Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Ezért a fizetésért ennyi jár

2022. november 25. - Allaskereso

bolti_elado.jpg

Mivel úgy adódott, hogy állást keresek, és az értékesítés is benne van, mint lehetséges terület, a szűréskor elém került néhány bolti eladói hirdetés is, és némelyiknél kiírták a bért…

Jó, sokunk tisztában van azzal, hogy egy átlagos bolti eladói, kereskedelmi munkakör nem egy „életbiztosítás”. De ha belevesszük azt, hogy 30-40%-os általános infláció van, Budapesten egy albérlet (ne beszéljünk most a 40 milliós lakásárakról…) 120-150 ezer Ft + rezsinél kezdődik, és azért a szálláson felül igen sok egyéb (nem luxus) költsége is van az embernek… Nos, nem értem.

Amikor 1300-1800 Ft/ órás bruttó bérekről írnak, meg nettó 200-250 ezer forintokról teljes időben, akkor azt mégis az a hirdető hogy gondolja? És azt gyanítom, hogy azok, akik nem tüntetik fel a béreket (azaz a többség ilyen munkaköröknél), és/vagy konkrétum nélkül versenyképesnek titulálják, szintén hasonlókban gondolkodnak.

Ezekből a bérekből nem lehet megélni. Pont.

Persze, HA az illetőnek van egy párja, egy édesanyja, édesapja, rokon, barát, aki támogatja, akkor meg lehet. Vagy ha saját ingatlannal rendelkezik, vásároltak neki a szülei, esetleg örökölt, akkor oké, egy ilyen bérrel „el lehet lenni” egy minimumon. De ne mondja már nekem bárki, hogy ettől aztán az illető úriember vagy úrihölgy majd motivált lesz. Legfeljebb arra lesz motivált, hogy szabadidejében – netán munkaidejében – bőszen küldözgesse az önéletrajzát más helyekre.

És teljesen igaza is lesz. Én is ezt tenném, illetve ezt is tettem, amikor annak idején ilyen állásban dolgoztam.

Most már abszolút megértem, hogy miért találkozom úton-útfélen a „leszarom” stílusú, segíteni, pörögni nem igazán akaró, kissé flegma/szomorkás, munkaidő vége előtt már mindent összekészítő, vevőt/ügyfelet utáló alkalmazottakkal.

Mert ez a pénzösszeg pontosan ezzel a hozzáállással egyenértékű. Nem többel.

Elképzelem, hogy úgy dolgozom nap mint nap, úgy vagyok ott egy munkahelyen, hogy utána, délután, este még átmegyek egy másik munkahelyre részidőben, vagy otthon még csinálom az egyéb munkám, hogy a minimumon megéljek…

És akkor még esélyesen ott lesz egy-két vezető beosztású személy, akitől megkapom, hogy ne menjek ki ennyit cigizni, késtem, legyek kedvesebb, mosolyogjak, ne üljek/álljak, hanem pörögjek, legyek gyorsabb, hatékonyabb, ügyesebb, kreatívabb stb.

A legérdekesebb, legmorbidabb hirdetés így szólt: 3 műszak, élelmiszerbolti eladó, 1300-1800 Ft-os nettó órabér, majd alatta a „nálunk fontos a jókedv”…

Egy éve panaszolta nekünk egy cégvezető, hogy nem lehet motivált dolgozót találni. Nos, így nem is.

A jó dolgozót meg kell fizetni. Pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr317987776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása