Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Munkanélküli lettem

2012. február 29. - Allaskereso

Segítség, munkanélküli lettem! - Mit lehet ilyenkor csinálni, mik az első és legfontosabb teendők? Összeszedtem azokat a lépéseket, amelyeket ilyenkor meg kell lépni és amire - tapasztalatom szerint - figyelni kell. Pontokba szedve írtam le őket, de ezek nem feltétlenül a fontossági sorrendet jelölik.

1. Menj el az illetékes munkaügyi központba és regisztráltasd magad.

Ez ténylegesen legyen a legelső teendőd. Én sokáig húztam, és mindig rádöbbentem, hogy minél előbb el kell menni. Ez már csak azért is lényeges, mert a járadékok megállapításánál az számít, hogy az elmúlt években mennyi napot dolgoztál. Ha kihagysz fél évet akár, akkor már más lehet az összeg, amire jogosult vagy.

Hogy pontosan hová tartozol, azt a www.afsz.hu oldalon tudod megtalálni. Budapesten a különféle kerületek más és más helyre tartoznak, ez egy kicsit változott 2012 januárjától. Mindenesetre ha beírod a Google-be a várost/kerületet, akkor biztosan megtalálod.

Amit tudni kell, hogy ez néha elég sok időt tud igénybe venni, főként ha az adott kirendeltség nem csak egy kerülettel foglalkozik, hanem többel is. Én volt, hogy 4 és fél órát is várakoztam. Gondolom, ügyintézőtől is függ, hogy mennyire pörgős a dolog. De mindenképpen vigyél magaddal ennivalót, olvasnivalót és/vagy beszélgetőpartnert. :)

Én azt tapasztaltam, hogy nem kifejezetten segítőkészek és lelkiismeretesek. Ez nem feltétlenül az ő hibájuk, hiszen rengetegen vannak, akik állást keresnek, meg segítséget kérnek tőlük. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy mindent kérdezz meg alaposan, kérd meg, hogy igenis nézzen utána az ügyintéződ a nyilvántartásában, hogy tudna-e neked valami állást javasolni. Ha érdekes, kérdezz rá, indítanak-e képzést, átképzést (ingyenesen szoktak, erről további infó: www.afsz.hu.) Ne hagyd magad, már az első körben tudakozódj mindenről, ami érdekes lehet vagy érdekel.

Ha már ott vagy, akkor nézz körül, sok hasznos infót begyűjthetsz, a falakon, polcokon szoktak lenni álláshirdetések, prospektusok és mindenféle tudnivaló.

Említettem a képzést. A munkaügyi központok indítanak folyamatosan képzéseket, amelyek ingyenesek. Ez akkor főként érdekes lehet, ha nincs befejezett sulid vagy csak érettségid van, szakmád nincs. Úgy tudom, hogy az első szakma megszerzése mindenképpen ingyenes. Ezek OKJ-s tanfolyamok. Ha ilyesmi érint téged vagy kíváncsi vagy, akkor kérdezd meg. Rögtön, első alkalommal. Ne várd meg, míg visszarendelnek hónapokkal később.

Fontos, hogy mindenféle papírod a korábbi munkahelyekről (adózási adatlapok, szerződés felmondás, TB kiskönyv stb.) és személyes iratok (személyi, lakcím kártya, adószám, TAJ kártya) legyenek nálad.

2. Azonnal kezdj el új állást keresni.

Több munkanélkülinél láttam már, hogy mivel kapott végkielégítést az előző munkahelyéről, nem állt neki rögtön munkát keresni, hanem csak akkor, ha elfogyott vagy igencsak megcsappant már a pénze. Ez egy ritka rossz hozzáállás. Ne tekints szabadságként erre az időszakra. Valójában ez egy fizetés nélküli kényszerszabadság, amiről nem tudjuk, hogy meddig fog tartani. Inkább legyen minél hamarabb ismét munkád, és menj el rendes, fizetett szabadságra. :)

3. Keress aktívan munkát.

Na, ez egy jó kis közhely, de nagyon igaz! Minden nap kelj fel reggel, ne aludj délig, és állj neki az álláskeresésnek. Általában van egy átfutási ideje annak, ha elkezdesz önéletrajzokkal bombázni cégeket, mikor fognak elkezdeni visszaáramolni a reakciók; így erre is fel kell készülni. Ezért kell minél hamarabb nekilátni.

4. Igyekezz takarékoskodni.

Mivel megszűnt a biztos bevételi forrás, ügyelni kell arra, hogy a tartalékok kitartsanak a következő munkahelyig. Tudom, hogy sokaknak egyáltalán nincs tartalékuk. Ez esetben még fontosabb, hogy ne költsünk felesleges (vagy legalábbis nem annyira szükséges) dolgokra.

Magyarán: veszélyhelyzetbe kerültünk, nem tehetjük ugyanazt, mint eddig.

Takarékoskodni sok mindennel lehet: ne most menj nyaralni, ne menj moziba, ne vegyél új telefont stb. Ezt mindenki saját meglátása szerint csinálja.

5. Ne lélegezz fel, ha behívnak egy állásinterjúra.

Egyszer ajánlottak nekem egy munkát ismerősi körben. Tudtam, hogy megfelelek rá, az első körös interjúra el sem kellett mennem, mert ismert engem a HR-es és tudta, mik a tapasztalataim. Szívesen dolgoztam volna a cégnél, minden oké. Elkerült a céghez a jelentkezésem, és úgy volt, hogy majd hívnak. Nem is foglalkoztam mással, abbahagytam az álláskeresést, hiszen olyannyira biztosnak tűnt az egész.

De nem hívtak, végül kiderült, hogy (mivel ismertek) személyes problémája volt velem az egyiküknek, így azt a választ kapta a HR-es, hogy "vele nem számolunk".

Egy másik alkalommal pedig két jónak ígérkező állásinterjúm is volt egy héten. De egyikhez sem vettek fel.

Szóval az a lényeg, hogy ha behívnak egy állásinterjúra, az jó, előrelépés. De még egyáltalán nem dőlt el semmi, így ugyanolyan lendülettel kell folytatni a jelentkezések küldését, mintha egyetlen egy interjúidőpontunk sem lenne. Csak természetesen kicsit lelkesebben, hiszen az állásinterjúból lesz az állást. :)

6. Lényeges a kiáramlás mennyisége.

Nyilván nem spam-szerűen, hanem értelmesen és a megfelelő helyekre.

Évekkel ezelőtt, amikor nem volt állásom, egy fejvadász hölgy ismerősöm segített nekem. Nem tudtam, hogy mi lehet a probléma. Alig akartak behívni valamire, kínkeservesen ment az egész, telt az idő. Az önéletrajzom elméletileg jó volt, aktívan nyomtam a keresést minden nap.

Megkérdezte tőlem, hogy egy nap pontosan hány órát foglalkozom ezzel.

Hát, habogtam, nem is tudtam megmondani. De 1-2 óránál biztosan nem többet. Végignéztem a szokásos álláshirdetéses oldalakat, és ha nem találtam már új hirdetést, amire jelentkezhettem volna vagy ahová telefonálhattam volna, akkor abbahagytam aznapra.

Ő pedig erre azt mondta, hogy ez nagyon kevés! Sokkal többet foglalkozzak ezzel napi szinten. Ha az adott állásoldalon már minden állásra jelentkeztem, ami csak szóba jöhet, akkor tanakodjak, hogy hová jelentkezhetnék még! Találjak más hirdető oldalakat, jelentkezzek spontán, adjak fel saját hirdetést, nézzem a cégek weboldalait, menjek be boltokba, keresnek-e embert, hívjam az ismerőseim, tudnak-e valamit... És a többi. Legyek kreatív, törjem a fejem.

1 héten belül lett munkám. :)

Nos, ennyi futotta mára. Kérlek, írjátok meg, ha Nektek van még ehhez hozzáfűznivalótok, ha kihagytam valamit, vagy bármilyen véleményetek a témáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr714226246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flippant 2012.03.07. 19:46:26

És mit írsz az önéletrajzodba? Hogy jelenleg munkanélküli vagy? Mert így BE SE hívnak, bakker!

Allaskereso 2012.03.08. 16:21:11

@flippant: Miért ne hívnának be? Egy cégnek szerintem az az érdeke, hogy minél hamarabb kezdj, ne pedig még az előző helyen töltsd a felmondásodat... De tényleg, miért zavarná őket, hogy munkanélküli vagy? Az ember azért keres munkát, mert nincs. Szerintem az rosszabbul veszi ki magát, ha állást keresel, miközben van, mert azt gondolják, hogy tőlük is "titokban" fogsz majd elmenni.

Sőt, van ahol külön jó, ha regisztrált álláskereső vagy meg start kártyás.

flippant 2012.03.08. 17:56:45

@Allaskereso: De egy olyan csóka aki munka mellett keres egy JOBBAT (vagyis nem munkanélküli) óriási előnyben van, mert őt úgymond "nem csípi a légy", hogy munkát találjon. Egy munkanélküli meg szorult helyzetben van (szükségállapot) és ki van szolgáltatva a munkáltató kényének-kedvének, s így azok úgy is állnak hozzá - állásinterjún nincs az illető alkupozícióban.. Vágod?

Allaskereso 2012.03.09. 15:55:46

@flippant: Már értem a nézőpontot. Az tény, hogy jobbat tudsz találni, ha nem kell az első rossz helyre elmenned, mert nincs mit enni.

Mondjuk ha megkérdezik az interjúban, hogy miért akarsz náluk dolgozni, mi a jó válasz? Mert unod már a régit vagy nem elég jó? Erre ilyenkor ki kell találni valami frappáns választ.

flippant 2012.03.09. 19:05:36

@Allaskereso: Szóval akkor mit írnál be a CV-be? SImán leírod, hogy munkanélküli vagy? Vagy kormozol és nem írsz bele semmit (vagy csak az utolós munkahelyedet mintha az éles lenne még) és majd csak az állásinterjún jön a kínos pillanat ahol kinyögöd az igazságot? Mit javasolsz?

Allaskereso 2012.03.10. 18:48:16

@flippant: én az igazat megvallva erről nem szoktam írni. Beírom a munkahelyeim és hogy mettől meddig dolgoztam ott, vagy hogy mennyi időt.
Nálam konkrétan még sosem kérdezték meg, hogy munkanélküli vagyok-e vagy sem. Maximum azt, hogy mikor tudnék kezdeni. Erre az igazat szoktam mondani, hogy akár holnap vagy egy héten belül. Szóval az igazat.

Azt megkérdezik általában, hogy miért jöttem el az előző munkahelyemről. Akkor megmondom, hogy az egyiknél létszámleépítés volt (ami igaz, és ezen nem is szoktak tovább érdeklődni), a másiknál pedig nem voltam teljesen bejelentve valamint apróbb törvénytelenségek voltak, amiből én jöttem ki rosszul. Ez is így volt. Szerintem készülj fel rá, hogy mire mit mondasz majd.

Amúgy Neked mik voltak a tapasztalatok?

Találtam egy blogot, amit egy fejvadász ír: fejvadaszom.blog.hu/ Esetleg kérdezz rá nála is, hogy ő mint HR-es mit gondol erről.

flippant 2012.03.11. 20:04:55

@Allaskereso: Én úgy is kerestem állást, hogy volt munkahelyem ahol emberi méltóságomban megaláztak és emiatt váltottam. Az könnyebben ment mint munkanélküliként állást találni mert volt egy "stabil" állandó munkahelyem és "jobbra váltottam.

Allaskereso 2012.03.15. 13:02:42

@flippant: Így világos, és egyetértek, hogy így azért könnyebb munkát keresni.
süti beállítások módosítása