Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Kamu álláshirdetések

2012. február 26. - Allaskereso

Úgy vélem, egy álláskeresőnek át kell tudnia látnia azokon a hirdetéseken, ami mögött senki vagy valami csaló cég, ember áll.

Mik azok a nyomok, amikre figyelhetünk? Most listázom azokat, amiket találtam. Kérlek, Ti is fűzzétek hozzá azokat, amiket Ti találtatok és amiket én kihagytam. Köszönöm.

"Összetett irodai munka" - az esetek nagy százalékában ez a Zepter cégre utal. Róluk részletesebben a Google-ből tudtok infókat szerezni. Esetleg még ilyen infók megerősítik a gyanút, mint nem céges (tehát gmail, freemail) E-mail cím, 150 ezres fizetés, részmunkaidő is, 13. kerületi munkahely és/vagy "svájci multinacionális cég". Ja és nagyjából másnap már kapsz is egy pozitív választ, ahol behívnak egy beszélgetésre. Pontosabban egy előadásra.

Irreális fizetésmegjelölés - meg kell nézni, hogy egy adott állásért mennyi az a fizetés, amit reálisan szoktak adni. Ha ez annál több, akkor az gyanús. Például egy átlagos adminisztrátori teljes munkaidős állásért nem fizetnek 150 ezer forintot, mint ahogy egy bolti eladónak sem. Az ingatlanos téma is igen necces, ismerek ingatlanost (aki vállalkozó, nem alkalmazott), nem könnyű a dolga és eltelt némi idő, míg beletanult a dolgokba. Erre is figyelni kell, nem fog valaki pár hónap alatt egy számára vadiúj és nehéz szakmában százezreket keresni. Egy napi fél órás internetes munkáért sem fizet senki havi 60 ezret.

"Valós munka", távmunka, otthoni munka - ezek sokszor kétes munkák, érdemes utánanézni a neten, hátha írnak róluk. Több olyan blog, fórum van, ami nem valós hirdetésekkel foglalkozik, konkrétumokkal együtt. Így érdemes rákeresni a hirdetés szövegére. Egy oldal, ami segíthet: fogyasztók.hu.

Pénzt kérő hirdetések - azok a hirdetések, amelyek ingyenesen küldenek felvilágosítást E-mailben, majd kiderül, hogy pénzt kell nekik utalni és utána kapod (vagy nem) a munkát... Ezekkel nagyon nem érdemes foglalkozni.

"Disney DVD-k csomagolása" - na, róluk több oldalon is olvastam. Szépen megfogalmazott, valódinak ható álláshirdetés. 75 ezer forintot adnak meg fizetésként és otthoni bedolgozási munkát ajánlanak. Állítólag nagy kamu.

Külföldi munka - ezeknek mindenképpen alaposan utána kell nézni. Ismerős találkozott olyannal, hogy németországi építőipari munka, fizess be 1500 Ft-ot és akkor felveszünk a listára és küldünk értesítést, ha lesz valami... Aki külföldre akar menni dolgozni, tájékozódjon az ezzel foglalkozó fórumokon, blogokon, keresse fel a megfelelő ügynökségeket stb. Ez egy elég speciális téma, nem egy egyszerű Expresszen fog hirdetni a kinti munkaadó.

Szakképzettség nélkül - egyszer egy fura nevű férfi írt az álláskereső hirdetésemre, hogy erotikus masszázsra keres fiatal lányokat. Persze szexmentes és szakképzettséget nem igényel. Ha nem is erotikusként van feltüntetve, akkor is gondolkodjunk! Egy barátnőm két évig tanult gyógymasszőrnek! Ügyelni kell az ehhez hasonló, szakképzettséget nem elváró hirdetésekre.

Webkamerás munka - talán említeni sem kell...

Nyitott titkárnő - és személyi asszisztenst keresnek, természetesen magán E-mail cím megadva. Értjük a dolgot; társ nem csak a munkában, hanem a szórakozásban is. :)

A lényeg, hogy nézzük a dolgot reálisan és gondolkodjunk ésszerűen. Meg használjuk a Google-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr384212066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.02.27. 20:45:41

1. Használjuk a www.e-cegjegyzek.hu oldalt, kérjünk tárolt cégkivonatot az adott cégnévről. Két hetes cég, minimális tőkével, fura nevű tulajokkal gyanús lehet!
2. Használjuk a www.domain.hu keresőjét, ha a cég honlapját ismerjük. Sokszor benne van pontosan, ki regisztrálta az oldalt.
3. Gmailes, más ingyenmail-es hirdetésnél a mailcímre is keressünk rá.

felhasználási feltételek (törölt) 2012.02.28. 00:00:39

Megint egy lépéssel előbb jársz mint én, legalább nem kell koptatnom a billentyűket :D Jól összeszedted, nem is tudok hirtelen több példát mondani az ilyen kamuhirdetésekre.
Amúgy igen, mindig mindenre rá kell keresni a google-ban, az a biztos!

Allaskereso 2012.02.28. 10:40:12

@jobangel: Érdekes, amiket írtál, köszi. :) A www.domain.hu/domain/domainsearch/ részletes keresőben elég jól kijönnek a tulajdonosok, csekkeltem is pár ismerős weboldalát.

Allaskereso 2012.02.28. 10:40:45

@felhasználási feltételek: Köszi! :D Igyekszik az ember. Jaja, Google a barátunk. :)

lukrécia79 2012.03.01. 12:49:58

Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha olyan válasz e-mailt kapsz valamelyik hirdetésedre, hogy "állástájékoztatóra" hívnak, és természetesen semmi cégnév, csak hosszas ecsetelése annak, milyen nagy múltú kereskedelmi cégről van szó, és a helyszínen egy bizonyos személyt kell keresned, na, az is Zepter. Már nemcsak a XIII. kerületben tartanak állástájékoztatókat!

Nixy 2012.03.31. 15:25:04

A Zepter még úgy is hirdet, hogy kereskedelmi menedzsert keres, vagy vezető mellé asszisztenst keresnek.

Ha az ember olyan hirdetéssel találkozik, amit a 13. kerületből adtak fel vagy oda keresnek, az 99,5%, hogy Zepter.

Még ha el is megy az ember az "interjúra", még ott is a szemedbe mondják, hogy persze, fix fizetés van, a főnök keresetének adott %-a.....

Én egyszer elmentem egy ilyen megbeszélésre... Jól meg is jártam....

Akivel akkor beszéltem, tavaly azt mondta, hogy szerinte az Avon jobban kizsákmányolja a tanácsadónőket, koordinátorokat.... Szerintem az Avon 1000-szer korrektebb cég, mint a Zepter, mert ott legalább a katalógusból eladott termékek után ott van egy kis pénz, amit másnem arra fordítasz, hogy a saját rendelésedet kifussa (pl. ha rendelsz magadnak tusfürdőt, ami mindig kell) Vagy ha még másnak nem is mutatod meg a katalógust, csak a család rendel (még ha nem is folyamatosan), akkor is megéri avonozni, mert így legalább kedvezményesen rendelhetsz magadnak.

Allaskereso 2012.04.01. 16:27:45

@Nixy: Vezető mellé asszisztens? :) Ez jó, erre még nem is gondoltam. Köszi!

Bár ez költői kérdés, de hogyan tud fennmaradni még mindig a Zepter? És van két jókora épületük. Elképesztő.

Az Avonról nem sok tapasztalatom van, de nekem is volt ismerős lány, aki hozta nekünk a katalógusokat a régi munkahelyemen. Ha nem is sokat, de talán lehet vele tényleg keresni egy keveset. Meg aztán, ha tényleg van egy kialakult csoport, aki minden hónapban rendel Tőled, akkor gondolom, azért elég kis erőfeszítéssel lehet egy kis pénzt szerezni.

De nyilván csak kiegészítés és nem meggazdagodás.

pinasrác (törölt) 2012.08.23. 14:10:46

Kedves barátaim!
Magam ugyan igazgatói pozícióban vagyok de egy próbát megért,hogy kiderüljön hogyan ténykednek a hazai fejvadász cégek.A fejvadász cégekről tudni kell,hogy kínált állás lehetőségeik 80%-a kamu.Már régen meg van az ideális jelölt, aki rokon, ismerős avagy a tulaj kurvája.A külföldi vagy magyar tulajdonos felé a HR-es kolleginának bizonyítani kell.Ezért van az,hogy egy egy pozíciót amit leadnak fejvadász cégeknek azt azonnal tovább adják a társ cégek felé így van,hogy egyszerre 15 cég hirdeti ugyan azt a pozíciót és interjúztat.A másik undorító szokás amivel találkoztam,hogy 200-300 km-es távolságból rángatnak pénz néküli bizakodó munkanélkülieket.Teszik csupán statisztikából.Rendszerint a beérkező pályázatok 40%-át hallgatják meg.Az ideális jelölt persze már régen dolgozik.
Egy próba alkalmával azt mondtam a kedves hangú fejvadász cég dolgozójának,hogy sajnos anyagi gondjaim vannak és ugyan tegyék már meg,hogy a Szegedről-Budapestre történő utiköltségem felét kifizetik.Vártam a visszajelzést de nem érkezett meg.Másik esetben angol nyelven történő skype-os interjút követően a céghez hívtak, ami 280 km-re volt.Ugyan azt kértem.A költségeim felét, hiszen 50-50%-ban vagyunk érdekeltek.Megszakadt a vonal.
Szóval rohadt csalókkal van dolgunk, akik hirdetéseit nem kell és nem is szabad komolyan venni.Magam személyesen hirdetek pozíciót cégünknél és személyesen győződök meg a pályázó szakmaiságáról úgy,hogy leviszem az üzembe és gép elé állítom.Ott 2 hét bohóckodás helyett 5 perc alatt derül ki a szakmaiság és a jelölt alkalmassága.Utolsó élményem Egy Ajkai műanyag-feldolgozóhoz kötődött,ahol egy terhes,életunt minden szempontból únszínpatikus cafka fogadott.Gondolom a főnök kurvája lehetett.Aki közölte,hogy rossz referenciáim vannak.Ugyan is a ránézésre megállapítható 40-45-ös IQ-val és kiemelkedő képességekkel rendelkező HR-es hölgy képességeit megcsillantva felhívta az utolsó két munkahelyem.Az egyik már régen nem létezik mert eladták és új üzemeltetője van.Ott nem tudtak rólam és nem is ismertek.Milyen meglepő!A másik felhívott munkahelyem 600,000 Ft nekem járó elmaradással hagytam ott.Ahol a cég anyagi problémákra hivatkozott személyemmel kapcsolatban.Szóval itt tartrunk ma.Nem megy nekünk még ez a nyugatról /USA/-ból begyűrűzött kiválasztási módszer.Javaslatom:Ha valóban el szeretne valaki helyezkedni akkor közvetlen keresse fel levélben vagy e mailben a cégeket és küldje el szakmai önéletrajzát.Ezeket a komolytalan,hatékonyság szempontjából megkérdőjelezhető bohóc cégeket messziről kerüljék el.Már csak azért is mert adatokat szolgáltatnak ki és egy beadott szakmai önéletrajz után rövid időn belül megszaporodnak az e mail fiókjainkba érkező reklámok.
Mindenkinek Sok sikert és valós munkahelyet!!!!

Allaskereso 2012.08.23. 16:39:09

@pinasrác: Abszolút egyet kell értenem abban, hogy az ismerősi vonal az egyik legsikeresebb útja az állás találásának. Sajnos.

Azzal azért kicsit vitatkoznék, hogy a fejvadászok hirdetésének 80 százaléka kamu, legalábbis az én tapasztalataim szerint ez azért erős túlzás (rokoni vonalon van fejvadász, és volt lehetőségem rendesen betekinteni egy cég működésébe). Meg aztán az is számít, hogy mit vár az adott cég, amelyik a fejvadászt felbérli. Én magam is szerettem volna ismerős útján elhelyezkedni, de ha a cég visszadob engem valamiért, akkor a fejvadász nem sokat tehet, hanem új jelölt után kell néznie.

Csak azt nem értem, hogy mi abban a logika, hogy egy keresést leadnak fejvadász cég és más, társcégek felé, hiszen a fejvadásznak pénzt fizet az őt felbérlő cég, hogy találjon neki megfelelő embert. Sőt, szerződést köti, és több esetben előleget is kell fizetniük. Tehát akkor miért nem maguk keresnek és kész? Miért lenne jó nekik ez?

A referenciát én személy szerint hülyeségnek tartom, hiszen egyrészt bárki keríthet magának embert, aki igazolja (és bárki lehet a telefon mögött), másrészt sokszor nem szakmai okok miatt hagyja el valaki a munkahelyét. Én is volt, hogy nagyon jól dolgoztam (sőt, talán TÚL jól), és megkérdőjeleztem az idióta utasításokat vagy azt, hogy hamisítják a jelenléti ívem meg én tanítottam a vezető helyettes... és elbocsátottak. Ugyan ki igazolná ezen a helyen, hogy milyen volt a szakmai tevékenységem?

Egyébként valóban, rengetegen kihasználják ezt a hatalmas, álláskereső réteget.

Igaziatommaki2 2012.08.24. 16:33:11

Megéri nekik. Mert igazolni tudják, h ők a rendes, megbízható cég, akik lám legálisan, nyíltan pályáztatnak, netán a konkurencia előtt is mutatják milyen jó fiúk. Több helyen dolgoztam én is, ahol meghirdettük az állást, de már rég megvolt rá az ember, csak a törvény szerint pályáztatni kellett (állami szféra), ill. versenyszférában is volt ugyanilyen, ott meg a céges policy írta elő. :-)

Igaziatommaki2 2012.08.24. 16:37:20

A másik oka a pályáztatásnak. A cégnél, ahol dolgoztam, akkor indult be éppen a céges karrieroldal. A Hr igazgatónak nem tetszett, h csak 20 ember van az adatbázisban (Kínált munkák száma, akkor már évek óta, nulla volt. ) Nosza, írjunk ki ilyen-olyan pályázatot, jöttek be csőstül a CV-k, betettük az adatbanka és máris lett hipp-hopp, csiribi-csiribá 5567fő. Ezzel persze már lehetett dicsekedni a céges prezentációkon. Felvétel azóta sem volt, adatbankból soha, ha lett is 1-1 állás (évente talán 2), akkor azt rokonnal betöltették a főnökök.

Allaskereso 2012.08.25. 15:49:34

@Igaziatommaki2: Mondjuk igen, az állami szféra simán reális. Igen, ilyen "adatbázis-építésről" én is hallottam. Sajnálatos. :(

pinasrác (törölt) 2012.08.31. 09:56:22

Kedves álláskereső!
A 80%-os kamu arányt nyugodtan elhiheted.
Az adatok átadásával és kereskedelmével pedig az a gondom,hogy tötvényi szabályozás alá esik.Rgy céget bíznak meg.Melynek költsége 40-70,000 Ft.
Milyen alapon adja át személyes adataimat és a fényképeimet egy másik hasonló bohóckodást végző cégnek????Ráadásul az e mail címeket és telefon számokat melyeket elérhetőségként adunk meg hamarosan reklám anyagokkal árasztják el.
No csak ezért.
süti beállítások módosítása