Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Nem jelentelek be, mert nem éri meg nekem

2021. szeptember 02. - Allaskereso

nem_jelentelek_be.jpg

A minap találkoztam egy érdekes esettel, megosztom, lehet belőle tanulni és jól mutatja a jelen helyzetet mind politikailag, mind üzletileg. Ez egyébként - azt gondolom - egyáltalán nem egyedi eset.

Adott egy párfős magyar cég, aki alapvetően sikeres, a vezető ügyes, a covidhelyzettel pedig inkább nyertek, mint vesztettek, mivel a szolgáltatásukra most méginkább szükség van, mint korábban. Tehát egy stabil, nem pedig küszködő, tartozásokkal teli vállalkozásról beszélünk.

Adott egy dolgozó, aki hozzájuk került, és elkezdett dolgozni. A munkájával meg voltak/vannak elégedve. Időközben kiderült, hogy mégsem lett bejelentve. Nyilván, ez a dolgozó hibája is, mivel neki is felelőssége lenne ezen (precíz munkaszerződést kapjon, addig nem elkezdve a munkát stb.), de a jelen helyzetben én ezt még meg is tudom érteni: mindegy hogyan, de legyen fizetés.

Mivel feljött ez a helyzet, így a dolgozó leült a vezetővel "tárgyalni". A beszélgetés lényege az lett, hogy (mégsem) nem jelenti be, mert nem éri meg, szerezhetne valahonnan számlát vagy váltsa ki a vállalkozóit. A vezető elmondta, hogy nagyon drága a bejelentés, komoly költségekkel jár még részidős foglalkoztatás esetén is, így nem akarja ezt vállalni. Pont.

Hogy?

Bennem ilyenkor több dolog is felmerül:

  • Fizetni nem akarunk érte, de a munkája kell.
  • Ha egy alapvetően jól menő cégnek drágák a munkatársak költségei, akkor a dolgozóknak mennyivel könnyebb ezt az összeget előteremteni (pl. kiváltott vállalkozóival)?
  • Miért nem lehet tudatosítani bennünk, hogy ennyibe kerül egy dolgozó és kész, és ezt a költséget a cégnek ki kell gazdálkodni?
  • Ha egy cég nem tudja "kitermelni" a dolgozó korrekt bérét, akkor inkább alkalmazzon részidős dolgozót vagy addig a vezető maga végezze el a munkát, esetleg adja ki másik munkatársnak.
  • Hogy várhatjuk el, hogy becsületesek legyenek a dolgozók, amikor a vezetők sem azok?
  • Hogy várhatjuk el, hogy igazán odategyék magukat a dolgozók, amikor a vezetők sem teszik?
  • A dolgozók igenis álljanak ki magukért.

Nyilván sok cégre ez nem vonatkozik, és itt nem cél, hogy egymás ellen hangoljam a vezetőket és a dolgozókat - azt megteszik mások nap mint nap. De akit érint, kérem, hogy gondolkozzon el a felvetett kérdéseken.

Nálatok előfordult már ilyen visszás helyzet?

 

(A fenti kép természetesen csak illusztráció.)

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr7016678302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babona 2021.09.21. 09:27:09

Sokan mintha a Holdon élnének, és nem látják hogy a magyar cégek nagyon jelentős hányada trükköz a dolgozók bejelentésével és főként a hivatalosan adott fizetéssel. Itt most (saját tapasztalatom szerint) a versenyszférában dolgozó munkaválallók akár több mint 30%-ról beszélek. (a nagyobb (100+ ) termelő válalatokra abszalút nem jellemző, a kiskereskedelmi 1-10 fős cégekre nagymértékben jellemző (részben borítékos fizu, részidős bejelentés, vagy katás foglalkoztatás...). 100 főig vegyes a kép.

Allaskereso 2021.09.23. 16:19:32

@babona: Sajnos, nem tudom cáfolni, amit írtál. Szomorú helyzet :(
süti beállítások módosítása