Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Egy HR-es nézőpontjából 1.

2012. június 12. - Allaskereso

HR.gifÚj cikksorozatot indítok Egy HR-es nézőpontjából címmel. Létező cégek létező HR-eseit kérdezem meg, hogy mik a módszereik: hol keresik a munkaerőt, mik a "tesztjeik", amelyeken át kell mennie a jelentkezőnek, hogyan dolgoznak, mik a meglátásaik, miket tapasztaltak, milyen egy ideális jelölt stb. Úgy gondolom, hasznos lehet az álláskeresők részére, ha tisztában vannak azzal, hogy mit is várnak el tőlük. És még belegondolni sem kellemes, hogy egy valóban jól dolgozó egyén azért ne kapjon meg egy állást, mert nem szentelt kellő figyelmet egy-egy lényegtelennek ható apróságnak.

Természetesen ezek nem minden esetben és minden cégnél így néznek majd ki, csak egy áttekintést adnak arról, hogy mikre lehet számítani, mire kell figyelni, és hol tudunk például elvérezni egy jelentkezéskor.

Első "interjúalanyom" egy építőipar területén tevékenykedő (értékesítés) magyar cég HR-ese. Értékesítő, adminisztrátor illetve logisztikus munkakörbe kerestek már embert az utóbbi időben.

A hol szoktak hirdetni kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a profession.hu weboldalon, illetve a munkatársak közül van, aki megosztja a Facebook oldalán. Igaz, most már más álláshirdetési oldalakat is kezdenek kipróbálni.

A beérkezett jelentkezések mindegyikét átnézik. Első alapelv, hogy ha az E-mail (levél) nem személyes, tehát nem a cégnek, ill. a hirdetőnek szól, akkor az már rossz pont. Tehát ez az első buktató.

Hogy ez mit jelent? Ne másik cégnek szóljon, ne egy másik céget, cégvezetőt szólítson meg. Ne egy másik munkakör legyen feltüntetve.

Hogyan nézne ki egy szokványos, de megfelelő ilyen levél? "Tisztelt XY Kft! Szeretnék jelentkezni az Önök itt és itt meghirdetett bla (konkrét) állásra. Tisztelettel: YZ"

Egy nem megfelelő példa: "Tisztelt hirdető! Szeretnék az Önök által hirdetett munkakörre jelentkezni. Mellékelten csatolom az önéletrajzomat." Itt azt érzi a HR-es, hogy nem érdekli, hogy hová jelentkezett. Átjut ettől még, de nem pozitív. Ha egy másik ember csak ebben jobb, akkor ő lesz kiválasztva.

cv atnezese.jpgA megnyitott önéletrajzokat osztályozzák.

Vagyis a következő kívánalmaknak kell eleget tenni: a kért végzettség (ha speciális diploma/szakiskola, akkor az), a kért nyelvtudás (ha kell), normális kép (a munkakörhöz illő. Például ha értékesítő az illető, és ingben-öltönyben dolgozik, legyen abban. Ha szerelő munkakör és "villáskulcsos-olajos" fotót csatol, az oké lenne, még poén is; hitelessé válik tőle az illető. Konkrét példa: értékesítőnek jelentkezett, de egy nyaraláskor készült képet csatolt. Alapvetően még nem gond, de mínusz pont. Hölgyek esetében ne legyen szexi kéztartás, beállás stb.), rendes E-mail cím (konkrét példa: egy fiatal hölgy szexi beállással a fotón és diamondka@bla.hu E-mail címmel. Ebből nem azt szűri le, hogy egy komoly üzletemberrel vagy egy profi munkatárssal van/lesz dolga.), friss az önéletrajz dátuma (1-2 hónapnál régebbi ne legyen). Érdemes tehát átdátumozni frissre.

Amelyek nem kellenek: általánosságok (jól kommunikálok, csapattag vagyok, nagy a teherbíró képességem stb.). Hiszen ezt úgysem tudja bizonyítani, majd az interjún és/vagy munkába állás után mutatkozik meg.

Pozitívum tehát egy cv-ben:
- jól átlátható, logikus sorrendű
- friss dátum
- normális kép (a szépség nem számít; a fotón az egyik legfurcsábban festő jelölt idáig, aki a leginkább megfelel emberileg és szakmailag egyaránt. Ráadásul, ha nem profi fotós készíti, lehet, hogy igen előnytelen lesz a kép.)
- rendes E-mail cím
- a cégnek szól (esetleg benne van a megpályázott pozíció is).
- a munkakörök leírása röviden (nem csak a pozíció neve)

Fizetési igény: ha túl magas, akkor nem foglalkoznak vele, mert a cégben nem fogja tudni azt az adott összeget (amit szeretne) megkeresni.

Itt mondta a HR-es, hogy egy logisztikus pozícióra egyszer jelentkezett egy HR-es végzettségű egyén, aki következetesen ilyen területen is dolgozott korábban. Semmi sem utalt arra, hogy miért akarna egy egészen más területen dolgozni. Nem is értette, hogy miért küldte el a jelentkezést az illető. Tehát ilyen speciális esetben érdemes ezt megindokolni az elküldött anyagban.

phone.jpgEzután a megfelelt önéletrajzok gazdáit felhívják telefonon. Ez még csak egy előzetes szűrés, tehát nem időpontot egyeztetnek. Részletekről szokták itt a jelölteket kérdezni: tényleg van-e nyelvtudás, jogsiját használja-e napi szinten vagy milyen gyakran. Egyéb dolgokat is megfigyelnek: hogyan veszi fel a telefont (vagyis udvariatlan-e). Ha egyfolytában mániákusan beszél az ember, és nem hagyja szóhoz jutni a HR-est, az nem előny. :)

Itt történt már olyan, hogy az elméletben megfelelt személy udvariatlan volt a telefonban. Ennek eredménye az volt, hogy egy vonással át lett húzva az önéletrajza és ki lett dobva a szemétbe. :(

Ha oké, utána visszahívják interjúba. Lehetőleg rövid időn belül.

Az interjúban negatívumok: nagyzolás, fellengzősség (konkrét eset: "én bármit tudok értékesíteni!"), nem jön el (és nem jelez), kiderül, nincs meg a képzettsége, ami kell (pl. angol nyelvtudás; ez is itt van tesztelve), nem a kérdésre válaszol. (Pl. Kérdés: "Mondana nekem egy konkrét helyzetet az életében, amelyet sikeres kezelt?" Válasz:" Mindig dicséretet kaptam, mert imádtak a munkahelyen. Sok dolgot elvégeztünk a munkatársaimmal..." A kérdés az volt, hogy egy "konkrét".) Tehát a kérdésekre érdemes odafigyelni és pontosan felelni.

Pozitívum az őszinteség, még akkor is, ha van negatívuma és elmondja. Nem akarja megdumálni a HR-est, hanem csak mondja az adatokat. Lehet, hogy akkor nem fog megfelelni az állásra (pl. nem jó az angolja, nem használta már régóta a jogsiját stb), de előre kiderül, és lehet, így akár egy másik pozícióra fel akarják majd venni. Jelenleg több személyt keresnek.

Ekkor kérnek referencia személyt. Utána tényleg felhívják a megadott elérhetőségen.

Legfeljebb egy héten belül kiértesítik a pályázókat, hogyha nem lett felvéve, nem szeretik várakoztatni az jelentkezőket. Minden esetben kap jelzést, ezt így érzik a cégben korrektnek. Ha nem felel meg az önéletrajz, akkor is küldenek neki egy rövid (és névre szóló) E-mailt.

Remélem, hasznosak voltak az információk. Ha van véleményetek, hozzáfűznivalótok vagy tapasztalatotok és megosztjátok velem meg a blog olvasóival, azt köszönöm. :)

A következő cikk egy főként mérnököket és informatikusokat kereső fejvadász cég egyik vezetője lesz. Várlak benneteket akkor is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr184582351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dira 2012.06.21. 05:47:23

Kedves Allaskereso!

Szuper ez a kis összefoglaló anyag,amit HR-es nézőpontból írtál.
Mondjuk én nagyjából ennek megfelelően küldtem az önéletrajzomat eddig is,de így is találtam benne hasznos "morzsákat".
Szóval köszi:)

Allaskereso 2012.06.21. 07:41:35

@dira: Ennek örülök! :) Sok sikert! :))

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.30. 14:53:03

"Fizetési igény: ha túl magas, akkor nem foglalkoznak vele, mert a cégben nem fogja tudni azt az adott összeget (amit szeretne) megkeresni."

Ez a leglehetetlenebb dolog az egész álláskeresésben. Mi a túl magas? Kinek az? Miért nem írja bele a cég a hirdetésbe a -tól-igot, aztán ha nekem az belefér jelentkezek. Ha nem, minek raboljuk egymás idejét?

Egyik haverom jelentkezett most egy állásra, beírta, h mennyit kér. Behívták, lement az interjú. Felhívták egy hét múlva, h ok, jöhet, de nem adnak annyit amennyit kér. Ha nem adnak, minek hívták be? Minek kínozták több, mint egy óráig? És a legjobb, h azt mondták neki, h jelöljön meg egy új összeget. Ő? Miért ő? Hát nehogy már magával alkudozzon. Mondja a cég, h ennyit nem, de ennyit igen, megfelel-e?

Elképesztő, hogy Angliában egy babysitter, vagy takarító hirdetésbe beleírják, h ennyi font / óra, itt meg egy mérnők is remegve jelentkezik, mert jaj, ha kevés, akkor önértékelési zavara van, önbizalomhiánya, stb., ha sok, akkor meg mit képzel ez magáról... Ciki.

"Részletekről szokták itt a jelölteket kérdezni: tényleg van-e nyelvtudás, jogsiját használja-e napi szinten vagy milyen gyakran."

Na ez a másik, amitől hülyét tudok kapni. Ha vkinek van pl nyelvvizsgája, tegyük fel előző helyén használta is, de mondjuk egy éve munkanélküli és nem, azaz kiesett a gyakorlatból, akkor az nem ér semmit? Miért gondolja a cég, h mindig kulcsrakész embereket kap, akit csak be kell ültetni az előző helyére és minden megy tovább. Hát majd belejön, megvan a tudása, van róla papírja, tutira nem hülye, de ha nem tud folyékonyan idegen nyelvű interjút TELEFONON, (ami amúgy is sokkal nehezebb) akkor kuka.

Hát ez is irtó nagy gáz. Akár csak ezek a sablon, töltelék kérdések. Most egy ilyen mesélje el a legnagyobb sikerét c. kérdés mit mond az emberről? Mennyiben minősíti ez a szaktudását, jellemét, stb. Ha azt mondom, h egyedül kicsempéztem a fürdőszobát meg a wc-taz nekem nagy siker, de mit jelent ez a cégnek? Semmit. Bár tudom, itt biztos azt kell "behazudni", h az előző helyemen 180%-al növeltem az értékesítést és én vagyok a király.

Könnyű helyzetben vannak a mai cégek, mert sok a munkanélküli és kevés az állás. Visszaélnek az erőfölényükkel, indokolni úgysem kell, h miért nem veszik fel az embert, vagy egyszerűen válaszra sem méltatják a jelentkezőt. Senkit nem vesznek emberszámba, ez a nagy magyar helyzet mert megtehetik.

Allaskereso 2012.07.30. 17:47:02

@klarky: Megmondom őszintén, én a fizetési igényt abszolút feleslegesnek látom. Hiszen ha többet akarnál, akkor is lehet, hogy el fogod vállalni a munkát, hiszen éppen nincs jobb. Ha meg az a nézőpont, hogy ha túl keveset mond, kicsi az önértékelése, azzal az a baj, hogy akinek pár hónapig nincs állása, nem valami lelkes és tele van problémákkal. Persze, hogy "csökken" az önértékelése.

Képzeld, én egy olyan cégben is voltam interjún (a Tesco), ahol nem voltak hajlandóak megmondani a fizetést még az interjúban sem! Az volt a válasz, hogy majd ha felvesznek (pontosabban ha megfelelek), akkor megmondják... Hihetetlen.

Egy ismerősömnél a cégben úgy vették fel az embereket, hogy személyiségtesztet írattak vele. A teszt tényleg jó volt, mert valóban mutatta az illető jelenlegi állapotát. Vagyis reális értékek jöttek ki. Viszont ha tele vagy gonddal, mert nincs állásod, simán lehet rossz a teszted, ami lehet, azonnal javul, amint szerzel egy stabil állást. :( Szóval, nem sok értelme volt.

Nyelvvizsga. Lehet, félreérthető volt, amit írtam, de nem a telefonban tesztelik a nyelvtudást, csak rákérdeznek. Amit valamilyen szinten megértek, mert nekem is van ismerősöm, akinek van nyelvvizsgája, és én - akinek nincs - sokkal jobban tudok angolul, mint ő... De nem is ez a lényeg, hanem hogy logisztikust kerestek, akinek napi szinten kellene kommunikálnia angolul, nem csak alkalomadtán. Amit azért nem árt tisztázni.

Kérdeztem azt is, hogy mi számít náluk "sikernek". Az volt a válasz, hogy nem az a lényeg, hogy mindenféle fantasztikus dolgot mondjon az előző munkahelyéről, még csak az sem elvárt, hogy azzal a szakterülettel legyen kapcsolatos. Lehet annyi, hogy második helyezett lett egy iskolai sportversenyen stb.

Emlékszem, egyszer egy állásinterjúban azt a kérdést kaptam, hogy mire vagyok büszke az életemben. És én a párkapcsolatomat mondtam, hogy 5 éve együtt vagyok valakivel. Mondtam, hogy szerintem ez manapság sikernek mondható. :) Teljesen egyetértettek velem.

Igen, sajnos tényleg keményen kihasználják a cégek azt, hogy rengeteg emberből tudnak válogatni vagy egyáltalán válogathatnak. :(

Hát ez van. Sajnos, kiemelkedően jónak kell lenni és több dologban. Én ezt látom.
süti beállítások módosítása