Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Hol csúszhat el egy önéletrajz 1. rész

2012. február 22. - Allaskereso

Érdekes dolog, hogy gyakorlatilag egy állás esetében még csak nem is a külsőnk alapján, hanem az E-mailünk és azután pedig az önéletrajzunk alapján ítélnek meg bennünket. Kivéve persze, ha ismerősi alapon tudunk állásinterjúra menni vagy telefonszámot találunk a hirdetésben. Bár a tapasztalatom azt mutatja, hogy ha a hirdetés úgy szól, hogy egy adott mobilszámot hívj fel a munkával kapcsolatban, akkor is sok esetben az derül ki, hogy egy fényképes önéletrajzot kellene elküldened egy lediktált címre. És nem kérdeznek semmit, csak köszönik a hívást és küldd a cv-t... :( Ami végül is ugyanaz, csak elvesztettél 20 forintot.

Azt találtam ki, hogy összegyűjtöm azokat a dolgokat, amiket találtam az önéletrajzokkal és E-mailekkel kapcsolatban. Tapasztalat is van benne, meg amiket olvastam és mondtak nekem munkaügyisek. Remélem, találtok benne hasznos, új dolgokat is.

Először is, nyári munkaként dolgoztam egyszer egy fejvadász cégnek. Láttam, hogy milyen mennyiségű anyag áramlik be hozzájuk. Vegyes kereséseik voltak, magyarul akadt mérnök-informatikus állásuk, de még betanított munkás is. Meg a köztesek: recepciós, eladó-pénztáros, de  még egy szakács is! :)

Egy alkalommal meghirdettek egy recepciós munkakört. Több weboldalon is ment a hirdetés. Viszonylag kecsegtető, de szokványos részletek: recepciós munka (nem szállodai, hanem irodai), angol nyelvtudás, normális fizetés, rendes munkakörülmények, tapasztalat. Efféle részletek kerültek a leírásba.

Az én dolgom volt, hogy a beérkező önéletrajzokat felvigyem az adatbázisba. Kiemelkedően gyors voltam a munkámban, mégis sokkalta több jött be, mint amit fel tudtam dolgozni. Persze, nem csak ez a recepciós pozíció volt, hanem a szokásosak is, de a többi nagyobb részt komolyabb, diplomás szakmunka, amire azért még megközelítőleg sem volt ennyi jelentkező. Nos, a lényeg, hogy 1200 (értsd ezerkettőszáz) beérkezett recepciós mail után azonnali hatállyal le kellett szedni az összes hirdetést mindenhonnan, mert kezdte eldugítani a vonalakat...

Nos, akkor vettem észre azt, hogy ez félelmetes (mármint hogy ennyien akarnak egy ilyen semmitmondó állást megpályázni) és hogy nekem, ha munkára jelentkezem, ezek közül kell valahogy kitűnni. Meg is kérdeztem az egyik HR-s embert, hogy akkor most mi van?

Utána is olvastam egy s másnak. Nos, ezek jöttek fel összefoglalva:

Név: vagyis mi a neved az E-mail címed alapján? Tehát milyen név jelenik meg az adott cég levelező programjában, amikor meglátja a jelentkezésed? Ez így elég egyértelműen hangzik, de nem az. Láttam a saját szememmel. Sokan a magánlevelezésre szánt címeiket használják az állásra jelentkezésre is, így nem volt meglepő, amikor ilyenekkel találkoztunk, hogy "Varga Henyke" vagy "Nyusszancs" meg "Jó Pasi". Volt, amin fetrengtünk a nevetéstől. És bár igen vidám perceket szerzett, de ezek az emberek emiatt nem jutottak be az állásra. Ami viszont szörnyű. Szóval, érdemes erre figyelni. Ott amúgy azt ajánlották, hogy legyen egy hivatalos E-mail címem, ami lehet, hogy gáz és nem túl fantáziadús (nagyotto1998 vagy kishenrietta1225), de hasznos. Ja, volt néhány mail cím is, ami kiütötte nálunk a biztosítékot: emlékszem valami sátánka666-ra vagy valami ehhez hasonlóra. :)

Tárgy mező: Kaptam egy olyan javaslatot is, miszerint írjam bele a tárgy mezőbe azokat a kulcsszavakat, amiket akarnak látni. Persze, csak ha igaz... Pl. ha az állás esetében előny, ha fiatal vagy és tapasztalt, akkor írd ezt: "Eladói állás (fiatal lány, kereskedelmi tapasztalattal)" vagy "Állásra jelentkezem raktárosi gyakorlattal" vagy "Állásjelentkezés (18. kerületi lakosként)". Szóval így. És sokkalta nagyobb az esély arra, hogy így lecsapnak rád, mert rengetegen küldik el a jelentkezéseiket (végül is valahol jogosan) olyanok is, akik nem felelnek meg az összes - vagy néha egyiknek sem - kitételeknek. Én használtam ezt már és bejött.

E-mail: őszintén megmondva néha én sem vágom, hogy ez számít-e egyáltalán, de az okosok szerint igen. Hogy mit írsz a mailbe. Ez a harmadik vonal. Először látja az ember a nevet és a tárgyat és ha ezek okék, akkor megnyitja. És még csak ez után jön az önéletrajz. Tehát érdemes itt kiemelni azokat a dolgokat, amik miatt jó lennél az állásra. De ne hosszan, csak röviden és tagoltan. Persze helyesírási hibák nélkül, udvariasan. Nyilván.

Visszatérően volt olyan, hogy nem tüntette fel az illető egyáltalán azt a pozíciót, amire jelentkezett. És ez így vagy ment a levesbe (ha volt sok másik jelentkező) vagy valami lelkes ember, mint én, megnyitotta az önéletrajzát és onnan rájött vagy írt neki, hogy mire is jelentkezett.

Csatolás: b*sszus, hány olyannal találkoztam, amikor kifelejtették az önéletrajzot! Pedig oda is volt írva, hogy csatoltam egy fényképes önéletrajzot. De nem volt ott! A Gmail egy jó progi ilyen szempontból (is), mert ha beleírom a szövegbe, hogy "csatoltam" és nem talál mellékletet, akkor felhívja a figyelmemet a levél elküldése előtt, hogy azt írtam, hogy csatolás, de nincs file. Mekkora jófej volt valaki, aki ezt kitalálta! :)

Formátum: na, ez érdekes. Nem gondoltam volna erre, ha nem "láttam" volna magamat ezt csinálni. Egy kis informatika. Ha valaki nem érti, kérdezzen kommentben. Van az Office nevű program. Mi Word-öt használtunk a cégnél és az Office által automatikusan készített .odt nevű file-okat egyszerűen nem tudta megnyitni. A .doc nevűeket viszont mindkettő meg tudja nyitni, így ez a legbiztosabb. Mindenesetre érdemes egy .pdf-et is készíteni (ez a legprofibb), mert az nem csúszik szét semmiképpen sem a másik gépen. És csatolni kell az önéletrajzot, nem pedig bemásolni az E-mailbe. Mert ilyenek is voltak.

Fénykép: a fotót bele kell ILLESZTENI a cv-be, nem pedig külön csatolni. Ritka bénán jön le, ha megnyitom a jelentkező E-mailt és egyszer csak megjelenik benne egy nagy arc. És legyen látható. Nem vicc, volt olyan jelentkezés, ahol olyan sötét volt a kép, hogy alig lehetett valamit kiszedni belőle. Ne legyen teljes alakos. Ahol ilyet kérnek, az régen rossz, ott az ember alakjára kíváncsiak, nem a szakmai múltjára vagy a kisugárzására. Igazolványkép jellege legyen a dolognak, vagyis olyan mellközépig tartó körülbelül.

Ja, és ne legyen rajta a pasink, barátnőnk, kutyus, gyerek, barát. Én láttam ilyeneket tényleg. Egy férfi adott le jelentkezést és a fotón ott volt a kisbabája is. A "cicivillantó" képek is kerülendők. Persze, állásfüggő. :) Olyat is láttam, az vitte a pálmát, amikor egy lány jelentkezett állásra és a fotón KÉT lány volt, nagyjából egyidősek. :)

Hát, most ennyire futotta. Folytatom még, de addig is bármilyen visszajelzésnek örülök. Hasznos volt-e, Ti mást gondoltok, egyetértetek, vannak még dolgok, amiket kihagytam és amire jó figyelni stb.

Szép napot és sikeres álláskeresést! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr514171030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia79 2012.02.22. 21:04:06

Szia. Köszi a tippeket, nagyon hasznosak, bár az alapvetőeket az ember ismeri. Az lenne a kérdésem, hogy a tárgy mezőbe ezek szerint nem elég a pozíció nevét beírni, hanem írjak egy olyan szöveget, hogy x időnyi tapasztalattal y munkakörre jelentkezem ilyenolyan kerületi lakosként? Ez új nekem. Tényleg e szerint szűrnek?

Allaskereso 2012.02.22. 22:04:54

@lukrécia79: Szia! Köszi szépen a visszajelzést!

Igazából ez csak egyszerűen egy ötlet volt egy munkaügyis ismerősömtől. Olyan esetekben érdemes lehet használni, amikor nyilvánvalóan sokan jelentkeznek az adott munkalehetőségre és valahogyan ki kell tűnni.

Gondolj bele, hogy jelentkezel egy eladói állásra. A munkáltató kap ebből 800-at és mindegyiknél szerepel egy név és a tárgy, hogy "eladói állás". Nem valószínű, hogy végignézi egyesével a maileket és az önéletrajzokat. Valahogyan ki kell emelkedni.

Nem kell mindent belesűríteni a tárgyba, hiszen az hülyén is nézne ki. Csak egy-két kulcsszót, ami felkelti az érdeklődést irántad.

Christine_ 2012.02.22. 22:05:56

Váó, nagyon tetszik a blog, csak így tovább :)

Allaskereso 2012.02.22. 22:11:46

@Christine_: Köszönöm szépen! :)) És üdv a blogon! :)

lukrécia79 2012.02.23. 09:42:39

Köszi szépen a választ. Tényleg logikus feltüntetni kulcsszavakat a tárgyban. A szűréssel kapcsolatban nekem olyan tapasztalatom is van, hogy amikor régebben a cégnél kerestünk munkatársat, és 600 jelentkező volt, akkor az ügyvezetők csak azokat az önéletrajzokat nézték meg, akik az első 1 hétben küldték be a jelentkezésüket, a többit fájó szívvel, de törölték, mert a kapacitásukat meghaladta volna az összes önéletrajz végignézése. Nekem is tetszik a blogod, várom az újabb bejegyzéseidet :)

Allaskereso 2012.02.23. 10:44:29

@lukrécia79: Igen, ez a felfogás is logikus. Ez esetben a gyorsak győztek. :)
Köszi, igyekszem!

flippant 2012.03.07. 19:31:23

Fénykép. Attól függ, hogy milyen melóra jelentkezel és milyen a cég. Sokat számít a külső is, mert ha csúnya vagy, esélyed sincs, hogy behívjanak interjúra a fénykép alapján.

Allaskereso 2012.03.08. 16:10:49

@flippant: Én elég sok csúnya embert láttam már dolgozni. :) Egyrészt. Másrészt azért egy csúnya ember is készíthet normális fotót és nézhet ki igényesen és ápoltan. Ezért érdemes lehet egy profi fotóssal készíttetni (igazolvány)képet és nem egy automatában vagy egy sima kompakt géppel otthon. Tudom, hogy az Oktogonnál Budapesten pl. van egy ilyen fotós. Érdemes ennek utánanézni, ha úgy gondolod, ezen múlik vagy Te nem vagy elégedett a fotóddal. Egy jó megvilágítás brutál sokat tud dobni a fényképen. Fordítva is.

Meg aztán ez munkafüggő is, hiszen egy konyhán nem kell, hogy valaki "dekoratív" legyen, de a hosstesseknél vagy éppen egy személyi asszisztensnél elvárják. Meg sokszor számít a gyakorlat is, inkább, mint a szépség. Pl. én nem igazán láttam még vékony könyvelőt. :)

Voltam olyan állásinterjún, ahová szépen kiöltözve mentem el, szövetkabát stb. Erre nem vettek fel, pedig a gyakorlati részen is megfeleltem. Helyettem egy tréning felsős, enyhén duci lányt vettek fel. Ez van.
süti beállítások módosítása