Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Az álláskereső hirdetés

2012. április 08. - Allaskereso

A hetekben álláskeresők hirdetéseit böngésztem, mert szerettem volna többekhez eljuttatni ezt a blogot, hátha ötleteket merítenek az itt leírtakból - a cikkekből és a kommentekből. Fura dolgokat találtam, és gondoltam, hogy megosztom Veletek, mert ezekre érdemes lehet figyelni, ha álláskeresőként hirdetést ad fel az ember.

Pontokba szedem, de ez nem feltétlenül fontossági sorrend, csak így jutott eszembe.

1. Ne szidjuk a munkáltatókat.

Na, ez így elég lehetetlenül hangzik, de találkoztam ilyennel. Egy hölgy adta fel, aki valami olyasmit írt, hogy olyan munkáltatót keres, aki hajlandó őt bejelenteni meg ilyesmi. Teljesen jogos volt, amit írt, de annyira fura stílusban fogalmazta meg, hogy az már a bunkóság határát súrolta. Vagy inkább átlépte.

2. Ne írjuk, hogy MLM, netes és erotikus munka kizárva.

Amikor hirdetéseket adtam fel, a megkeresések nagy része MLM, befektetés, jutalékos rendszerű, esetleg erotikus munka volt. Én is odaírtam, hogy ezekkel ne keressenek meg. Ettől függetlenül szinte MINDIG megkerestek. Akár odaírtam, akár nem. Még a mennyiségében sem tapasztaltam jelentős változást.

Az álláskereső hirdetések nagy részében ott van ez a mondat. :) De ha ehhez ragaszkodik a munkakereső, akkor érdemes ezt udvariasan megfogalmazni, nem úgy, hogy nagybetűkkel vagy három felkiáltó jellel hangsúlyozva, vagy azzal a kifejezéssel, hogy "nem érdekel". Én személy szerint ezt akkor már úgy fogalmaznám meg, hogy "MLM és jutalékos munkát jelenleg nem tudok vállalni". Valahogy így. Nem "tudok". Nem nem akarok.

3. Ne írjunk csupa nagybetűvel, felkiáltó jelekkel.

Van egy szabályzata a neten való szövegírásnak, netikettnek hívják. Többek között az is része, hogy a csupa nagybetű kiabálást jelent. :)

4. Ügyeljünk a formátumra.

A hirdetések többsége nincs megszerkesztve, csak oda van dobva. Lehetőleg legyen rendezett a szöveg (ne pedig egyben 20 sor, használjunk bekezdéseket). Kivéve persze, ha az adott oldal ezt nem engedi. Használjunk szóközöket is. A hivatalos nyomdai szövegben, mint például a könyvekben, az írásjelek után mindig van szóköz. Nem így: Kedves Béla.Hogy vagy?Mikor találkozunk? Ez SMS-ben nyilván tökéletesen megállja a helyét, mert ott kevés karakter fér el, de egy rendes szövegben nem szokás ilyet írni.

5. Írjunk helyesen.

A hirdetések jelentős részében találtam szövegszerkesztési és/vagy helyesírási hibát. Az nem jó. Egyszer már álláskeresőként írtam egy embernek, hogy javítsa ki azt a durva helyesírási hibát, amit a hirdetésben vétett, mert nehogy már ezen múljon az állása, hogy a HR-es lehidal.

Sajnos, ez tud számítani, hiszen az iskolázottságra, műveltségre utal. Ha nem jó a helyesírásod, inkább írd be előtte a szöveget egy Word dokumentumba, ahol aláhúzza a hibákat. De nálam a Modzilla is aláhúzza, ami helytelen.

6. Ne tegezzük le a munkáltatót.

Hát, ilyen is előfordul. :)

7. Ne legyünk udvariatlanok, követelőzőek, lenézőek.

Munkát szeretnénk, így ha mérgesek is vagyunk valamiért, vissza kell fogni magunkat. A jó modor igen lényeges. Ha nem megfelelő munka jön, úgyis elintézhetjük egy fél perc alatt a telefonban vagy pedig egy E-maillel.

8. Ha felteszünk fotót, normális képet használjunk.

Ne tegyünk fel szexi képet (hacsak nem efféle állást szeretnénk). Akármennyire büszke vagy rá vagy szereted, mert jól festesz rajta, felesleges, mert azt fogod bevonzani, amit nem akarsz... Szerintem a dekoratív és csinos jelzők használata a szövegben szintén elősegíti az erotikus munkákra való megkereséseket.

Legyen egy normális kép, ne olyan, ahol épp szülinapi partin szerepelsz a torta előtt vagy ilyesmi. Ha nincs, csak karácsonyi családi vacsorán készült fotó, akkor inkább ne tegyünk fel, netán vágjuk le a nem odaillő részeket.

9. Próbáljunk a munkáltató fejével gondolkodni.

Szerintem érdemes kiemelni azt, amit elvárnak és igaz rád (nem-dohányzó, mosolygós, udvarias, kommunikatív, gyakorlattal rendelkező, tanulékony stb.) Persze ne legyen ömlengős, meg beképzelt és irreális, hanem inkább saját.

Vegyük fel azt a nézőpontot, hogy most mi nyújtunk valamit, ne pedig arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mit várunk el.

Kivéve persze, ha ezek az elvárások úgymond szokványosak: bejelentett, korrekt munkahely stb. De szerintem ezt nem érdemes odaírni.

10. Ne említsük a fizetést.

A fizetés témájában sok munkáltató kényes, talán nem érdemes fizetést írni a hirdetésbe. Főleg, hogy nem egyértelmű, hogy az bruttó vagy nettó. Volt olyan munkahely, ahová jelentkeztem, ahol nem tudták a pontos nettó bérem, csak a bruttót. Főleg, hogy az több mindentől függ: pl. kiskorú gyermekek száma.

A lényeg, hogy az legyen a nézőpont, hogy minél jobb kép alakuljon ki rólunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr484372079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.09. 14:06:12

Szerinted mekkora annak az esélye, hogy egy ilyen hirdetés alapján megkeresnek? Mert szerintem egyenlő a nullával.
Egyszer már gondoltam rá, hogy direkt rakok ki hirdetést kitömött melltartós képpel, várva a megkereséseket :D De még nem csináltam meg, majd a közeljövőben :)

Allaskereso 2012.04.10. 18:05:32

@felhasználási feltételek: Az igazat megvallva, én nem nagyon tartom hasznosnak az álláskereső hirdetések feladását. Bár egyszer kaptam egy normális és valódi állásajánlatot így. Szerintem nem is hirdetett az illető máshol, csak a hirdetők között nézelődött.

Esetleg próbáld ki, hátha. :)

Vicces, ilyesmire én is gondoltam. Annyira nem kaptam reakciókat az önéletrajzomra, hogy kitaláltam, szétküldöm ugyanazt az anyagot, végzettség, szöveg minden ugyanaz, csak egy nagyon-nagyon szép fotómodell képét teszem a cv-be. Kíváncsi lennék, megnőnek-e a megkeresések. :D De nem tettem meg végül.

Azt viszont hallottam, hogy regisztrálni érdemes álláskereső portálokra, mert onnan jöhet normális megkeresés.

Engem úgy hívtam egyszer (bár már volt munkám), hogy regisztrálva voltam egy munkaközvetítő cég nyilvántartásába, és később megkerestek egy álláslehetőséggel.

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.10. 18:53:26

@Allaskereso: Nem tudom, lehet én vagyok rosszul bekötve, de nem gondolnám, hogy egy munkáltató "csak úgy" nézelődne az emberkék között, és ajánlatot tesz. De muszáj lesz majd nekem is feltennem egy hirdetést, bár egyáltalán nem tűnök ki.
Álláskereső portál... regelve vagyok pár oldalon, de még soha nem keresett meg senki :D minek is tette volna, egy senki vagyok, semmi végzettséggel, semmi tapasztalattal :)
De nem baj, lesz ez még ígyse!

Allaskereso 2012.04.10. 19:13:14

@felhasználási feltételek: Fene tudja. Ezek szerint azért ritkán előfordul, bár szerintem nagyrészt csak a fura ajánlatok jönnek ezekre. De az is meglehet, hogy lassan rászoknak erre a munkáltatók, mert ha feladnak egy hirdetést, annyi E-mail jön, hogy eldugul az E-mailfiókjuk. :( Így meg simán rá tudnak keresni egy-egy munkakeresőre.

Lehet, hogy érdemes frissíteni a regisztrációkat vagy törölni és ismét feladni. Egyszer azt mondták nekem egy cégnél, hogy 3 hónap múlva automatikusan törlődik a regisztrációm annál a cégnél az adatbázisban. Lehet, máshol is így van.

Egy senki? Ilyen senkik látogatják a blogomat? Hogy mik vannak... :D :D

Tényleg, dolgoztál már nem nappalis diákként? Jogosult vagy start kártyára esetleg vagy valami ilyesmire?

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.10. 19:17:56

@Allaskereso: Lehet van abban valami, hogy törlik az adatokat... de akkor legalább írnának mailt, vagy valami, hogy lehessen frissíteni :)
Érettségi után dolgoztam 1 évig, akkor nem voltam diák. Nem igényelhetek start-kártyát, mert levelező szakosként ebben az esetben diáknak minősülök. Viszont diákmunkát nem vállalhatok, mert ebben az esetben már nem vagyok az :) Épp ezért szeretek annyira mindent, és mindenkit :D

Allaskereso 2012.04.10. 19:35:00

@felhasználási feltételek: Inkább írjanak, hogy szeretnék, ha náluk dolgoznánk! :)

Na igen. Én megkaptam levelezősként, hogy hát végül is amellett az embernek van ideje dolgozni... :) Na, ezek az emberek sem tanultak még a 40 óra felett és készültek vizsgákra, miegymás. :(

Jut eszembe, sulidban nem tudnak esetleg ötleteket adni? Valamelyik tanárod, akivel jóban vagy, ilyesmi? Mert mégis jobban ismerik a szakterületet, hátha van ötletük, mit lehetne csinálni így sulisként.

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.10. 19:38:45

@Allaskereso: Ó, egyetemről van szó, félévente 2 hetet járok be, nincs olyan, hogy jóba vagy a tanárral, azt se tudják, hogy ki vagy :)
Nemrég jelentkeztem egy munkára, az egyetemre keresnek hallgató jogviszonnyal asszisztenst, kaptam választ, hogy kb egy hónap múlva újra jelentkeznek. Úgyhogy most tűkön ülök :)

Allaskereso 2012.04.10. 19:44:41

@felhasználási feltételek: Ja, gondoltam, de hátha... :)

Hű, ez jól hangzik! Reméljük a legjobbakat!!

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.10. 19:47:13

@Allaskereso: Nagyon felspannolt a dolog, még sosem akartam annyira egy munkát, mint ezt. Tökéletes lenne. És bízom benne nagyon, hogy sikerülni fog. :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.04.10. 21:07:43

Szerintem így hirdetve leginkább alkalmi munkákhoz lehet jutni. Ami sokkal jobb, mint a semmi. A poszthoz is pár észrevétel:
2-es ponthoz: én kifejezetten azt mondanám, hogy nem akarom. Mert az akarat, a céltudatosság fontos dolog. Az ilyesmi nemakarása pedig csak azokat riasztja el, akiket érint: MLM, biztosítási ügynök stb. Aki azt írja, hogy "nem tud", az a saját gyengeségének ismer be olyasmit, ami nem gyengeség. Szerintem.
8-as: a levágott kép sem jó, mert igénytelen. Írtam már erről a blogomban, akinek nincs pénze az igen drága műtermekre, kérjen meg egy ismerőst, hogy addig fotózza jó megvilágításban egy fehér fal előtt, amíg megfelelő képet nem hoznak össze. A kép legfontosabb üzenete az legyen, hogy ezzel az illetővel jó együttdolgozni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.04.10. 21:08:54

@felhasználási feltételek: egyszer olvastam egy kísérletet, egy lányka olyan hirdetést adott fel, hogy egy állásért BÁRMIT megtenne. Özönlöttek az ajánlatok :) Persze ő sem gondolta komolyan.

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.11. 08:11:36

@jobangel: Lassan már azon a szinten vagyok, hogy BÁRMIT megtegyek egy munkáért :DDD

Allaskereso 2012.04.11. 11:15:27

@jobangel: Lehet, hogy igazad van és az "akarom" jobb kifejezés. Bár én azt tapasztaltam, hogy ezek a fura "népek", akkor is írnak. Akármit is ír az ember. Mert gondolom, hisznek abban, hogy az ő fantasztikus reklámszövegük/weboldaluk úgyis eladja nekünk nekünk a remek pénzkereseti lehetőségüket.

Jut eszembe. Egyszer mesélte egy MLM-es ismerős, hogy a feleségével egyszer feladtak egy újsághirdetést, miszerint közgazdasági végzettségű házaspár MLM üzletbe belevágna. Valami ilyesmi. És alig kereste meg őket valaki. :))

Az én fotóm levágott kép volt, igaz van egy kis szakismeretem a témában. (Könyvcímlapom is jelent már meg.) ;) De egyetértek, mindig lehet és érdemes is profi képet használni. Egy rossz kép még egy csinos, barátságos arcú nőből is képes rosszat kihozni.

Allaskereso 2012.04.11. 11:18:13

@felhasználási feltételek: Én is így voltam vele, hogy BÁRMIT. Kivéve persze a takarítást, a koszos munkákat, a korán kelést, a 15 órázást, a szórólapozást... :D :D :D

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 12:56:51

Bármilyen munka jó, csak legyen megfelelő hozzá a fizetség!

Allaskereso 2012.04.11. 13:35:27

@tisztakéz: Hát, mindenképpen sokat számít a fizetség, ami miatt sokan vállalnak rosszabb, "gányabb" munkákat is. Lásd a sok külföldi munkás, akik ez itteni bérek többszöröséért dolgoznak kint.

Bár azért bizonyos állásokat biztosan soha az életemben nem vállalnék el.

felhasználási feltételek (törölt) 2012.04.11. 14:16:50

@Allaskereso: Most elképzeltem, hogy felrakok egy hirdetést, hogy BÁRMIT megteszek, másnap jön a telefonhívás, hogy: Akkor jöhetsz hajnali 4-re ganyét lapátolni 300forintos órabérbe." :D

Allaskereso 2012.04.11. 15:29:02

@felhasználási feltételek: :D :D :D Én dolgoztam régebben reggel 7-től este fél 9-ig strandbüfében napi 4 ezer Ft-ért bejelentetlenül. Az hasonló órabérre jött ki....

De! Most már van konyhai tapasztalatom. :)) És azért barnultam is akkor egy keveset. :P

lbm · http://nertars.blog.hu 2012.05.12. 18:56:12

Nem akarom védeni a kritikus álláskeresőket, akik tiszteletlenségre adják a fejüket hirdetéseikben, de hozzá kell tennem, hogy bizonyára épp a sokadik negatív tapasztalatuk után vannak amikor bepöccennek, és ilyesmire ragadtatják magukat. Persze így valóban nem lehet munkát találni... Ha akarsz ez ügyben egy jót nevetni ajánlanám figyelmedbe a következő linket:
igydolgozunk.blog.hu/2011/07/20/level_181
A munkaadók is tudnak .... :-)

Allaskereso 2012.05.13. 20:29:51

@lbm: A dolgot megértem abszolút. Én is csináltam ilyet. Meg olyat is, hogy némileg udvariatlan vagy flegma E-maileket írtam. De egyik sem volt sikeres. Mert a düh meg az elkeseredés csak bennem van, a munkáltatóban nincs. Meg aztán kevesen akarnak egy problémás, mérgelődő alkalmazottat.

Nagyon jó a posztod! :))
süti beállítások módosítása