Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Elvállaljam vagy ne vállaljam

2012. június 09. - Allaskereso

Előző cikkemben említettem, hogy szó lesz még a hosszú idejű munkanélküliségről egy kicsit. Többször kerültem olyan helyzetbe, hogy felvettek volna egy adott munkahelyre, de bizonyos szempontból az állás nem nyerte el a tetszésemet. Például túlságosan messze volt, túl sok órára jött ki a teljes munkaidő a szünetekkel együtt, abszolút nem érdekelt a tevékenység, amit csinálnom kellett volna, viszonylag rosszak voltak a körülmények, netán nem éppen magas a fizetés...

Nyilván, ilyet mindenki tapasztalt. Volt, hogy nem vállaltam el, de volt, hogy igen.

Azt szűrtem le tanulságként, hogy számos esetben a rossz munka sokkalta jobb, mint a semmi munka. Ráadásul, kerültem olyan helyzetbe, hogy végül elutasítottam egy lehetőséget (amire már igent mondtak), gondolván, hogy egy másik, amelyik "folyamatban van", úgyis az enyém lesz. Hát, mégsem lett az.

"Két szék közül a padlóra" esete. :(

Arra jutottam, hogy sokkalta ésszerűbb elvállalni egy kevésbé jobb munkát, és közben keményen keresni másik állást, mint munka nélkül lenni továbbra is. Itt arra gondolok, hogy közben ténylegesen keresni a másikat, nem csak olyan tessék-lássék módon.

Egy barátnőm gyűlöli a munkahelyét, de csak max. havonta, ha elküld két önéletrajzot. Igaz, diplomás, de ez a kiáramlás akkor is majdnem hogy a nullával egyenértékű. Ha hétvégente nekigyürkőzne, simán találna egy hónapon belül állást. Tudom, mert képzett, két nyelven beszél, precíz, megnyerő a stílusa és látom, hogy amint munkanélküli lesz, általában néhány héten belül szerez magának állást.

Visszatérve: még miért is érdemes a rossz munkát elvállalni? A pénz miatt. Engem személy szerint, annyira el tud keseríteni, ha nincs pénzem, hogy arra alig van kifejezés! Egy kisebb saját keresettől már annyira fel tudok lelkesedni, hogy rögtön jobban megy az álláskeresés is és szebb az élet. :)

Mindenféle lelkiismereti kérdést meg nem kell belőle csinálni. Mint ahogyan egy ismerős lány esetében, akiről lentebb meséltem.

Természetesen van olyan eset, amikor amit kínálnak, olyan szinten borzalom, hogy szinte bűn igent mondani rá. Vagy ha éppen havi szinten kapok járadékot a munkaügyi központból, akkor sem biztos, hogy érdemes elvállalni egy olyan munkát, ami nagyon nem fizet eleget.

Mit gondoltok? Nálatok volt ilyen konkrétan esetleg?

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr164574917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2012.06.11. 11:51:51

Szia,
teljesen egyetértek! Pénz kell, nem vitás, valamiből a számlákat fizetni kell és persze enni is jó dolog. Ám lenne egy kérdésem: átlagos állásom van átlagos fizetéssel, nem rossz, van felelősségem, a kollégák kedvelnek, a munkámat ugyan hibákkal de jól végzem. Viszont a főnököm lenéz kissé mint minden alkalmazottat. Nemrégiben felhívott,s hallottam ahogy le "hülye ribancozott". Ilyenkor vajon mi van?! Ne idegeskedjek, ne szóljak vissza, meg se említem, mert ugye valamiből élni kell?!

Allaskereso 2012.06.11. 12:44:19

@Csokiscsülök: Szia! Nagyon jó kérdést vetettél fel! Ami bennem felmerült: mennyire sűrűn találkozol a főnököddel? Mert ha csak pl. heti egyszer-kétszer maximum, az megint más, mintha gyakorlatilag együtt dolgoztok.

Mennyire zavar ez Téged? Mert az én esetemben is volt egy hasonló helyzet, csak keményebben és nyíltabban ment ez a "lenézés", már ügyfelek előtt is, és már ott tartottam, hogy az idegeskedés miatt visszatérően pénzhiányok lettek a kasszámban (pénzt is kezeltem), ami azelőtt soha. Nem tudom, Nálad ezek a hibák a munkában mennyire lehetnek összefüggésben a főnököddel?

Esetleg, ha bátrabb vagy, megteheted azt is, hogy kérsz egy időpontot a főnököddel, amikor leülhetsz vele beszélni (lehetőleg ne munkaidőben, azt nem szokták szeretni, és ne tegyünk rá még egy lapáttal a helyzetre). Abszolút udvariasan, nyugodtan elmondanád neki, hogy van-e ténylegesen gondja Veled, és mi az, mert úgy érzed stb, és hogy mit tehetnél a helyzet kezelése érdekében. Lehet, ettől egy kicsit oldódna a dolog, esetleg jobban megismerne, megkedvelne stb.

Persze, vannak emberek, akikkel ezt nem lehet megtenni, mert egyszerűen olyan a természetük.

Ha alapjáraton ez rosszul érint Téged, rosszul érzed magad, netán még a magánélet rovására is megy, akkor már érdemes lehet más lehetőségek után nézni.

Egyébként milyen területen dolgozol?

Ez a "hülye ribanc" dolog azért nem semmi! :(( Én egyébként úgy gondolom, fejlődni kell, amennyire lehet. Nincs rendjén, hogy úgy éljünk, hogy ilyen emberekkel legyünk körülvéve. Nem javaslom, hogy visszaszólj, hiszen azzal sajnos csak Te veszthetsz, viszont a szitunak nem kellene így maradnia.

Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2012.06.11. 14:04:25

Köszönöm a válaszod!
Ez egy kis cég. A főnököm közvetlen, tegeződünk, jó köztünk a viszony, poénkodós ember. Ám a helyzet az, hogy ennek egy része álca és kellék. Kellék, hogy jóban legyünk, megbízzak benne, lojális munkatársa legyek.
Bejött. Az is voltam. Csak olykor visszahallottam, hogy a hátam mögött lehülyézett, tudom, hogy a párjával ki is beszélnek, de amikor hallottam, hogy leribacozott, az azért lesokkolt! Pont azért, mert jó a viszonyunk.
Egyébként asszisztens vagyok és amolyan irodavezető helyettes.

Valóban fejlődni kell. Kellene. Sajnos a fejlődés pedig idő és pénzfüggő...
Egyébként maradtam a cégnél, mert muszáj,nincs jobb. Ez meg számomra egy biztos állás.
A főnököm egyébként tudja,h hallottam. Egész nap kedves volt, én meg flegma.
Egyébként ez egy telefonbeszélgetés volt. Hívott és mivel dolgoztam így kb csak 3. vagy a 4. csörgésnél vettem fel, ahogy felvettem, hallottam ahogy belekiabál a telefonba,h "Vedd már fel, Te hülye ribanc!"
Egy ismerősöm szerint azt kellett volna mondanom,h "Felvettem, Te buzi!!"
Így 1-1 lett volna. :)

Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2012.06.11. 14:05:59

Vannak sajnos ilyen munkahelyek, főnökök, de ritka!
Manapság egyszerűen nem szabad válogatni, nem tehetjük meg! Vagy marad a külföldi munkavállalás, ami jól fizet, csak hát a munka nem biztos, hogy jó. Mondjuk az gyakran itthon sem.

Allaskereso 2012.06.12. 07:56:55

@Csokiscsülök: Hát, kíváncsi lennék, mit válaszolt volna, ha beszóltál volna! ;)

Igen, a külföldi munka nagyon jó ötlet. Nekem nem kevés ismerősöm dolgozik külföldön. Általában Dániában illetve Angliában, de van Írországban és Németországban, sőt még egy Mongóliában is. :)) Össze sem lehet hasonlítani az itthoni béreket az ottanihoz, és bár drágább a kinti megélhetés, még így is jobb, mint az itteni bér-létminimum arány. Sokkal.

Ha valaki beszél angolul (vagy németül, netán dánul), és kint tud szakmunkát vállalni, az nagyon megéri. Főleg, ha gyűjtesz és hazahozod. Nagy különbség, hogy kint lehet félretenni.

Tény, hogy nagyon meg kell gondolni a váltást, ezért is kérdeztem rá, hogy mennyire érzed rosszul magad. De ahogy írtad, azért az általános kapcsolat nem rossz.

Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2012.06.12. 10:14:34

Alapjában tényleg jól elvagyok, de sok minden megváltozott ez a beszólás után. Pl.: hogy kb hány kolléga ilyen alakoskodó még itt?!

Külföldre ugyan én is szívesen disszidálnék egy időre ám nem tudom mit lehet tenni, ha nincs szakmám. Irodai munkát végzek, külföldön ilyenr nyilván nem vesznek fel és a kereslet is jóval kisebb az ilyen végzettségű, tapasztalatú emberekre. Sajnos.

Allaskereso 2012.06.12. 11:15:02

@Csokiscsülök: Lehet, mégis körül kellene nézned más állás ügyében. Azzal, hogy elkezdesz kicsit körülnézni, még nem váltasz, de adatokat gyűjthetsz. Sőt, lehet, kicsit jobban is érzed magad, hiszen már teszel valamit a helyzetért. Ha még nem is lépsz semmit.

Ha külföld, és nincs szakmai tudásod (olyan területen, ahol el tudnál helyezkedni), akkor főként a takarítás van. Dániában tudom, hogy nagyon kelendő ez a meló, ha nem is könnyű elsőre. Vannak olyan fórumok, ahol kint élőkkel tudsz kapcsolatba kerülni. Nekem két barátnőm van kint Dániában, már 2-3 éve. Együtt mentek ki, és csak viszonylag keveset beszéltek angolul (dánul meg abszolút nem). Annyit tudok, hogy nem kevés kint a magyar és úgy általánosságban szeretik a magyarokat.

Esetleg az is egy lehetőség lehet, hogy beletanulsz egy másik szakmába. OKJ-s tanfolyam mondjuk, ami részletfizetéssel is elkezdhető.

Elég nehéz a dolog amúgy, sajnos. :(

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.06.14. 18:17:17

nem ajánlott nulla nyelvtudással nekivágni az útnak, még akkor sem, ha valaki úgy gondolja, az adott szakmához nem kell a nyelvtudás. Szerintem egyre inkább elvárják, sokszor az egyedül végzett munkakörben is kell a beszédkészség. Nyilván a munkatapasztalat hiánya is csökkenti az esélyeket.
Azt tapasztaltam, hogy ennél is fontosabbak azonban a személyes tényezők. Nem ajánlott a külföldi munka azoknak, akik „félnek a külföldtől”, vagyis akiknek gyorsan honvágyuk lesz. Főként akkor, ha itthon kell hagyni némi időre a családtagokat. Továbbá nem ajánlott a külföldi munka tartós betegeknek. Ha valaki függ a családjától, feleségétől, társától, szerintem érdemes megpróbálni a közös jelentkezést, egyáltalán nem ritka, hogy egyszerre két embernek is sikerül munkát találni. :)

Allaskereso 2012.06.14. 22:57:25

@euro_állás: Igen, teljesen egyetértek. Köszönöm a javaslatokat! :) Egy alapszintű nyelvtudás szerintem mindenképpen kell, még a legegyszerűbb kommunikációhoz is (iratok intézése, bevásárlás, mindennapi élet, állásinterjú, kiutazás stb.).

Én nem hiszek abban, hogy van olyan, hogy nyelvtudás nélküli külföldi munka. Valamilyen szinten még a takarító személyzetnek is meg kell értenie, hogy melyik szobákat kell kitakarítania, mikorra kell készen lennie, ilyesmi.

Szerintem a külföld a bevállalósoknak való, vagy olyannak, aki - ha nem is annyira bevállalós -, nem egyedül megy ki. Illetve akinek él kint ismerős, barát, és nem teljesen idegen helyre érkezik, és kint már előre elrendezik az érkezést.

Ezek tapasztalatok baráti körből. A tartós betegség hiánya is jogos kitétel.
süti beállítások módosítása