Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Ne olvass újságot

2012. július 05. - Allaskereso

ujsag.jpgDrágább lehet az alkalmassági orvosi vizsgálat. Elbocsátásokkal járhat a két cég összevonása. Növekedett a munkanélküliek száma. Közel 12 hónapba telik állást találni. Ősztől nehezedik a diploma megszerzése...

Sokunk olvas újságot, akár online, akár papír formában. Ilyen és ehhez hasonló hírek zúdulnak ránk naponta. Bizonyára ismerős.

Nem tudom, miért, de van a sajtónak egy olyan tulajdonsága, hogy nem szereti elénk tárni a pozitív dolgokat, ellenben hajlamos erőteljesen felnagyítani a negatívumokat.

Hogy ez miért van így, nem tudom, lehetne is erről filozofálgatni, de most nem ez a lényeg.

Aktív álláskeresőként (meg talán egyébként is) nagyon nem ajánlatos újságcikkeket olvasni. Miért? Mert csak feleslegesen stesszel minket, ráadásul nem is tudunk semmit kezdeni az így kapott információkkal. Arról nem is beszélve, hogy még azt sem tudjuk, hogy igazak-e.

Drágább lehet az alkalmassági vizsgálat. Feltételes mód. Az újságírók kedvelt igemódja, amivel igencsak könnyen lehet félrevezetni és félelmet kelteni. Mit szűr le belőle az illető? Hogy majd többet FOG fizetni, amikor legközelebb munkába állás miatt fizetnie kell az orvosnál. Nem az jön le belőle, hogy LEHET, hogy soha nem lesz drágább. Ez azért is gonosz, mivel még csak el sem jött az a rossz, miért kell már előre félni tőle? Azt meg mintegy mellékesen megjegyezzük, hogy ez az esetek nagy részében egyébként is a munkáltatót fogja terhelni, és nekünk nem kerül egy forintba sem...

Elbocsátásokkal járhat a két cég összevonása. Nézzük, mit látunk ebben. Tegyük fel, ez nem járHAT, hanem tényleg azzal FOG járni. Oké. És? Ennek milyen információ értéke van számunkra, mint álláskeresőknek? Semmilyen. Valami fog történni valahol, ami elég nagy valószínűség szerint nem érint személyesen minket, hiszen még csak állásunk sincs, tehát biztosan nem fognak minket elbocsátani. :) Legfeljebb baráti, családi körben érinthet ez bennünket. Vagy ha pont ahhoz a két említett céghez akartunk volna jelentkezni. De ez - valljuk meg - azért nem túlságosan valószínű.

Növekedett a munkanélküliek száma. Ez mit jelent? Semmit. Vannak olyan ismerőseim, akik évek óta folyamatosan dolgoznak. Fiatal is, idős is, középkorú is, nyugdíjas is. Ez megint egy olyan információ, amit egyrészt nem tudunk ellenőrizni, másrészt nem tudunk vele semmit sem kezdeni. Ellenben hátráltat minket, hiszen már előre rosszul érezzük magunkat, hiszen mi is gyarapítjuk éppen a munkanélküliek számát.

12 hónapba telik állást találni. Tényleg? És egy ilyen ember pontosan mit tesz a nap mondjuk csak 8 órájában, hogy állása legyen? Ezt is meg kell vizsgálni, mielőtt az ember ilyen általános kijelentésekbe bocsátkozik. Ha ezt statisztikák segítségével fel is mérték, akkor szabatosan így kellene hangoznia: "A statisztikák szerint egy munkanélküli Magyarországon átlagosan 12 hónap elteltével helyezkedik el ismét." Hiszen ebben benne van, hogy nem fogad el egy állást, amit felkínálnak neki, 2 hónapig pihen stb. Bármi beleférhet.

Ez nem egy sajtó- vagy társadalomkritika akar lenni, csak az "arcomba" kaptam mostanában néhány ilyen újságcikket, és tudom, hogy mennyire hátráltató tud lenni.

Kíváncsi vagyok, hogy Ti milyen cikkekkel találkoztatok már, ami számotokra feszültségkeltő volt és egyetértetek-e a fentiekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr794630594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volllok 2012.07.05. 18:25:23

Kiegészíteném annyival, hogy neten végképp senki se olvasson ilyen híreket, vagy legalább a kommentek elolvasásától tartózkodjon, mert az duplán lehangoló tud lenni... Főleg amikor egymás torkának ugranak egy-egy provokáló hatásvadász cikk miatt...

Az álláskereséshez sokkal jobb a pozitív ráhangolódás, mert az interjún nem kelt túl jó benyomást egy depressziós méregzsák. :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.07.31. 22:08:19

Egyetértek. A sajtónak csakis a negatív hír a hír, valamiért erre jönnek az olvasók. Katasztrófaturizmus-light.
süti beállítások módosítása