Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Kamu álláshirdetések 2.

2013. január 03. - Allaskereso

Aki már keresett valaha is állást és olvasgatott álláshirdetéseket akár interneten, akár újságban, minden bizonnyal találkozott már nem valós illetve "átverős" hirdetésekkel. Sajnos, mivel sokan keresnek munkát, nem beszélve a pályakezdőkről, folyamatosan lesznek emberek, akik bedőlnek ezeknek. Ez nem a munkanélküliek hibája. Senki sem készíti fel az embert ilyesmire. Bár egy korábbi cikkben írtam erről, ismét eszembe jutott egy s más a témához.

Lássunk a hirdetések mögé! Mit jelentenek a sokat használt, hangzatos szavak?

A lenti információk elsősorban pályakezdőknek lesz segítség, de elképzelhető, hogy tapasztaltabbak is találhatnak közöttük újdonságokat.

Ami valótlan hirdetést sejtet:
8435_small.jpg- mosolygó, öltönyös vagy kosztümös hölgyek, urak a fényképen
- stabil, multicég (és ehhez hasonló kifejezések), miközben elérhetőségként freemail, gmail cím van megadva
- biztos állás, jó csapat... és hasonló lelkesítő kifejezések
- jövedelemkiegészítés
- otthoni munka
- gyors karrierlehetőség
- időpont-egyeztetés. Ha ez magas fizetéssel társul, akkor több mint valószínű, hogy telefonos értékesítésről van szó. Miért fizetne egy cég rengeteget valakinek, aki időpontokat beszél meg telefonon ismeretlen emberekkel? Abból még nincs üzlet, még el sem jöttek, ráadásul még a telefonszámlát is bele kell kalkulálni.
- szakképzettség nélkül, korhatár nélkül
- bankjegyek vannak a képen a hirdetés mellett - ez gyakorlatilag 99 százalék, hogy kamu.
- egyéb olyan dolgok vannak a képen, amelyek nem magára az állásra utalnak (tengerpart pl.)
- "független" hölgyet keresnek

Természetesen ezek önmagukban nem feltétlenül jelentik azt, hogy mindenképpen kamu állásról vagy átverésről van szó. Ellenben, ha a fentiek közül több is jellemző, akkor az már erősen elgondolkodtató.

Ha egy hirdető többféle, egymástól gyökeresen eltérő jellegű állásokat hirdet, és nem cégként, hanem magánszemélyként magán E-mail címmel (freemail, gmail stb.), az nem korrekt. Többségében átverés, mondjuk úgy, hogy pénzt akar beszedni regisztrálás címén. Itt említem meg, hogy aki pénzt kér azért, hogy Neked állásokat mutasson Magyarországon, az átverés. A közvetítő cégek nem Tőled, álláskeresőtől kérnek fizetséget, hanem azoktól a cégektől, akiknek felkutatják a munkavállalót. Elméletileg külföldi munkavállalás esetén az ügynökség kérhet Tőled pénzt (ebben nem vagyok annyira járatos), de ahhoz társulnia kell egy normális szerződésnek is.

Kifejezések, amelyeket félreérthetünk:
- teljesítményarányos bérezés: ez korrekten hangzik, ellenben sok esetben azt jelzi, hogy a fizetés jutalékos és nincs fix része.
- értékesítő: ezzel sincs semmi gond, csak tudjunk róla, hogy itt nem egy passzív bolti eladót vagy egy pénztárost keresnek, hanem egy olyan valakit, aki fel tudja mérni a betérő vásárlók igényeit, jól ismeri a termékeket, nem fél megszólítani embereket és alapvetően értékesíti a termékeket. Nem csupán leszámlázza és szatyorba teszi, mint a bolti eladó esetében.
- telemarketing: itt általában telefonos hideghívásokra kell gondolni, vagyis olyan embereket hívunk, akik még nem hallottak az adott cégről, termékekről, azzal a céllal, hogy eladjunk nekik szolgáltatásokat. Nem könnyű munka, valódi szakértelem kell hozzá. Így fura, ha szakértelmet, tapasztalatot nem kérnek hozzá.
- szexmentes munka: olyan munka, ahol nagy valószínűséggel erotikus jellegű tevékenységeket kell csinálni, mint például erotikus masszás, chates munkák, aktfotózás stb.
- összetett irodai munka: olyan adminisztratív tevékenység, amely több mindent foglal magában. Konkrétan a Zepter cég részére többszázezres lámpák értékesítése, telefonálás, időpont-egyeztetés, rendezvényeiken való részvétel, a vásárlók meggyőzése. Mindez valószínűleg bejelentetlenül. Ha ehhez 13. kerület és Budapest társul és svájci céget emlegetnek, akkor 100 százalék, hogy róluk van szó. Például itt.
- betanított munka: olyan munka, amely nem igényel szakértelmet, hanem betanítanak rá. Ebből adódóan ne várj magas fizetést. Ha mellette magas vagy versenyképes bért ígérnek, a dolog igen kétséges.

Ha valami kimaradt, légyszi, jelezzétek kommentben. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr484995170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása