Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

A "nagyképű" cégek

2017. április 18. - Allaskereso

teszteles.jpgVagyis miért ne teszteld "széjjel" a leendő munkatársad?

Érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb az utóbbi időben az állásra jelentkezők tesztelésével kapcsolatban.

Azt halljuk ugye mindenfelé, hogy nagy a munkaerőhiány, a cégek szenvednek attól, hogy megtalálják a megfelelő alkalmazottat, hogy szokatlan megoldásokhoz kell folyamodni, hogy egyáltalán legyen jelentkező.

Ehhez képest az álláskeresők egészen más képpel tudnak találkozni. Van egy magyar tanácsadó (HR) cég, akik egy jókora rendszert dolgoztak ki a jelentkezők tesztelésére. Ez egy komoly rendszer! És nem valamiféle egyedi munkakörök teszteléséről van szó (bár arra, gyanítom, esetleg hasznos is lehet), hanem hagyományos, egyszerű munkakörökről.

Miből áll a teszt? Egy több mint 180 kérdéses személyiségtesztből, egy IQ tesztből, egy rövid értelmezési tesztből (ez utóbbi kettő időre megy), majd egy részletes kérdőívből olyan dolgokról, mint pl., hogy az előző munkahelyeden több feladatod volt-e a végén, mint az elején, vagy miért mentél el az előző 4 munkahelyedről, milyen a pénzügyi helyzeted stb., megspékelve egy-két olyan kérdéssel, amit törvény szerint tudtommal nem lehet feltenni. Mint házas/együtt él-e partnerével vagy van-e gyereke (zárójelben odaírva, hogy csak akkor válaszoljon, ha akar, ellenben máshogyan nem lehet továbblépni, csak ha az ember igent vagy nemet választ...).

A teszt elején oda van írva, hogy kb. 2 órát vesz igénybe.

Mindenekelőtt szükséges elküldened az önéletrajzod. A teszt előtt vagy után részt kell venned egy hosszas interjún. A teszt részeként pedig meg kell adnod 2 referenciát. Szinte mondanom sem kell, hogy az interjúkérdések és a tesztben lévő kérdések között van átfedés.

Itt megjegyzem: vannak benne értelmes, hasznos kérdések. Itt amire ki akarok lyukadni, hogy erős túlzásokba estek a teszt kitalálói.

Mindezt nem túl bonyolult (értem itt ezalatt, hogy nem kíván komoly szakiskolákat, nyelvtudást vagy szakmai tapasztalatokat) munkakörök esetén is, nem túl magas várható fizetéssel.

Nos, én álláskeresőként egy ilyen esetben azt gondolom, hogy "szívatnak". És úgy sejtem, nem csak én érzem így.

Egy másik HR cég sokat tapasztalt vezetője mondta nem túl régen egy előadás keretein belül, hogy anno volt ugye a "toborzás és kiválasztás" nevű szakma, ahol is a toborzás a munkaerő megtalálását, a kiválasztás pedig a jelentkezők közül a legjobb kiválasztásáról szólt. Manapság pedig inkább már csak "toborzás" van. Tehát meg kell találni, fel kell kutatni azokat az embereket, akik hajlandóak annál a cégnél dolgozni. Válogatni kevéssé tudunk.

Amikor HR-es előadásokra járva azt látom, hogy nagy multicégek HR-esei szörnyülködnek, hogy egyszerűen nem tudják, mit kellene még tenniük annak érdekében, hogy jöjjenek az emberek és legyen elég jelentkező, akkor más cégek miből gondolják, hogy azt a pár jelentkezőt is addig kell tesztelni ("szívatni"), míg végül kihullik? Vagy azért, mert a jelentkezőnek lesz elege abból, hogy "hülyére veszik", vagy azért, mert ilyen komoly tesztelésen átlag halandóként nem tud átjutni...

Mire jó ez?

Miért nem örülünk valakinek, aki akar dolgozni és ért is hozzá? Miért kell ennél több?

Kíváncsi vagyok a Ti meglátásaitokra, tapasztalataitokra is ezzel kapcsolatban, akár álláskeresőként/dolgozóként, akár HR-esként.

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr1112435065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 16:08:23

Ki kell kúrni a takonyba az összes köcsög háerest és elzavarni őket kapálni. Amennyi van ezekből a semmire sem jó léhűtőkből, megint agrárország lehetnénk.

Lángharcos 2017.04.19. 16:39:59

Ez kérem az interjúztatók lustasága.

Zeuska 2017.04.19. 16:51:43

Az a nagy helyzet, hogy mindenhol rabszolga lelkű diplomásokat keresnek, akik hajlandóak igen jó fizetésért 75ezerért 4műszakba dolgozni.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.04.19. 16:53:13

Van igazsága a posztnak, de van a dolognak egy másik oldala is: miért jó a munkavállalónak, ha a próbaidő végén dobom ki, ahelyett hogy már a kiválasztás során kiderülne: nem jön össze az állás-munkaerő párosítás? Attól, mert nincs elég munkaerő, még célszerű törekedni arra, hogy a szerződés mindkét szereplője elégedett legyen a végén.... Erre meg jelenleg nincs sokkal jobb módszer.

Allaskereso 2017.04.19. 17:06:01

@Papírzsepi: Ebben igazad van, ez a másik véglet. Meg kell találni egy középutat valahol a kettő között. Én úgy gondolom egyébként, hogy egy valamirevaló és tapasztalt HR-es (nem egy ilyet ismerek) egy cv és egy személyes beszélgetés segítségével ki tudja szűrni azokat, akik ennyire ne lennének alkalmasak. Nyilván szükség van valamiféle tesztelésre (szerintem az interjú is ennek a része), de ne essünk át a ló másik oldalára, ahol olyan ember is kiesik, aki imádná azt a munkát és megvan a szaktudása is hozzá.

Kandaláber 2017.04.19. 17:07:52

@Papírzsepi: Szaktudás megvan? Az nem ennek a tesztnek a része. Kérj egy erkölcsit - és jó-napot.

Párosítani az állatokat szokták, zöldszemű és kékmellű igényeket kívánó helyekre eleve nem vállalunk közvetítést, azok különben sem tartanak el egy munkaközvetítőt.

Pont az ilyen felfogás miatt nem talál egy halom cég munkaerőt, mert a legszorosabban vett munkavégezéshez szükséges követelményeken túl még olyanok meglétét akarja, amelyek a bevételtermeléssel nem függenek össze.

Tulajdonképpen egy hatalmas adminisztratív vízfej, akár a cégnél, akár a közvetítőnél mindezt a felvételi szopatós rendszert üzemeltetni: ez viszont már a tulajdonos és a topmenedzsment alkalmatlanságát jelzi.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.04.19. 17:32:13

@Kandaláber: Elsősorban szaktudásról van szó. De vannak olyan esetek, amikor a munkavállaló nem egy lakatlan szigeten fog melózni. Ilyenkor viszont jól jön, ha például emberileg elviselhető.
Bizonyos melókhoz precizitás kell, másokhoz monotónia-tűrés. Akad olyan is, amikor a jó kommunikációs képesség a fontos.
Akármit is írsz: ez igenis egy párosítás - feltéve, hogy azt akarjuk, hogy mindenki jól járjon. Még egy napszámos szőlő-szüretelőnél sem lehet akárkit megbízni, hiába lenne meg a szaktudás. Ha megőrül két nap után, vagy ha otthagyja a termés felét, akkor süthetjük.
Persze az arány megtalálása fontos. Ja, és a tisztelet. A munkavállaló nem "darab-darab".

Allaskereso 2017.04.19. 17:33:52

@Kandaláber: És emellett tudtommal ez a tesztrendszer pénzbe kerül. Tehát az ezt használó cég fizet azért, hogy akadályokat gördítsen az egyébként sem könnyű toborzási folyamataiba, saját maga és a munkaerő közé :(

dhrbikes 2017.04.19. 17:42:13

Az egyik autóalkatrész nagykereskedőnél egy kisebb vezetőszerűségre jelentkeztem tavaly, kb 10 embert kellett volna irányítani, van hozzá valós referenciám, ismerem az autóalkatrészeket, megcsináltam jól a teszteket, értelmes válaszokat adtam a kérdéseikre, tudok komplex pénzügyi kimutatásokat is készíteni, mégis kiszórtak. Na mindegy, csináltam egy új vállalkozást megint, pedig nem akartam, de sajnos ez az alkalmazottasdi nekem nem megy, talán túlságosan képes vagyok gondolkodni.

erő.est.ormok 2017.04.19. 18:27:28

A HR-esek ostobák. Ahol ilyen teszt van, oda sem megy az ember.

Void Bunkoid 2017.04.19. 18:53:22

Bizonyos pozíciókra érvényes lehet a "kiválasztás", ám nagyon sok, igazából tök egyszerű, betanított munka jellegű állásra sokallom a 3-4 körös szopatós interjúkat, a legegyszerűbb munkákra (adatrögzítő, adminisztrátor, SSC-ben excelbetyár, szervízdeszkes, recepciós, ilyesmik) igazából egyetlen kör alatt meg lehetne győződni, hogy megvan-e az illető alapvető tudása a feladat elvégzéséhez (nyelvtudás, valamilyen szintű informatikai ismeret, hogy meg tudja különböztetni a szobanyilvántartó-standoló akármi rendszert a levelezőprogramtól, valamint általános hajlandóság, a hűségről meg lehet esetleg már az önéletrajzból is győződni), aztán amikor végighallgattak mindenkit, a legmeggyőzőbbet felhívni, hogy na te nyertél, jövő héten tessék kezdeni.

PiBá 2017.04.19. 18:56:24

Magad írtad: ".... hogy megtalálják a megfelelő alkalmazottat."
Na ezért kavarnak.

erkölcsi hulla 2017.04.19. 19:01:19

Imádjuk a HR-eseket, de nah valljuk be, nem ők termelik ki a GDP nagyját. Sőt még egy kicsit sem.
Ellenben, ha nő vagy, mindenképp kell diploma, és buta is vagy, biztos jó.

erkölcsi hulla 2017.04.19. 19:04:22

@Void Bunkoid: Hűségről? Milyen szinten határozza meg a munkaerőpiacot, a hűség? Ha rabszolga-hajlandóságot értettél ez alatt, akkor rendben van, de hűség...nincs értelme ebben a kontextusban.
Persze bárki bármit összehazudozik az interjún, ha ez az elvárás, de senki sem fogja komolyan venni, vagy aki igen, az igazi agymosott.

agarik 2017.04.19. 19:09:50

Valahogy csak meg kell mutatniuk hogy a HR is "szakma". Ha már az analfabéta semmirekellők amúgy nem csinálnak semmit.

Most komolyan: nem láttam még HR-est aki egyáltalán ránézett volna önéletrajzra. Pláne nem aki emailre válaszolt volna (a számítógépet, amin csak egy gomb van, szerintem bekapcsolni sem tudják).
Természetesen nyelvet egyik sem tud, ha meguntad a kérdést a 120. HR-esnél és beköszönsz hogy "well, just ask me what you think would present me wether I know the language on the relevant level" csak kukán néz.
De nem csak nyelvet nem tud, a betöltendő munkakörről sincs fogalma sem, csakis általánosságokat tud kérdezni, azt se sokat.

A kedvencem azvolt mikor közfogira mentem volna irattárba. Közfoglalkozatás, azaz örüljön ha tudom az ABC-t, meg alap táblázatkezelést, és nem fél billentyű/másodperc alapon gépelek.
Erre a gyökér megkérdezi: hol publikál?
Hát ez teljesen hülye, mondtam, felálltam és otthagytam.

Hörömpő cirkusz világszám 2017.04.19. 19:27:15

Hah, tesztek, bár írhatnék!

Ötvenhárom évesen két éve képtelen vagyok új állást találni, hiába a szaktudás, a tapasztalat, a nyelvismeret, a diploma, a szakmai továbbképzések. Esetemben a sablon állásinterjú úgy zajlik, hogy hozom a kívánt szakmai szintet, majd egy idő múlva a recruiter arra kíváncsi, hogyan jövök ki a fiatalabbakkal és elkezdi hangsúlyozni, az ő csapatuk mennyire fiatalos és lendületes. Na, onnantól tudom, még visszajelezni sem fognak, vagy ha visszajeleznek, akkor köszönik, de a fiatalabb jelöltet választották, mert ő jobban beleillik a csapatba.

Ötven felett esélyed sincs, úgy tapasztaltam. Mintha hirtelen
a) elment volna az összes eszed;
b) összeférhetetlen banyává váltál.

bohumil stejskal 2017.04.19. 19:32:22

Regebben (15 eve) volt talan 4-5 HR-es a cegnel, de oket ugy hivtak, hogy szemelyzetis. Csinaltak a berszamfejtest, az adougyeket, meg minden mast. Most rajtuk kivul meg tizenvalahany HR-es balfasz allomanyban (+ a kulsos "szakertok"), szerintem nagy resze azt sem tudja, mit csinal. A lenyeg, hogy sokan legyenek es akkor mar kulon csoportvezetok meg mindenfele fonokok is kellenek...majd megszakadnak a kemeny meloban, mar szolasmondassa is valt a "kemenyen dolgozo HR-es"...
Szemely szerint en kibasznam mindet a picsaba, menjenek tenyleg kapalni meg arkot asni. Tudomanyoskodnak, szarhoz se ertenek, oszt tobbszoroset keresik, mint a melosok a gyarban, akik viszont veluk szemben termelnek es hasznot hoznak a cegnek.
Sokszor allasinterjuztattam ilyenekkel, a legkomolyabb kerdesuk az szokott lenni, hogy " hogyan kepzeled el magadat 5 ev mulva a cegnel?" Bazzeg, ugy, hogy teged kurlak seggbe a fonokod hatan, te nagykepu kreten!

Ott tartunk, hogy aki hulye mindenhez, az elmegy kommunikacio szakra, hatha megcsip egy HR-es poziciot.
Senkihaziak kezeben van a popszakma.

kuki123 2017.04.19. 19:55:23

1.
érdemes elolvasni a mai népszava '56-os emigrált írását arról hogy hogyan működik egy fejlett ország oktatás és munkaszerveződése.

Az csinálja aki ért hozzá.
Így a segghülye picsameresztő emberek azonnal kiszorulnak a partszélre és a társadalom szélére.
Így mindenkinek az az érdeke hogy az adott dologban profi legyen, és ne 100 dologban csak futottak kategória.
Így ha meghirdetnek egy állást akkor azt nem a HR veszi fel, mert az nem ért hozzá, inkompetens az adott dologban. Persze vannak kivételek szó se róla.

Magyarországon meg a HR-es bölcsész szocilógus stb bűfészak "diplomával"...bocs papírral dönt oylan dolgokról, amihez fing gőze sincs.

De dívik egy másik probléma is idehaza:
Beállsz a munkába (ha egyáltalán a megfelelsz a röhejesen teljesíthetetlen elvárásoknak) és egyből be a mélyvízbe, 0 oktatás, semmi próba idő, meg kell menteni a céget...azért mert a cégvezető a manager, a HR-pénzügyes kb csak a nap és a pénz lopáshoz ért.

Persze vannak Fejvadász cégek, az más kategória
ott legalább az adott pozícióra tényleg alkalmas embert keresik pénzért. szóval jogos a "túráztatás".

kuki123 2017.04.19. 20:04:36

@bohumil stejskal:
Nálunk a HR-en 6db manager van céges kocsival
3-4 emberenként manager (+ a pénzügy az se piskóta)
vagy 20-an biztos vannak nálunk is + ezen felül még a munkaközvetítő cégek emberei.(akik valójában szerzik is az embereket)

Csak érzékeltetésül mérnökből van 2-3xer ennyi de összesen 3 manager (plusz kocsi).
Hr-en 2 évenként előbbrelép 3-4 ember, persze hónap dolgozója a HR-en ugyan annyian mint a 3-or akkora mérnökségen.

sóhegy049 2017.04.19. 20:05:32

Vannak bizonyos munkakörök, ahol érthető az alaposság, de idióta "munkaügyis" által kitalált, estleg netről letöltött balfék tesztlap alapján nem is értem, hogy lehet szűrni? A szakmai tudást szerintem mindenütt a "puding próbája az evés" alapon lehet biztonsággal leszűrni. Sajnos olyan munkaköröknél is megy ez a bohóckodás, ahol tök felesleges, de legalább egy idiótának van felesleges "munkája" a cégnél.

Jazo 2017.04.19. 20:06:10

Én előre rákérdezek, hogy hány "fordulós" lenne a kiválasztás és ha kettőnél több, akkor rövid úton elköszönök...néha már kettőnél is.

kuki123 2017.04.19. 20:27:53

"Azt halljuk ugye mindenfelé, hogy nagy a munkaerőhiány, a cégek szenvednek attól, hogy megtalálják a megfelelő alkalmazottat, hogy szokatlan megoldásokhoz kell folyamodni, hogy egyáltalán legyen jelentkező."

Nos valójában csak a ingyen szaré hugyé dolgozókból lett hiány.
Mert felismerték, hogy 3-5-10x-ös bérért külföldön lazán tudnak munkát találni, a legalja munkától kezdve a topig.

kvadrillio 2017.04.19. 20:28:31

na, ez itt a nagy verseny és teljesítmény a kapitalizmusban !!! :O)))))

Gigantikus pénzügyi csalást lepleztek le Németországban

Horváth Bence
Külföld
ma 16:47
54
117

Több mint tízmilliárd eurós kárt okozó feltételezett pénzügyi csalást lepleztek le Németországban - jelentette szerdán a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és két német regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja.

A beszámoló szerint évek óta tartó nyomozás után egy bennfentes vallomása révén sikerült áttörést elérni a cum-ex ügyletek néven a német nyilvánosságban is ismert ügyben. A feltételezett csalók a törvényi szabályozás 2012-es megváltoztatásáig osztalékfizető (cum) és osztalékot nem fizető (ex) részvények adásvétele révén kétszeresen igényelhették vissza a tőkejövedelem után fizetendő adót.

Eddig több mint 50 bankár, bróker és ügyvéd ellen indítottak büntetőeljárást és száznál is több pénzintézetnél és alapkezelőnél tartottak házkutatást, mindez azonban a bennfentes több hónapig tartó, magas szintű pénzügyi előadás-sorozatnak beillő vallomása révén csupán "előjáték" ahhoz képest, ami most következhet - mondták az SZ, az NDR és a WDR forrásai.

Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi bűnügyi hivatal szervezett bűnözés és adócsalás elleni osztályán folytatott nyomozásról az eljárás érdekeire hivatkozva hivatalosan nem közöltek részleteket. Walter Borjans tartományi pénzügyminiszter a tényfeltáró munkacsoportnak csupán annyit mondott, hogy az ügyek ugyan hosszadalmasak és rendkívül összetettek, de arra lehet számítani, hogy további bankokat és a csalásokban közreműködő egyéb szereplőket lehet majd megbüntetni a milliárdos nagyságrendű jogosulatlan adó-visszatérítés miatt.

ILLEN....A COLCILIZMUSBAN NEM VÓTTT !!! ROTHAD EZ A KAPITALIZMUS...RENDESEN !!! :o))))) A TÖBBI CSAK HAMUKA DUMA !

SZAAAAL....NÉMETORSZÁG A NAGY KAPITALISTA LEGGAZDAGABBAK EGYIKE ÉS Ő IS TELE VAN CSALÓKKAL, RABLÓKAPITALISTÁKKAL !!! ESZEM-FASOM MEGÁLL ! :o)))))))))

Allaskereso 2017.04.19. 21:06:26

@kuki123: Ez azért meglepően vegyes ám. A komoly munkaköröknél pláne van hiány. Nyilván, itt is ott van, hogy külföldre ment dolgozni, de ott a másik fele is: más cégnél jobbak a lehetőségek. Komoly szaktudás esetén (mármint amire igény is van) az ember simán megteheti, hogy válogat.

Ahol én dolgoztam anno fejvadász cégben, ott ugyanolyan hiány volt a betanított munkás, de a pénzügyi asszisztens is, mint a mérnök.

Allaskereso 2017.04.19. 21:11:43

@bohumil stejskal: Háát, a Hogyan képzeled el magadat 5 év múlva szerintem a legagyamentebb kérdés, amit fel lehet tenni. :) Erre az ember többnyire kitalál egy választ és ennyi, aminek vagy van köze a valósághoz, vagy nincs, de jól hangzik. Ez a kérdés inkább a beugratós kérdés, ha mondjuk kevéssé felkészült álláskeresőről van szó, kiböki, hogy pl. gyereket szeretne és gyanítom, ennyi volt. Arról nem is beszélve, hogy ennyi erővel én is kérdezhetném a cégtől, hogy ők hogy képzelik el magukat 5 év múlva? Elküldenek, ha már nem megy annyira jól a cégnek, vagy jobb embert találnak és a többi?

szepipiktor 2017.04.19. 21:21:25

Két napja kaptam egy elég jó hirdetést.
Azonnal láttam, arra senki sem tud jelemtkezni, na nem a nyelvtudás meg hasonlók miatt, hanem mert a megfogalmazott igények, amit tudnod kellene (és ilyen a hirdetések 90%-a!!!) egyszerűen nem életszerű, azt élő ember sem fizikai, sem szakmai oldalról nem telejíthetők.
Megszámoltam 9 (!!!!!) eltérő szakmai ismeretet írtak elő, mindhez több éves gyakorlatot is. És a szakmák egymást ütötték, aki az egyikben vérprofi, az a büdös életben nem tanulja és gyakorolja a többit.
Ha reálisan csak egy-egy vonalat néztem, akkor is 45-50 éves embernek kell lennie a jelentkezőnek és valójában egy elég "drága" vezetői munkakört jelentene, elég magas fizetésért, csapat vezetésére, a menedzsment felé tanácsadói feladatokkal.
De volt még 8 másik is, és ezek között olyanok, hogy aki az elsőnek megfelelne, az a büdös életben nem fog számos másikkal még hobbiszinten sem találkozni.
Kb. ez volt:
Keresünk 5 éves gyakorlattal rendelkező mozdonyvezetőket, 10 év autóbuszbezetői tapasztalattal, hajóvezetői vizsgával, villamosmérnöki és filozófus diplomával, előny a fogtechnikusi gyakorlat és 5 év tehenészeti fejőgépismeret. Max. 30 éves korig jelentkezhetnek.
Ilyenek voltak, egy vezető pénzintézet IT ajánlata.
És ezért a jelentkező valójában kábeldugdosó munkát és fizetést kapott volna!!!
Mert nem egy már betöltött melóhelyről volt szó, hanem a szakmai analfabéta vezető kiadta az igényeket a buta szőke HR-esnek, aki a neten rákeresett a szakszavakra és írt egy remek egybegyúrt baromságot.
Egy vezető állás + 5 alvezetői funkció + 10 szakember helyett 1 darab állást hirdettek meg.
EZ MA az IT álláshiány, a hirdetések jelentős része.
Aki valóban ért hozzá és még nincs idegenbe, az nem jelentkezhet ezekre, de megy a propaganda a médiában, hogy nincs szakember...
Környezetemben egy tucat van, mint magasan képzett és gyakorlott, de mást dolgoznak, mert nem felelnek meg a mai magyar igényeknek:
- vagy NASA, IBM, Microsoft feljelsztési igazgatói szaktudás, rutin, simeretek kellenek szakmai minimálbérért (és ki nem használva őket) vagy
- 1 bites 20 kockásinges webprogramozó a szint és ez is nulla pénzért.

erkölcsi hulla 2017.04.19. 21:52:24

@bohumil stejskal: Pont mint a gender-szakosok, bár az még durvábban szartenger.
Egy HR-es is 10000x többet ér egy gender-szakon végzett véglénnyel, amikor először halottam ilyenről, azt hittem, csak egy vicc.

telkoe 2017.04.19. 22:33:21

180 kérdéses személyiségtesztből, egy IQ tesztből, ..., milyen a pénzügyi helyzeted stb., megspékelve egy-két olyan kérdéssel, amit törvény szerint tudtommal nem lehet feltenni.

Ez nekem erosen valami vallasi szekta mint pl a Sci egyhaz beszervezocegenek latszik. Proletar megadja minden adatat es problemajat es kap egy fantasztikus ajanlatot hogy egy megfelelo trening utan megoldodnak a munkaugyi problemai.

@kuki123: érdemes elolvasni a mai népszava '56-os emigrált írását arról hogy hogyan működik egy fejlett ország oktatás és munkaszerveződése.
Ha mar olvasol akkor erdemes azt olvasni amit a fejlett orszagokban publikalnak. Vicces, hogy az 56os menekult az MSzMP komcsik maradek sajtojaba irogat...

Persze vannak Fejvadász cégek, az más kategória
ott legalább az adott pozícióra tényleg alkalmas embert keresik pénzért. szóval jogos a "túráztatás".
A valodi fejvadasz felhiv es nagyon udvariasan megkerdezi, hogy van-e kedved meghallgatni egy ajanlatot. Turaztatni nincs sok eselye....

zozi485 2017.04.19. 22:46:05

Azért a régi dolgozók megtartása is megérdemelne egy cikket.
Statlogics (Asseco) Az újakat idióta interjúkkal 1-2 éves gyakorlattal másfélszer annyiért veszik fel, mint amennyit te kapsz. Te évek óta a cégnél vagy, 20 éves a gyakorlatod, kérsz fizuemelést. Jön a szöveg hogy a cég helyzete, stb. Nem adnak, majd amikor elmész, akkor sajnáljuk.

Flúgatlan 2017.04.19. 22:51:09

Az, hogy van külön egyetemi szak HR-es képzéssel: az egyetemek megélhetési bűnözése. Ez nem külön szakma, csak azt kreáltak belőle. Egy céget ismerő, józan ember, akit esetleg elküldenek egy HR-es tanfolyamra lenne az ideális HR-es. De csinálni kellett ilyen kamu szakot, ami semmiképp nem egy teljes egyetemi képzést kívánó terület, hogy diákhiányos egyetemeknek legyen hallgatója.

A főállású HR-es meg, akinek nincs szakmai hozzáértése ahhoz, amit a cég csinál: megélhetési bűnöző. Kreálja magának a feladatokat, növeli a tesztek méretét, hogy látszódjék: ő komoly munkát végez. Ez a hajtóerő a cikkbeli lehetetlen tesztek kreálására.

De nincs új a nap alatt, ez csak a bürokrácia egy új megnyilvánulása, ami Parkinson törvénye szerint önjáróan növekszik. Lásd pl. sciart.eu/hu/2012-03-12-0903/1/parkinson-torvenyek-egy-elmelet-burokracia-fektelen-burjanzasarol

h3ra 2017.04.19. 23:12:52

GE, Kuti Robi megvan?
Két évtizedre visszamenőleg elkezdi végig kérdezni egyesével miért mentél ahhoz céghez, miért jöttél el, miért nem maradtál, miért nem jöttél el korábban. Miért akarsz itt dolgozni. Miért csináltad, miért nem csináltad, agyrém, mint egy 5 éves, de végig fölényes.

A másik kedvencem, MSCI, Végvári Balázs. Szakmai iterjún bealáz.
"Ennyi éves gyakorlattal ezt tudnod kéne" "Szerinted ez bonyolult?"
"Mit kérdezzek akkor?"

Persze a korábbi munkákról egy szó sem esik, csak a szívatás.

Mindkettőt megjárta pár ismerősöm is. Persze utólag csak röhögünk rajta, csak ott azért kellemetlen volt.

vernon 2017.04.19. 23:51:42

@h3ra: az ilyen pökhendi f.szoknak hasonló stílusban kell válaszolni, vagy felállni és ott hagyni az egészet.

Allaskereso 2017.04.19. 23:59:55

@h3ra: :( kemény. Ezt az alapvető fölényességet nem értem. Lehet, hogy 8 éve ez még megengedhető volt (ha emberileg nem is, de a cég szempontjából mondjuk úgy, mindegy volt), hogy lekezelően bánjunk egy jelentkezővel, de ma, amikor kapkodni kell vagy kemény pénzeket fizetni egy-egy jó emberért, hogy tudja valaki ezt megengedni magának?!

Aztán csodálkozunk, hogy hiába a nagy csapatépítés, a morál a béka feneke alatt.

Amúgy pont írtam egy cikket a Spar kapcsán nem olyan rég, meg tervezek is még, hogy vegyük már észre, hogy nincs Nagy HR-es és kis jelölt. Egyenrangú felek vannak, mint az üzleti életben. Én legalábbis, így gondolom. Az interjú pedig nem egy szívatás vagy valamiféle vizsga, hanem üzleti ajánlattétel, tárgyalás, és eszerint kellene odaállni mindkét félnek.

allasom.blog.hu/2016/12/03/miert_nem_dolgoznak_az_emberek_a_sparban

Allaskereso 2017.04.20. 09:15:40

Korábbi (értelmes és tapasztalt) fejvadász ismerős mondta, hogy szerinte a személyiségteszt alapból hülyeség, mivel ha az embernek épp nincs munkája, esetleg félretett pénze se, stresszel, persze, hogy szarul van, és ezt a teszt (ha egyébként működőképes a teszt), akkor kimutatja. Oké, viszont, amint lesz állása, egyenesbe kerül az élete, megszűnik a bizonytalansággal/pénztelenséggel járó stressz, javul is a tesztje. Tehát, felesleges.

Erre mondta nekem egy - a fenti tesztrendszert használó -, céges ember, hogy ez igaz, ellenben kiszűri, ha valaki nagyon rossz állapotban van, a jelen problémáitól függetlenül. Ez logikus és értem, viszont megint oda lyukadunk ki, hogy egy valamirevaló HR-es egy ilyen embert lazán kiszűr egy személyes beszélgetés alkalmával. Aki valóban ért ehhez a szakmához. Aki pedig nem vagy nem józan a gondolkodása (szerintem) a tesztek eredményeit sem tudja értelmesen felhasználni.

És arról megint csak nem beszélve, hogy a belső HR (csapatépítés, képzések stb.) simán megdobhatja az illető állapotát lelkileg. Miért kell rögtön egy tökéletes embert keresni? Lehet, hogy nincs is ilyen....

Ismerek olyan szakembert, aki általában elég szarul van lelkileg, de a munkáját évek óta kifogástalanul végzi, bevállal plusz munkákat, építhet rá a cég évek óta. Mi kell ennél több? Lehet, nem jó vele hosszasan fecsegni munkaszünetben. És? Azért dolgozik ott? Nem. Lehet, a népszerű emberek negyedennyi termelést hoznak a cégnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.21. 04:39:09

@Hörömpő cirkusz világszám: Egyszer olvastam valahol, hogy állítólag azért forszírozzák ezt a kérdéskört bizonyos helyeken, mert fontos, hogy még az elején kiderüljön, hogy mit reagálsz arra, ha 53 évesen kapsz a fejed fölé mondjuk egy 28 éves főnököt.
Éppenséggel el tudom ezt képzelni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.21. 04:50:21

@Allaskereso: Na jó, de mik ezek a jól hangzó válaszok?Én annyira szeretnék már az ilyesmi kérdésekre példaválaszokat látni, hogy azt el nem tudom mondani...
Ön milyen állat lenne?
Hogy látja magát 5 év múlva?
Mi az 5 legjobb és legrosszabb tulajdonsága?
stb...
(ez utóbbi kakukktojásnak tűnhet, de nem az, hiszen nem mondhatom, hogy lusta vagyok, mint az állat, elkések mindenhonnan, nem tudom kezelni a határidőket, pedig adott esetben igaz is lehet, viszont garantált az ajtómutatás.Viszont valamit mondani kell rossz tulajdonságnak, akkor mi legyen, ha nem ezek...?)

Hörömpő cirkusz világszám 2017.04.21. 16:54:34

@geegee: Egyenesen is meg szokták kérdezni. Mondjuk már vagy húsz éve fiatalabbak a főnökeim, mint én, így ez nem probléma. A probléma az, hogy úgy gondolják, beosztottként a többi beosztottal nem jövök ki a korom miatt, ami abszurd.

Allaskereso 2017.04.21. 19:18:15

@Hörömpő cirkusz világszám: Sajnálom. :( szeretnék is írni egy cikket arról, hogy miért lehet előnyös az "idősebb" korosztály. Nekem nem egy munkatársam volt idősebb, sőt, volt egy 60-as hölgy is... Kevesen pörögtek úgy, és voltak lelkesebbek, mint ő :D Fiatalok között is van motiválatlan és lusta, így az idősebb korosztályban is vannak akik aktívak. Szerintem ez nem korfüggő. Az pedig, hogy valaki mennyire tud vagy nem tud beilleszkedni, az emberfüggő. Ha egy fiatalabb nem kommunikatív vagy emberileg más, mint a csapat többi tagja, akkor nem fog tudni beilleszkedni. Ha összerakunk két 25 évest, még közel sem biztos, hogy megtalálják a közös hangot... Ez tényleg abszurd.
süti beállítások módosítása