Hurrá, állást keresek! :(

Hurrá, állást keresek! :(

Hogyan használd a Facebook-ot álláskeresésre?

2018. április 25. - Allaskereso

facebook_allaskereses.jpg

Mivel rengeteg magyar ember van jelen a Facebook-on, ebből adódik, hogy sok álláskereső is van közöttünk. Ha már egyébként is fent vagyunk, nagyon nem érdemes kihagyni, mivel nem kevés lehetőséget rejt magában. És most nemcsak a szokásos lehetőségekre gondolok, mint pl. hogy megoszthatom, hogy munkát szeretnék, hanem a Facebook viszonylag új álláskereső funkciójára is.

Hogyan tudod tehát használni ezt a közösségi felületet arra, hogy állást találj?

  1. Megosztás

Oszd meg az üzenőfaladon, hogy állást keresel, és kérdd, hogy osszák tovább, mivel számodra fontos.

Itt érdemes tudni, hogy a képes, pláne videós tartalmakat sokkal többen tekintik meg, sokkal figyelemfelkeltőbb is tud lenni. Ezért érdemes készítened egy grafikát, vagy megkérni ismerőst, hogy készítsen. Ezen legyen rajta, hogy milyen állást keresel, esetleg egy fotó rólad, illetve pár szó és esetleg konkrét elérhetőség. Persze, ügyelj adataid védelmére, ne adj meg lakcímet vagy más, számodra túl privát dolgot. Álláskeresésre pl. érdemes külön emailcímet csinálni. Telefonszámot is olyan esetben adj meg, ha nem zavarna, ha adott esetben „illetéktelen” kezekbe kerülne.

Ha ügyes vagy és szereted a szereplést, valamint értesz hozzá (vagy tudsz benne szakmai segítséget kérni), akkor készíthetsz videós bemutatkozót is. Az szerintem még mindig elég ritkaságszámba megy.

Lényeges, hogy nyilvánosra állítsd, különben nem fog működni a megosztás vagy nem sokat érsz vele.

  1. Ismerősök privát felkeresése

Érdemes lehet megtenned, hogy egyesével felkeresed privát üzenetben az ismerőseid, hogy állást keresel ilyen-olyan munkakörben, és kéred, hogy írják meg, ha tudnak valamit, esetleg kérdezzenek rá a munkahelyükön stb. Ez a fentinek egy valamivel hatákonyabb változata, mivel egy megosztás lehet, hogy egyáltalán nem ér el bizonyos ismerőseidhez, míg a személyes üzenetet előbb vagy utóbb el fogják olvasni.

  1. Álláshirdetéses Facebook oldalak vagy csoportok

Számos olyan oldal és csoport létezik a Facebook-on, ahol emberek álláshirdetéseket osztanak meg. Az egyik legismertebb talán a Szárnyas Fejvadász, de találhatsz speciális állásokra vonatkozókat is. Ezekre érdemes rákeresgélned különféle kulcsszavak alapján a Facebook keresőjében. Pl. állás, állások, munka, XY állások, álláshirdetés stb. Legyél kreatív.

  1. A Facebook álláskeresői funkciója

A Marketplace-hez hasonlóan (amely a Facebook apróhirdető fóruma gyakorlatilag) létezik már egy Álláskeresői fórum is. Ezen a linken éred el közvetlenül: https://www.facebook.com/jobs/?source=bookmark

Vagy pedig a kezdőlapodon a bal oszlopban a Felfedezés, azon belül pedig az Állások kifejezés alatt.

Mobilon úgy tűnik, ez a funkció valamivel bővebb, ugyanis ott be tudod állítani, hogy milyen állások érdekelnek.

Ezen kívül lehetőséged van elmenteni egy-egy álláshirdetést, ami hasznos lehet, ha épp utazol és nincs módod arra, hogy jelentkezést adj le.

Mobilon az Állások funkció a jobb alsó sarokban lévő kis ikonra (három egymás alatti vonal) koppintva a menüben érhető el.

  1. Cégek felkeresése direktben

Légy kreatív! Manapság nem biztos, hogy elér téged az az állásajánlat, amelyet szeretnél. Te magad is nyugodtan írhatsz egy direkt üzenetet egy-egy olyan cég Facebook oldalán, amely számodra szimpatikus, és szívesen dolgoznál náluk. Persze, a legcélszerűbb az, ha közvetlenül a HR/személyzeti osztályt tudod megtalálni, de néha az nem egyértelműen szerepel a weboldalukon (ha van egyáltalán weboldaluk), és lehet, hogy épp ezzel a „fogásoddal” tudsz kitűnni a többi jelentkező közül.

Neked van még olyan ötleted, esetleg épp bevált módszered, amivel állást lehet találni a Facebook segítségével? Örülnék, ha megosztanád kommentben.

Sikeres álláskeresést kívánok mihamarabb! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://allasom.blog.hu/api/trackback/id/tr913870536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padisah 2018.05.13. 18:48:52

Cégek felkeresése direktben:

erre a célra írtam a www.kozvetlen-allasok.hu oldalt

ez egy olyan álláskereső, amihez az állásokat robot gyűjti a foglalkoztatók karrier oldalairól
süti beállítások módosítása