Hurrá, állást keresek! :(

Ezen az oldalon olyan lehetőségeket gyűjtök össze, amelyekkel megpróbálkozhatsz az álláskeresés során. Olyan ötleteket, tippeket is találsz blogomban, amelyekre talán sosem gondoltál. Ha kérdésed, mondandód lenne, de nem akarsz vagy nem tudsz hozzászólni a cikkekhez, írj a hurra.allast.keresek@gmail.com címre. De a Facebook oldalamon is szeretettel látlak. Sok sikert az új munkádhoz! :)

Kövess minket a Facebook-on!

Utolsó kommentek

Ilyen magas a bérigénye?!

2017.02.22. 21:02 Allaskereso

berigeny.jpg

Ez az írás inkább a munkáltatók felé íródott, a munkavállalókat nem igazán kell erről felvilágosítani. :)

Visszatérően olvasok olyan cikkeket, hogy emelkedett az álláskeresők bérigénye, meg hallom, hogy "ennyit nem tudunk fizetni."

Én Budapesten élek, és itt ismerem az ingatlanpiacot, és itt van fogalmam a megélhetésről.

Nem kicsit felháborodva olvasom, hogy ennyi meg ennyi a létminimum ma Magyarországon (természetesen egy irreálisan alacsony összegről írnak).

Ma jelenleg Budapesten 200 ezer Ft (nettóban, adózás/leszámlázás után) az az összeg, amiből egy alap szinten meg lehet élni, amennyiben az ember fia, lánya egyedül van. Az elmúlt években igen komolyan változtak az ingatlanárak - mind a bérlés, mind a vásárlás.

Akár még csak néhány évvel ezelőtthöz képest (tehát nem generációt vagy tíz éveket értek itt) szinte a duplájára emelkedtek az albérletárak Budapesten. Természetesen ki lehet fogni igényes és baráti áron is lakásokat, illetve ismerősökön keresztül olcsóbban juthat az ember egy-egy albérlethez, de most nem ezeket az egyedi eseteket írom, hanem a nagy általánosságot.

Manapság bérelni egy lakást fővárosunkban átlag 70 ezer Ft-nál kezdődik. Azalatt legfeljebb 15 m2-es "minigarzonok", szuterén pincelakások, bérelhető szobák vagy ehhez hasonló élhetetlen helyek jöhetnek csak szóba. Ezen FELÜL jön a rezsiköltség. Ezen FELÜL jön a kaució (minimum egy hónap).

Emellett az ember bérletet/üzemanyagot vesz, telefonszámlát fizet, ennivalóra, tisztasági eszközökre stb. költi a pénzt.

Kíváncsi lennék arra, hogy amikor egy interjúztató HR-es (nem leértékelve itt őt, ez inkább a munkáltató illetve cégvezetés felé irányuló kérdés) elmondja, hogy 8 órában ezért és ezért az állásért mondjuk 120 vagy 150 ezer Ft-ot tud fizetni, akkor itt mire gondol?

Arra, hogy az illetőnek vannak szülei, akik eltartják?

Vagy arra, hogy van egy párja, akivel osztoznak a költségeken?

Vagy arra, hogy az illető valamilyen ismeretlen okból kifolyólag úgyis állami támogatást kap?

Vagy arra, hogy ő a napi 8 órája után még szeretne otthon vagy egy másik cégnél további munkát vállalni a minimális megélhetéséért?

És itt csakis kizárólag a minimális összegekről beszélek. Nincs itt szó arról még, hogy az illető lakást vásárol, elmegy nyáron egy hétre nyaralni, gondol a jövőjére vagy kényelmesen él. Ebbe nem vettem bele a gyerekeket, a picit költségesebb hobbikat, azt hogy az illető esetleg néha megbetegszik vagy épp elromlik a mosógépe...

Tudom, ez már valamennyire a politika köre, és ez a blog nem megy bele ebbe a területbe, de mivel kissé felháborodtam, gondoltam, "megosztom" veletek a gondolataimat. Hátha egy-egy munkáltató vagy HR-es kicsit más szemmel tekint onnantól a "másik oldalra".

Szólj hozzá!

Címkék: fizetés albérlet megélhetés létminimum bérigény Budapest

Miért nem dolgoznak az emberek a Sparban?

2016.12.03. 17:10 Allaskereso

spar.jpgA minap elém akadt egy cikk arról, hogy a SPAR új toborzási eszközt vet be, hogy találjon új dolgozókat. (Itt a teljes cikk, akit érdekel: HR-esek a boltban – új toborzóeszköz a Spartól.) A lényege, hogy Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál lévő áruházukban külön toborzósarkot nyitnak, ahol is HR-es munkatársak fognak válaszolni az érdeklődők kérdéseire.

Azt írják, hogy a SPAR folyamatosan keres eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket, konyhai kisegítőket, szakácsokat, henteseket, részleg- és osztályvezetőket...

Félreértés ne essék: ez nem egy lejárató cikk a címben említett áruházláncról, csak történetesen egy Sparról szóló cikk indította el bennem a gondolatokat.

Nekem még mindig hihetetlen, hogy ennyire nem lehet munkaerőt találni! Szerintetek miért van ez?

Én egyre inkább azt látom, hogy valahogy továbbra sem egy "nyelvet beszél" a HR-es (a cég) és az álláskereső. Azt látom, hogy valami nagyon furcsa elképzelések tudnak lenni a dolgokat illetően. Természetesen vannak kivételek.

Én több dolgot is látok, tapasztalok. Örömmel veszem, ha kommentben Ti is hozzáfűzitek a meglátásotokat.

1. Bér

Ez még mindig kényes téma. Megnéztem a Spar weboldalán, szúrópróbaszerűen kiválasztottam többféle állásajánlatot, és sehol sem láttam bért. Azt írják, hogy versenyképes, máshol pedig, hogy az alapjövedelmen kívül számos béren kívüli juttatás van, de még az alapbér sincs feltüntetve.

Nyáron láttam TESCO-s álláshirdetős szórólapokat, ott minden részlet fel volt tüntetve, mennyi alap, mennyi jutalék...

A LIDL a bejáratára is kiteszi, hogy mennyit tudsz keresni náluk, az álláshirdetéseiben a weboldalukon fent szerepelnek a pontos bérek.

Nem tudom, hogy pl. mennyivel többen dolgoznak egy LIDL-ben, mint egy Sparban, mindenesetre, ez alapból egy szimpatikus hozzáállás. Mint egy korrekt üzleti kapcsolatban: mindkét fél tudja, mire számíthat.

De azon felül, hogy bevállalják vagy sem, hogy kiírják: lényeges kérdés még, hogy az mégis mennyi.

Fel kellene dolgozni (gazdasági, politikai helyzet ide vagy oda), hogy meg kell fizetni egy munkavállalót, különben nagy valószínűséggel nem fog ott dolgozni! És én azt gondolom, hogy a "megfizetés" nettó 150 ezer Ft-nál kezdődik bármilyen alacsony munkakör esetében is. Persze itt nem áll meg: azt gondolom, egy átlag irodai dolgozónak, aki egy profittermelő cégben dolgozik, meg kellene kapnia nettó 200 ezer Ft-ot. És így tovább.

Olvastam nemrégen egy cikket arról, hogy megnőtt a pályakezdők bérigénye valami 15-20%-kal.

Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen azért infláció létezik, másrészt az albérlet- és lakásárak akár 40-50%-kal is megnőttek, és ha valaki szeretne elköltözni a szüleitől, vagy fenntartani a korábbi életszínvonalát, többet kell majd keresnie.

2. Hozzáállás

Viszonylag sok álláshirdetést olvastam mostanában. A Szárnyas Fejvadász ajánlatai például visszatérően elém kerülnek a Facebook hírfolyamomon.

Még mindig sok helyen azt a hozzáállást látom HR-esektől, hogy ők úgymond magasabban állnak, mint a (leendő) munkavállaló. Ezért valamiféle enyhén lekezelő stílus érződik ki sokszor az álláshirdetésekből.

Mire gondolok konkrétan? Pl. "nem riadsz meg attól" vagy "fényképes önéletrajz", "motivációs levél" ...

Nem riadok meg? Én személy szerint kikérem magamnak ezt a hangnemet! Ezt lehet, egy tizenéves diáknál még el lehet lőni, de egy tiszteletteljes, korrekt üzleti ajánlatban nem. Márpedig egy állásajánlat az lenne.

Fényképes önéletrajz és motivációs levél. Miért is küldjön egy álláskereső magáról fényképes önéletrajzot, és írjon külön arra a pozícióra szabott motivációs levelet, amikor még egy bért sem tud írni a cég? Sőt, továbbmegyek: amikor még ki sincs írva a cég neve...

Amikor Angliában dolgoztam, ott azt mondták, hogy kint nem dívik a fényképes önéletrajz, mert ugye különféle diszkriminációkra adhat lehetőséget, arról nem is beszélve, hogy beleviszi a dologba a szubjektivitást. Vajon szimpatikusak vagyunk-e annak a HR-esnek vagy sem? Fénykép nélkül tisztán csak a szakmai tapasztalatokra tudunk hagyatkozni.

Ide tartozik még az interjúk során tanúsított viselkedés és modor is az interjúztató részéről. A hosszas megváratás számomra teljességgel elfogadhatatlan.

3. A visszajelzés hiánya

Bár ez az előző ponthoz tartozik, inkább külön kiemeltem, annyira fontos. Igenis meg kell tanulni, hogyha egy álláskereső, egy vadidegen ember veszi a fáradtságot és elküld egy önéletrajzot (pláne ha még kiötöl ahhoz az álláshoz külön egy motivációs levelet), venni kell a fáradtságot arra is, hogy beállíttassunk az informatikusunkkal egy automata e-mailt, amit kiküldünk az összes jelentkezőknek, illetve egyet azoknak, akik nem feleltek meg. Két udvarias automatikus e-mail, cserébe jó híre megy a cégnek. ;)

Nektek mi a véleményetek? Miért olyan nehéz ma a cégeknek munkavállalót találni? És most itt nem a nagyon specializált munkakörökre gondolok, amelyre alkalmas viszonylag kevés van az országban, hanem az ilyen hétköznapi munkakörökre, mint egy eladó, egy irodai dolgozó vagy épp egy bármilyen asszisztens.

4 komment

Címkék: tesco visszajelzés állásinterjú fizetés álláshirdetés munkaerőhiány HR Lidl Spar

Böngészd az összes állásbörze ajánlatát egy helyen

2016.09.15. 21:36 Allaskereso

Az alábbi cikket nem én írtam, hanem a Jooble álláshirdető portáltól kaptam. Fogadjátok szeretettel:

jooble-logo.jpgMa már szinte mindenki foglalkozik álláskereséssel: valaki elvesztette állását korábbi munkahelyén leépítés miatt, mások – diákok és végzősök – csak most léptek be a nagybetűs életbe és állást keresnek. Van egy másik kategória is, ezek az emberek hajlandóak szakmai fejlődésre, ezért folyamatosan böngészik más, nagyobb cégek ajánlatait karrierépítés szempontjából. Általában ez a kategória passzívan bár, de állandóan munkát keres.

Ahogy a gyakorlat mutatja, hazánkban átlagosan 1-2 hónapot tölt el egy ember álláskereséssel szakmájától függően. Ez alatt az idő alatt több száz internetes hirdetést böngésznek át, van olyan is, aki a hagyományos újságmódszert választja. Lehet Ön bármennyire pedáns, az összes újság és internetes oldal összes álláshirdetését nem tudja átnézni. Ezenkívül a munkaerőpiac nem statikus, minden nap változik.

A fiatal pályakezdők főbb nehézségei:

1. Tapasztalat hiánya – ma már szinte minden cég érdeklődik, van-e a jelentkezőnek szakmai tapasztalata (1-3 év, vagy még több). Amennyiben nincsen, nem felel meg az állás követelményeinek, mivel ilyenkor általában kevés az elméleti tudás. Bizonyos állások betöltéséhez azonban nincs szükség szakmai tapasztalatra.

2. Akár a munkaadó, akár a jelölt túl magas követelményeket támaszt. Lehet olyan is, hogy a munkaadó előre tudhatóan magas követelményeket támaszt, melyeknek a jelentkezők többsége nem felel meg. Gyakran a jelentkező kér túl magas munkabért, amit a munkaadó nem tud megadni.

3. A személyzeti osztály vagy nem teljes mértékben vagy hanyagul végzi munkáját. Jelen probléma azokat a cégeket érinti, ahol ezzel külön osztály foglalkozik. A 45 évnél idősebbek számára létezik úgynevezett kimondatlan „életkorcenzúra”. Holott a törvények szerint ez jogtalan.

Ahhoz, hogy a munkakeresés folyamata ne legyen kimerítő és hosszú, alapult a Jooble. Fő jellegzetességei, hogy nem tárolja az önéletrajzokat, illetve állásajánlatokat, viszont kitűnően tudja őket keresni. Ha arra klikkel, hogy munka Budapesten, minden aktuális állásajánlatot megtalál ebben a városban, több mint 290 börze ajánlatait (köztük a profession.hu, jofogas.hu, workania.hu ajánlatait).

A mai nap álláskereső portálok a világ több, mint 50 országában működnek. Naponta több mint egymillió felhasználó alkalmazza őket, és minden hónapban több mint félmillió felhasználó talál így munkát.

Sok sikert neked is!

Forrás: Jooble

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés weboldalak álláshirdetés vendégcikk jooble

Álláshirdető oldalak 3.

2016.08.05. 14:00 Allaskereso

allashirdeto-oldalak.jpg

Évekkel ezelőtt írtam két hasonló cikket (Álláshirdető oldalak 1. és Álláshirdető oldalak 2.) , itt az idő, hogy frissítsem őket! :)

Profession.hu – még mindig ez az oldal jár az élen. Mivel azért nem olcsó itt hirdetni, ezzel megszűri a "kamu" cégeket és hirdetéseket. Elmenthetsz hirdetésfigyelőt (bár az elég ramaty, sajnos), feltöltheted az önéletrajzod. Számtalan szakmai cikket is találsz itt, arról nem is beszélve, hogy nem kevés HR-es használja a Profession adatbázisát arra, hogy megtalálja a szükséges munkaerőt. A keresője elég részletes, megadhatod, hogy milyen végzettséged van (közép, felső stb.), van-e nyelvtudásod, hol keresel állást és hasonlók.

Mit nem találsz itt? Egyszerűbb munkák kevésbé vannak fent. Például takarító, fizikai munkás, bolti eladó jellegű pozíciókat kevéssé érdemes itt keresni. Nagy multicégek ajánlatai sem feltétlen kapnak itt helyet. Ők inkább saját oldalukon hirdetnek.

Cvonline – hasonló, mint a Profession. Itt is feliratkozhatsz e-mailes értesítőre, olvashatsz szakmai cikkeket, és feltöltheted az önéletrajzod. A keresője nem a legszuperebb, nem túl részletes, így nehezebben találni meg a megfelelő álláshirdetéseket.

Monster – állásajánlatok, feltölthető önéletrajz, tippek álláskeresőknek... A szokásos.

Workania – mint a fentiek. :) Lehetnek is átfedések, mert vannak cégek, akik több helyen is hirdetnek. De érdemes böngészni mindegyiket.

Jobline – szokványos álláshirdető oldal. Semmilyen plusz.

Careerjet – ez gyakorlatilag egy olyan linkgyüjtő oldal, ahol nincsenek fent effektív az álláshirdetések, hanem számtalan más oldalon keres, mint a Google. Találhatsz itt állásokat a Professionról, de akár fejvadász cégek oldalain vagy cégek karrieroldalain úgyszintén. Érdemes használni.

Jobinfo – mint a Carrierjet, csak kevéssé profi, kevesebb oldalon kutat.

Indeed – én ezzel az oldallal először Angliában találkoztam. Itt a magyar változat. Hasonló böngésző álláshirdető oldal, mint az előzőek (Carrierjet és Jobinfo).

Tutimunkák – használhatóbbnak tűnik, mint amilyennek a neve alapján gondolnánk. :)

Jófogás – én nem szeretem az oldalt, de egyszerűbb állásokra használható. Komoly cégek kvalifikáltabb munkakörökre nem használják.

Közigállás – itt a közszférában dolgozni kívánók találhatnak maguknak állást.

Szárnyas Fejvadász (Facebook) – egy jófajta Facebook oldal, amelyet néhány fiatal lány működtet jófejségből, teljesen ingyen. Nem csak az általuk megosztott hirdetéseket érdemes csekkolni, hanem azokat is, amelyeket mások tesznek fel.

Állások a médiában (Facebook) – itt reklám, televízió, PR, újságírás, filmgyártás, művészet, marketing területeken találsz álláslehetőségeket.

Sportállás.hu (Facebook) – mindenféle sport témájú álláslehetőségek a fitnesstermi recepcióstól az edzőn át az uszodamestering vegyesen.

Statiszta, színész, zenész és más alkotó munkák (Facebook) – mint ahogyan a címe is mutatja...

Állások a divatban (Facebook) – mint ahogyan a címből kitűnik.

NFSZ – a munkaügyi központok állásajánlatai találhatók itt. Nem tudom, mennyire van frissítve, rengeteg állás van fent, jelenleg több mint 6400.

Google – használd a Google-t is álláskeresésre. Ha pl. rendszergazdai állást keresel, írd be: "rendszergazda állások". Lehet, hogy a fentiek mellett még egyéb hasznos oldalakra is bukkansz.

Nektek melyek a bevált álláskereső oldalak? Amennyiben van olyan, amit kihagytam és érdemes megemlíteni, kommentben szívesen venném.

Sok sikert! :)

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés weboldalak álláshirdetés

Egy kis marketing

2016.08.04. 13:18 Allaskereso

hrmarketing.jpg

Ebben az írásban lehet, hogy újat fogok írni. Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy ennek köze van az álláskereséshez, de mégis! Nagyon is köze tud lenni hozzá

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent az online marketingben az, hogy kulcsszó. Ez egy olyan szó vagy kifejezés, amelyre valaki rákeres pl. a Google-ben, amikor tudni szeretne valamit. Egy kulcsfontosságú szó.

Te is kulcsszavakat írsz be egy állásportálra, amikor böngészel. Beírod pl. hogy "ügyvezetői asszisztens" (ha épp ilyen hirdetést keresel) vagy hogy "értékesítő", esetleg "logisztikai vezető" stb.

Fontos, hogy ne csak egy adott pozícióra keressünk rá. Vannak, akik beírják, hogy "bolti eladó", és böngésznek a felajánlott hirdetések között. De így lehet, hogy több olyan álláslehetőségről maradnak le, amely érdekes lehetett volna még számukra.

Fogjunk egy füzetet (illetve nyissunk meg egy fájlt) és írjuk fel, hogy azt a munkakört, amelyet keresünk, hányféleképpen nevezhetik még.

Egy egyszerű példa: a bolti eladót hívják még eladónak, értékesítőnek, bolti értékesítőnek, tanácsadónak, akár még kereskedőnek is.

Ne ragadjunk le egy kifejezésnél! A legbiztosabb, ha nem keresőkifejezéseket adunk meg egy álláshirdető oldal használatakor, hanem leszűrjük azokat a területeket, ahol eséllyel találkozunk végzettségünknek megfelelő állással (pl. vendéglátás, HR, kereskedelem, asszisztencia stb.). Lehet, hogy így 100 darabbal többet kell majd átnézni, de ne sajnáljuk erre az időt.

Ennek a másik oldala is lényeges! Nagyon is!

A cégek HR-esei, illetve munkaerő-közvetítő cégek előszeretettel kutatnak különféle netes adatbázisokban. Ez elsősorban a profession.hu, de vannak egyéb álláskereső felületek is, ahová fel lehet regisztrálni, illetve nagyobb cégeknek van saját jelöltadatbázisa is.

Ezekben az adatbázisokban általában a HR asszisztensek kutakodnak. Különféle szűrőket használnak, amikor egy-egy pozícióra keresnek lehetséges munkavállalókat.

Pl. ha egy ügyvédi irodába keres valaki asszisztenst, akkor többféleképpen indulhat neki. Beírhatja, hogy jogi asszisztens, ügyvezetői asszisztens, ügyvédi iroda, ügyvédi asszisztens stb. A HR-esek nyilván ügyesek és kreatívak ebben, ellenben könnyítsük meg az ő (és ezzel együtt a saját) dolgunkat is azzal, hogy úgy igyekszünk összeállítani az önéletrajzunkat, hogy mielőbb megtalálhatóak legyünk.

Igyekezzünk a szokványosabb kifejezéseket használni. Láttam már ruházati üzletek kirakatain olyan kifejezéseket, mint "divattanácsadó". Az ilyen pozíciómegnevezés lehet, hogy jól hangzik, de ha egy HR-es egy adatbázisban éppen bolti eladót keres, kis eséllyel írja be azt, hogy divattanácsadó, még akkor is, ha egyébként ott helyileg a cégben így nevezik a ruházati eladókat.

Használjunk önéletrajzunkban kulcskifejezéseket. Írjunk részletes önéletrajzot, ahol is adjuk meg részleteiben, hogy milyen feladatokat végeztünk. A munkahely megnevezéseknél (és persze a munkakörünknél se) ne használjunk kevéssé ismert rövidítéseket. Folytatva a fenti példát: írjuk ki, hogy Gipsz Jakab és társa ügyvédi iroda (ne üi. vagy ügyv. iroda).

Remélem, a fentiek adnak egy kis plusz segítséget az álláskereséshez! Ha van még hozzáfűznivaló, örömmel veszem kommentben.

Sikeres böngészést!

Szólj hozzá!

Címkék: marketing álláskeresés önéletrajz álláshirdetés HR

Komoly munkaerőhiány van ma Magyarországon

2016.07.17. 12:11 Allaskereso

Jelen írás kicsit komolyabb hangvételű és mélyebb lesz, mint a korábbiak. Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is. Lehet, hogy kemény lesz itt-ott.

Komoly munkaerőhiánnyal küzdenek ma Magyarországon a cégek! Hihetetlen, nem? De így van. HR cégben dolgozom, napi szinten állunk kapcsolatban cégek HR-eseivel, toborzókkal, cégvezetőkkel. Képzéseket is tartunk nekik, így halljuk a problémáikat, felméréseket készítünk arról, hogy milyen gondokkal küzdenek...

Érdekes, hogy azt látom, hogy rengetegen keresnek munkát, ellenben rengeten keresnek munkavállalót is. Néha olvasok fórumokat, gyakori kérdéses oldalt, és visszatérően arról szólnak ezek az oldalak, hogy "kétségbe vagyok esve" vagy "képtelen vagyok munkát találni", "nem írnak vissza" stb.

Hogyan és miért nem találkozik vajon a két igény?

Leírom azt, amit én látok, az elmúlt években valamennyire beleláttam mindkét oldalba. Talán segítség lehet annak, aki jelenleg állást keres, esetleg nagyon fiatal, és lassan aktuális lesz/lenne nála az álláskeresés.

Pontokba szedtem, de a számozásnak nincs semmilyen jelentősége, csak így jutott eszembe.

1. Nem versenyképes a bér

alacsony-fizetes.jpgÉrdekes dolog ez. Egyrészt teljesen jogos, hiszen ha az ember nem keres jól (vagy akár csak annyit, amennyiből úgy-ahogy sikerül kijönnie), akkor nem fog tudni megélni, eltartani a családját stb. Ez teljesen nyilvánvaló. Nálunk is előfordul, hogy egy cég úgy bízna meg minket, hogy keressünk neki munkavállalót, hogy nem tud annyi fizetést adni, amennyiért ezek a szakemberek elmennének hozzá dolgozni. Olykor-olykor el kell mondanunk a cégeknek, hogy ilyen bérkonstrukcióban nem tudjuk számukra a kellő mennyiségű dolgozót biztosítani.

Ezt értem is. Ellenben hogy van az, hogy valaki, aki nem dolgozik, megteheti, hogy ne vállaljon el egy munkát (akár csak addig, amíg nem talál jobbat), mert nem tetszik neki a bér?

Ha valóban olyan sok munkanélküli van, akkor miért nem vállalják el azokat a munkákat, amik vannak, még ha nem is túl szimpatikus a bér?

Emlékszem, nem is olyan nagyon régen még 450 Ft-os órabérben dolgoztam részidőben. Nem tehettem meg, hogy megfosszam magam attól a 35-40 ezer forinttól, amelyet ezzel kerestem havi szinten. Mivel ez pont annyival több, mint a nulla.

Azóta sikerült persze jobb, sokkal jobb állást találnom, jelentősen magasabb bérrel, de így indult a dolog. Elvállaltam, becsülettel elvégeztem, majd találtam egy jobbat, teljes időset és váltottam. És így tovább.

Ebből az első pontból következik a második.

2. Meg van oldva a megélhetés, így nem létszükséglet a munkavégzés

A minap olvastam egy rövid írást a gyakorikerdesek.hu-n, ahol azt írja az illető, hogy ő feladta az álláskeresést, és másfél hónapja nem küldött ki egyetlen önéletrajzot sem. Hát, igen. Ez azt mutatja, hogy ő megteheti, hogy feladja a pénzkeresést. Persze, ez nem feltétlenül gond, ha a másik félnek (aki helyette kifizeti a számlákat, megveszi az ennivalókat és szükséges dolgokat) nem az.

Így cégesen visszatérően az a tapasztalat, hogy a pályakezdők fiatalok egy része nem igazán akar a munkaerőpiacra bekerülni. Nyilván kényelmesebb otthon lenni, de ha már nem tanul semmit, akkor szerintem érdemes minél hamarabb elindulni és dolgozni, már csak azért is, mert utána egyre nehezebb lesz. Arról nem is beszélve, hogy lehet, meg kell majd később magyarázni egy állásinterjúban azt a kiesett 1-2 évet. És a "nem volt kedvem dolgozni" nem igazán lesz vonzó egy HR-es szemében.

3. Az álláskeresők nem elég képzettek vagy nem a megfelelő területen képzettek.

magas-fizetes.jpgJelenleg, ha az ember például programozó, szoftverfejlesztő, és ebben még van pár év gyakorlata is, akkor valószínűleg őt keresik meg a HR-esek, nem pedig neki kell állásportálokon böngészni. Mondjuk felregisztrált a Profession.hu-ra annak idején vagy fent van a LinkedIn-en. (A LinkedIn egy egyre népszerűbb felület, amely felépítésében nagyon hasonló a Facebook-hoz, de kizárólag üzleti, szakmai céllal regisztrálnak fel rá az emberek.)

Meg kell nézni, hogy mennyire értékes a szaktudásunk a piacon. Mint ahogy egy korábbi cikkben írtam is (Miért ne legyél bolti eladó), ha valaki egy bolti eladó szakmával és szakértelemmel rendelkezik, akkor tudnia kell, hogy nem fognak 100-120 ezer forintnál több bért fizetni neki. Ráadásul, az álláskeresés sem lesz egyszerű, vagy legalábbis "szerencse" alapú.

Van egy nagyvállalat jelenleg a piacon. Gyártással foglalkoznak, és Magyarországon most nyílik a második gyáruk. Több mint száz embert szerettek volna felvenni szakmunkára, de egyszerűen nincsenek olyan emberek, akik ahhoz értenek, csak kevés. Ők pedig nagy részt egy konkurens cégnél dolgoznak, akitől nem szeretnének embert "elhappolni."

A cég kitalálta, hogy akkor ők képzik ki az embereiket. Kiküldik külföldre az anyacégbe néhány hónapra őket, a kinti gyárba, majd utána felajánlanak nekik egy több éves szerződést, ha átmentek a vizsgán. Tehát évekre lesz egy stabil munkahelyük, amivel lehet számolni. A betanulási időt, a kiutazást, mindent állnak, és azidő alatt is kapnak fizetést a dolgozók. Nem mellékesen pedig a gyár high-tech.

Szóval, ilyen megoldásokra "vetemednek" a cégek, hogy megtalálják a kellő mennyiségű szakembert.

4. Nagy számú kivándorlás külföldre

Sajnos, ezt is bele kell venni, hogy nem kevés magyar ember külföldön találta meg a számítását. Elméletileg több százezer emberről beszélünk.

5. Hajlandóság hiánya

Ez főleg a kevéssé képzettebb, iskolázottabb emberek esetén érvényes. Visszatérően keresünk betanított munkásokat vagy fizikai szakmunkásokat. Egy durva becsléssel kb. a fele nem jön el az interjúra. Le van szervezve, de még csak az esélyt sem adja meg, hogy legyen munkája.

Jelenleg ott tartanak a cégek, hogy egy betanított munkást találni lassan olyannyira nehézzé válik, mint egy informatikus vagy egy mérnök esetében.

És még azt sem mondhatjuk, hogy "mert a fizetés annyira alacsony, hogy ennyiért senki nem megy el dolgozni". Mert alapból jelentéktelen a jelentkezők aránya, nem azután csökken a hajlandóság, miután kiderül a bér.

Ez a pont persze alapvetően egybevág a 2. ponttal, vagyis meg van oldva valahogy a megélhetés (szülők, férj/feleség, család, valamilyen állami támogatás stb. által).

6. Elvan a régi, megszokott munkahelyen, ami még nem annyira rossz, hogy váltson

Az elmúlt években a legtöbb cégnél találkoztam olyan emberrel, aki nem volt megelégedve a munkahelyével, stresszes volt, utálta épp és/vagy kevés fizetést kapott. Egyről sem tudtam közülük, aki valóban keresett volna állást a munkája mellett.

Röviden ennyi jutott eszembe, amit én idáig tapasztaltam.

Ti mit gondoltok minderről? Milyen ok lehet még? És mit lehetne ezügyben tenni? 

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés elhelyezkedés munkaerőhiány elkeseredés hosszú ideje munkanélküli

Miért ne legyél bolti eladó?

2016.06.11. 16:19 Allaskereso

bolti-elado.jpgA címmel ellentétben, itt nem arról lesz szó, hogy ne dolgozz eladóként vagy bármiféle leértékelése a kereskedelemnek mint szakmának.

Éveken keresztül dolgoztam eladóként, és nagyon nehéz volt egy-egy ilyen állásra bekerülnöm, pedig rengeteg ilyen hirdetéssel találkoztam. Azt láttam, hogy egyre profibb az önéletrajzom, egyre jobban ismerem a másik oldalt (a HR szakmát), mégsem lesz jelentősen könnyebb a helyzetem a munkaerőpiacon. Abszolút könnyített a dolgokon, és viszonylag gyorsan (1-2 hónapon belül) tudtam új munkát találni, viszont nem olyat, ami nekem igazából kell.

Később sikerült ebből a körből kijönnöm, és irodai dolgozó lettem. Az egész úgy kezdődött valahogy, hogy ismerős beajánlott egy cégbe irodavezetőnek, mert kiesett az ott dolgozó lány. Összesen 2 hétről lett volna szó, legfeljebb 4-ről, attól függően, hogy mikor tud visszatérni az elődőm. Végül úgy történt, hogy ő tovább betegeskedett, én pedig ott maradtam. És mivel jól végeztem a munkám, a másik lány pedig teljesen bizonytalan volt, így állandóra én vettem át a helyét, az illetőt pedig elbocsátották.

Teltek az évek, közben országot és munkát váltottam, majd ismét hazajöttem. Végül egy munkaerő-közvetítő cégben kötöttem ki.

Részben munkámból adódóan, részben csak úgy, néha elém kerül egy-két álláskeresői történet, egy-két komment közösségi oldalakon. Sokan sajnálatosan még mindig ott tartanak, ahol én is annak idején: számtalan jelentkezés, nulla reakció, hosszú álláskereső időszak, kilátástalanság. Legutóbb, ami igazán emlékezetes volt, az egy komment a facebook-on. Érettségizett munkatársakat kerestek egy céghez. Nem volt más elvárás, mivel speciális szakterület, ami kevés van az országban, így nem vártak el mást, mivel ők maguk képzik ki a munkavállalóikat (egy nagyvállalatról beszélünk egyébként). A komment így szólt: "Csak érettségivel lehet?" A korrekt válasz a cég részéről (közvetítő cég): "Igen, érettségizett kollégákat keres a megbízó cég." Válasz: "Ez magyarország ;)" Így, kisbetűvel és kacsintós smiley-val. Mindehhez hozzátartozott egy fura profil.

Tévedés ne essék: nem ítélem el, ha valakinek nincs érettségije, hiszen egyrészt attól még szakmája lehet, másrészt nekem sem volt sokáig, felnőttként tettem le én is. De!

Sajnos, tudni kell, hogy manapság mire van igény. Ahogyan fejlődik az informatika, a tudomány, úgy változnak az igények is. Manapság érettségi nélkül állást keresni, nagyjából a lehetetlen kategória. És csak érettségivel is. Persze, vannak kivételek, de itt nem erről van szó.

Hogy jön ide a címben szereplő bolti eladós példa?

Én bolti eladóként dolgoztam évekig. Ez egy olyan szakma, amiből van sokezer az országban. Rengeteg cég van, akik ilyen pozíciót kínálnak, és még "rengetegebb", akik ilyen területen szeretnének elhelyezkedni.

Bátran kijelenthetjük: egy bolti eladós szakma nem éppen biztosíték a túléléshez; a folyamatos munkaviszonyhoz, a stabil megélhetéshez, a normál fizetéshez. Ha elbocsátanak egy cégtől, istentudja, mikor tudsz másikat találni.

Persze, ez nem csak a bolti eladókra vonatkozik. Aki például egy sima, tizenkettő egy tucat irodai, adminisztrációs, asszisztensi, recepciósi állást keres, hasonlóba fog belefutni.

Évekkel ezelőtt nyári munkán egy fejvadász cégben dolgoztam HR asszisztensként. Én kezeltem a beérkező jelentkezéseket. Egy alkalommal meghirdettünk egy recepciósi pozíciót, amire nem voltak komoly elvásárok: némi tapasztalat és angol nyelvtudás (társalgási szinten). Kb. 1.200 jelentkezés érkezett, amikor is a cég ügyvezetője személyesen ment körbe, hogy azonnal le kell állítani a hirdetéseket, mert teljesen eldugítja az e-mailes vonalainkat.

Ezerkettőszáz! És ezek az emberek joggal gondolhatják azt, hogy az elhelyezkedés kilátástalan, és hogy semmibe veszik őket a cégek.

Fel kell ismerni, hogy bizonyos szakmák esetén ez lesz. Fejlődni kell, folyamatosan! Be kell vállalni nyelvórákat, OKJ-s tanfolyamot, másik egyetemet/főiskolát, online tanfolyamot stb. Bármit, amivel fejlődni tudunk.

Minél több a tudásunk (azért hozzátenném: a megfelelő szakterületeken), annál értékesebbek vagyunk a munkaerőpiacon! Annál több lesz a fizetésünk és annál inkább válogathatunk a lehetőségek közül! Jelenleg sok olyan pozíció fut nálunk (mérnökök, IT-sok, speciális képzettséggel vagy épp komoly nyelvtudással rendelkezők), akikre vadászni kell! Akiknek fel kell ajánlani a munkát és ő eldöntheti, hogy él-e vele! Hogy jobb lenne-e mint a mostani. Sőt, nem egy olyan eset is előfordul, amikor a megbízó cég kénytelen emelni a tervezett bért, mivel neki kell az az ember!

Vannak ilyen szintek, és nem is túl magasan. Ahol megteheted, hogy azt mondod: oké, ennyiért és ennyiért dolgozom a cégedben.

Egy szó mint száz: a világ fejlődik, ha boldogulni akarunk, mi sem maradhatunk ugyanott, ugyanolyan szaktudással! És a tudás valóban pénz és hatalom.

Sok sikert :)

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés elhelyezkedés elkeseredés munka értéke

Munkanélküli vagyok - Mit tehetnék még?

2013.01.23. 20:51 Allaskereso

munkanelkuli.pngA Hosszú ideje munkanélküliként cikk egész sok hozzászólást, kérdést generált, így azt gondoltam, utánajárok még ennek egy kicsit. Természetesen nem azzal a szándékkal, hogy bárkit is hibáztassak, amiért nincs munkája, hanem azzal, hogy megnézzük, mit lehet MÉG tenni, mi az amin lehet MÉG javítani, mik lehetnek még az okok stb.

A személyes tapasztalatom és meglátásom az, hogy valóban nehezebb állást találni, mint évekkel ezelőtt. Ha magamból indulok ki (szakmám nincs, csupán egy gimnáziumi érettségim, amit nem régen levelezőn fejeztem be), azt látom, hogy évekkel ezelőtt ha munkát kerestem, pár hónapon belül találtam is. Nem feltétlenül tökéletes állást, de munkát, amiért pénzt kaptam, nem is annyira nagyon keveset. Méghozzá úgy, hogy annyi hibát követtem el, amennyit csak el lehetett. Az önéletrajzom ritka béna volt, az interjúkban furcsaságokat mondtam, az Expressz.hu-n kívül sehol nem néztem álláshirdetéseket, csak internetkávézóban tudtam netezni… és még sorolhatnám. Számos dologra nem figyeltem és a legtöbb lehetőséggel nem éltem.

Felsorolásszerűen végigveszem azokat, amiket saját magam megéltem, láttam másokon, hallottam személyzetisektől vagy olvastam szakmai anyagokban. Azokat a dolgokat, amik hozzátehetnek még ahhoz, hogy (egyelőre) nem sikerül állást találni.

- Elegendő helyre áramoltatsz ki? Ténylegesen nézd meg, hogy hány darab helyre jelentkezel naponta. Akár E-mailben, akár telefonon, akár személyesen. Akár konkrét álláshirdetésre, akár csak spontán írsz egy mailt egy cégnek, keresnek-e embert. Akár csak úgy, hogy felhívod egy barátod, tud-e valamit. Számold meg és vezess statisztikát. Attól, hogy órákig böngészi valaki az állásos oldalakat és egy helyre sem küld önéletrajzot, mert nem megfelelőek az álláslehetőségek, nem számít. Az álláskeresés szempontjából gyakorlatilag termék nélküli, kidobott idő. (Sajnos.)
Nem gondolom, hogy feltétlenül folyamatosan kellene vezetni ezt a statisztikát, de érdekes dolgok derülhetnek ki, ha egy darabig (vagy épp visszamenőleg) megnézi az ember ezeket a számokat.
Én egyszer ennél a pontnál buktam el. Egy HR-es barátnőm segített ránézni erre. Én magam is meglepődtem, mert azt hittem, keményen keresek munkát. Amikor kétszer annyit foglalkoztam a dologgal, akkortól számítva néhány héten belül meg is volt az aláírt szerződésem.

- Ténylegesen foglalkozol napi 6-8 órát az álláskereséssel? (Azaz heti kb. 30-40 órát, egy teljes munkaidőnyit.) Napi 1-2 óra böngészés hétköznapokon a Profession-ön nagyjából a semmi kategória. Saját tapasztalat.

- Milyen állásokra jelentkezel? Csak olyanra, ami megfog és nagyon tetszik? Ténylegesen megnézel minden lehetséges pozíciót? Erről írtam már korábban, olvasd el.

- Utasítasz el BÁRMILYEN állást is, mondván, hogy nem fizet eleget vagy bármilyen módon is nem megfelelő? Egy korábbi cikk erről szól. A rossz munka adott esetben sokkal jobb, mintha semmilyen munka sincs. El kell vállalni, és közben keresni másikat. Nyilván nem a Zepterrről és hasonló nagyszerű lehetőségekről van itt szó, hanem a tényleges és pénzt hozó, törvényes állásokról.

hr-es_1.jpg- Ellenőriztetted már szakmabelivel, HR-essel az önéletrajzod? Ténylegesen annyira jó? Ha nem hívnak és valóban számtalan helyre jelentkezel és valóban megfelelsz a leírt kívánalmaknak, igenis kell lennie valamilyen bajnak az önéletrajzoddal. Szerintem nem csak egy emberrel kell ezzel kapcsolatban konzultálni, hanem többel is. Miért? Olvastam olyan anyagot az álláskeresés témájában, amelyet egy fejvadász cég vezetője írt. Egy szakmabeli, aki évek óta dolgozik ezen a területen sikerrel. Egy olyan ember, aki általánosan diplomás mérnököket keres. Amit ő írt, majdnem teljesen haszontalan volt számtalan más pozíció esetén vagy olyan esetben, ha nem diplomás emberről van szó.

- Csak a szakterületeden keresel munkát vagy bármit? Szórólapozás, takarítás, gyorsétterem stb. Ez szerintem egyértelmű.

- Jársz a munkaügyi központosok nyakára, hogy segítsenek? Ha nem vagy kemény és határozott, hajlamosak arra, hogy tojjanak Rád magasról és arra, hogy állást szeretnél. Tudnak munkákat ajánlani (bár néha érthetetlen okokból nem akarnak), egész listájuk van; tudnak ingyenes képzésre beíratni, ha képzetlen vagy, netán anyuka vagy éppen elavultnak mondható a szakmád. A munkaügyi központ nem merül ki annyiban, hogy regisztrálsz és kapsz némi segélyt, ami pár hónap alatt meg is szűnik.

- Fent vagy a Facebook-on, Iwiw-en stb. hogy ismerőseid elérhessenek? Vagy hogy elérhesd az ismerőseid esetleges álláshirdetéseit? Ha már Facebook, fent vagy az állásos oldalakon? A Szárnyas Fejvadász például naponta nyomja a számtalan, különféle állásajánlatot és heti szinten írja ki, hogy milyen levelet kapott, amelyben azt írta egy olvasójuk, hogy a segítségükkel tudtak elhelyezkedni.

- Megosztod pár naponta, hogy munkát keresel, és kéred, hogy osszák meg az ismerősök is (hogy az ő ismerőseikhez is eljusson?)

telefonál.jpg- Ismerősöknek szóltál már állásügyben? Nincs szégyellnivaló abban, hogy nincs munkád. Keress meg mindenkit, aki csak szóba jöhet. Nem 2-3 emberről van szó, hanem akár az összes névről a telefonodban vagy az ismerősi listádban az Iwiw-en vagy a Facebook-on. Aki meg emiatt megvet, menjen Isten hírével, de ne legyen a barátod.

- Végighívtad már a barátokat, hogy tudnak-e valamit? Tudják egyáltalán, hogy nincs munkád? Vagy még mindig abban a hitben vannak, hogy ott dolgozol, ahol előtte?

- Regisztráltál már fejvadász cégekhez vagy munkaközvetítő irodákhoz? Számtalan fejvadász cég létezik, és örömmel veszik, ha bővíthetik adatbázisukat, hiszen legközelebb már könnyebb dolguk lesz.

- Szoktál spontán jelentkezni vagy cégek weboldalain a karrier rovatot nézegetni? Vannak nagy cégek, ahol folyamatosan van munkaerő felvétel.

- Hirdetsz álláskereső oldalakon? Frissíted azt? Ez is egyfajta lehetőség. Nemrégen olvastam egy blogon, hogy az illetőt így találták meg. Profession, CVOnline, Expressz… ide lehet regisztrálni és önéletrajzot feltölteni.

- Szoktál Expressz újságot is venni vagy pl. a Pesti Est apróhirdetéseit böngészni vagy csak a neten nézelődsz?

- Szoktál ISMÉTELTEN jelentkezni arra az állásra, ahonnan hetek múltán sem kaptál semmilyen reakciót?

- Ha hónapokig semmilyen reakció sincs a jelentkezésedre, átírtad-e már a cv-det?

- Jelentkeztél-e a munkaügyi központba képzésre vagy átképzésre, ha nincs (vagy elavult) a szaktudásod? A munkaügyi központ weboldalán is vannak álláshirdetések, valamint a várótermükben is ki szoktak függeszteni álláslehetőségeket.

- Olvasod-e a szakmai oldalakat, újságokat arról, hogy miként lehet munkád?

Röviden ennyi jutott az eszembe. Mit gondoltok? Esetleg van még olyasmi, amit érdemes ellenőrizni?

3 komment

Címkék: álláskeresés hosszú ideje munkanélküli

A médiáról

2013.01.09. 11:56 Allaskereso

stat.jpgFel vagyok iratkozva egy HR-es oldalra, ahol olykor elolvasom a cikkeket vagy a feltett képeket, statisztikákat.

Ami fura nekem (amikor pont HR-es oldalról van szó és pont hogy a másik felet kellene megmutatni), hogy visszatérően azt kommunikálják ezek az anyagok, hogy leépítés van, munkanélküliség van, nehéz a helyzet stb. A szokásos, amit az emberek olvashatnak, hallhatnak a mindennapi médiában is.

Miért nem arról írunk, hogy hogyan kell JÓL csinálni? Hogy hogyan juthatunk jó álláshoz? Vagy egyáltalán bármilyen álláshoz. Visszatérően azt mutatják be az álláskeresőnek - illetve a munkavállalónak -, hogy nem tőle függ a sorsa; ha leépítés van, akkor elküldhetik; ha a kormány nem készít jobb pénzügyi programokat, akkor kevesebb lesz a fizetése...

Miért nem arról beszélünk, hogy miként tudna bármit is OKOZNI maga a munkavállaló? Persze, ez valahol egy költői kérdés. Hogy mit vár el a másik oldal, a HR-esek?  Hogy az ember hogyan válhat profivá, hogy ne kelljen attól rettegnie, hogy kirúgják és nem kap másik munkát?

Én elsősorban azért hoztam létre az oldalam, hogy az álláskeresők ne hatáshelyzetben legyenek a cégektől. Ha tudom, mit várnak el tőlem (milyen önéletrajz, milyen válaszok, milyen szaktudás, mi fog történni, hogy gondolkodik a másik oldal stb.), akkor képes leszek állashoz jutni, hosszabb távon pedig jó álláshoz.

Ne dőljetek be annak, hogy mennyi a munkanélküli és milyen sokaknak csökkentik a fizetését! Sőt, nem is érdemes ilyenekkel foglalkozni. Számtalan embert ismerek, akiknek van munkájuk, akik kevés idő alatt találnak másikat, akiknek mindig is volt, akik szeretik, amit csinálnak, akik rendes fizetést kapnak. Olyanokat is ismerek, akik külföldre mentek, mert itt nem boldogultak, de már boldogulnak.

Szóval, igenis lehetséges munkát találni, csak meg kell tanulni a módját és kitartónak kell benne lenni. Korábban már írtam erről, az még mindig érvényes.

Szólj hozzá!

Címkék: újságok álláskeresés

Megrekedve az álláskeresésben

2013.01.06. 12:06 Allaskereso

Az álláskeresés néha meg tud rekedni. Nem hívnak interjúba vagy nincs reakció. Egyszerűen semmi sem történik, lehet, be sem indul. Összeszedtem azokat az okokat, amelyek az én tapasztalataim szerint előfordulhatnak.

Calendar.pngPersze mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy ha elküldök pár jelentkezést, abból a legritkább esetben lesz egy héten belül állás. Tehát kell hagyni neki némi átfutási időt, ami lehet, hogy akár 1-2 hónapot is igénybe vesz. Hiszen beérkeznek a jelentkezések, napokba telhet, amíg egyáltalán elkezdenek foglalkozni velük. Amikor nekilátnak a feldolgozásuknak, időbe telik, amíg a Te jelentkezésed is a HR-es elé kerül. Felhívnak. Általában az interjút azért nem aznapra vagy másnapra tűzik ki. Lezajlanak az interjúk. Számos helyen van még egy kör, főleg ha fejvadász cég vagy munkaközvetítő iroda keres munkavállalót. Ebben az esetben lesz egy második kör mindenképpen, ahol már magának a cégnek az alkalmazottjaival kell elbeszélgetnünk. Az is előfordulhat, hogy egy régi ember helyett keresnek újat, akit el fognak bocsátani, de még ott van...

Szóval, nem feltétlenül gyors a helyzet az optimális esetben sem. Ha viszont nagyon elhúzódik a dolog, akkor érdemes elgondolkodni.

1. Ha alig, vagy egyáltalán nem találsz a végzettségednek megfelelő álláshirdetést. Ez a legelső buktató. Mik lehetnek az okok?

- Rossz helyen keresgélsz.
Simán előfordulhat. Írd be a Google-be, hogy ... állások (Pl. könyvtáros állások, tanári állások, eladói állások - attól függően, mit keresel). Vagy kérdezz utána ilyen foglalkozású embereknek, hogy hol találtak állást. Vagy keresd meg a volt iskolád, kérd a tanácsukat. Esetleg kérd a munkaügyi központosok tanácsát.

- Olyan szakmával rendelkezel, amely elavult vagy nagyon ritka.
Megoldás lehet a munkaügyi központ: kérj átképzést! Végezz el egy tanfolyamot. Vagy nézz utána, milyen más területhez értesz még, ami belefér a végzettségedbe és a gyakorlatodba. Természetesen ezek után is kereshetsz tovább (és érdemes is) a szakmádnak, érdeklődési körödnek megfelelő területeken, de addig se maradj állás és megélhetés nélkül.

2. Számos állásra küldöd el a jelentkezésed, de nem hívnak interjúba.

- Valóban megfelelsz az elvárásoknak, amelyek a hirdetésben szerepelnek? Sokan úgy is elküldik a jelentkezésüket, hogy nem felelnek meg minden részletben. Persze van olyan, hogy előny és van olyan, hogy feltétel. Itt az utóbbira gondolok, természetesen.

idősebbek.jpg- Van egy olyan momentum, ami megnehezíti azt, hogy bekerülj.
Vidéken élsz, de pesti állásra pályázol; kisgyermeked van; az idősebb korosztályba tartozol; nincs semmilyen szakképzettséged... Próbálj kitalálni erre valamilyen megoldást vagy magyarázatot, amivel ezt akár előnnyé formálhatod. Ez nehéz lehet persze. Pl. ha kisgyermekes vagy és eladói állást szeretnél, keresgélj babaholmi, gyermekholmi üzleteknél. Ha idősebb vagy, említsd meg a lojalitásod a (volt) munkaadó felé. Ha vidéki vagy, akkor írd meg, hogy amint lesz biztos állás, szervezed a felköltözést. És a többi. De legyen rá magyarázatod, amit tudass is a személyzetissel még az önéletrajzodban. De a motivációs levélben alaposan ki is fejtheted.

- Ha valóban megfelelsz az elvárásoknak és nincsenek kínos részletek, akkor baj van az önéletrajzoddal. Lehet, túl sok mindent írsz bele, de lehet, túl keveset. Vagy rossz a formátum. Írtam erről is korábban. Olvass erről hivatalos, HR-es oldalakon. Kérd munkaügyis emberek segítségét, hogy nézzék át, minden rendben van-e vele. Írd át, változtass a módszereken, és próbáld meg újból.

- Valóban elég helyre elküldöd? Nézd vissza a postafiókodban, hogy hány helyre adtad le naponta a jelentkezést. Szerintem meg fogsz lepődni... Sok órás, fárasztó hirdetésböngészés eredménye sajnos lehet csupán 1-2 pályázat.

3. Behívnak interjúkba, de nem vesznek fel.

- Valamit nem jól csinálhatsz az interjúkban. Öltözködés, kommunikáció, stílus stb. Lehet, nem megfelelően viselkedsz, túl ideges vagy, esetleg lódítasz vagy késel, nem hallgatod meg az interjúztatót, közbevágsz a szavaiba stb. Érdemes végiggondolni.
Esetleg udvariasan meg is tudakolhatod az interjúztatót, hogy van-e valamilyen probléma, van-e olyan pont, amin javítanod kell. Kérd ki a véleményét. Én kaptam egyszer így egy nagyon jó tanácsot, amit meg is fogadtam azután. Persze, nem mindig fogják elmondani, de érdemes megpróbálni.

Ha valakinek van véleménye a témában, írja meg. Sikeres álláskeresést kívánok minden Olvasómnak! :)

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés idő álláshirdetés

A HR gépezet és az álláskereső

2013.01.06. 09:51 Allaskereso

Többször és hosszabb ideig voltam munkanélküli, és rá kellett jönnöm valamire, amire nem szívesen jöttem rá. Sok esetben olyan méretű HR-gépezet van a jelölt és a munkaadó cég között, hogy elveszik a lényeg: az ember. Ha az álláskereső nem ért hozzá (és miért értene, hiszen nem emberi erőforrásokból diplomázott), akkor esélye sincs, mert elvérzik útközben, attól függetlenül (sajnos!), hogy mennyire jó szakember.

tanulás.jpgEz elég szörnyű, de tudomásul kell venni, hogy állást találni egy új szakma, egy szakértelem, amelynek hiányában lehet, hogy hosszú időre elkerülhet valakit a munka. Lehet ezért zsörtölődni és kritizálni a munkáltatókat, cégeket, cégek HR-eseit, a kormányt és az egész jelenlegi rendszert, de felesleges. Inkább bele kell tanulni, talán annyira nem nagy dolog.

Sokan próbálják meg az előző politikai rendszerbeli módszereket követni az álláskeresésben, de ezek már nem "jönnek be". Létezett itt egy olyan kor Magyarországon, ahol alapvetően nem kellett állást keresni, mindenkinek lehetett munkája, ha kicsit is akarta és ha nem volt a szó rendőrségi értelmében bűnöző. Elég volt szólni egy-két ismerősnek és kész. Emlékszem, a szüleim sosem írtak önéletrajzot, még az idősebb bátyáim sem. A helyzet mára megváltozott, kár azon hőbörögni, hogy bezzeg akkor milyen jó volt.

handm.jpgMivel elég nagy számú munkanélküli létezik kis országunkban, a cégek ahhoz folyamodtak, hogy rendszereket dolgozzanak ki arra, hogy megtalálják számukra a legjobbat. Ez a rendszer hol tökéletes, hol bevált, hol kifejezetten borzasztó és totálisan használhatatlan. Láttam ilyet: jelentkeztem egy multicéghez eladói munkakörbe. Minden adott volt: szakismeretek, tapasztalat, önállóság, udvariasság... még a cég termékeit is szerettem. De nem vettek fel, mert nem mutattam kifejezett lelkesedést, amikor az "állásinterjú" alatt csúszni-mászni kellett a földön szépruhában és papírdobozokat hajtogatni. :) Komolyan. Szó szerint. :( Csak hogy tudjátok: a H&M-ről van szó.

Mit takar pontosan ez a terület és mit kell tudni róla?

- Önéletrajzírás. Tudni kell korrektül, pontosan megírni egy önéletrajzot és ellátni egy normális fotóval. A normális alatt nem azt értem, hogy az embernek jól kell rajta kinéznie, szépnek kell lennie, hiszen ez az adottságoktól függ. Nem, hanem egyszerűen csak egy igényesebb fotó legyen, ne pedig egy nyaralós/karácsonyozós kép vagy egy olyan sötét, amin nem lehet kivenni, hogy ki is van rajta.
Az önéletrajznak vázlatosnak kell lennie, nem pedig egy egybefüggő szövegnek, mint az írók, költők életrajzának. Meglepő lehet, de még mindig vannak, akik ilyen önéletrajzokat adnak be. Számtalan oldalról le lehet tölteni úgynevezett Europass mintát (ez egy szabványos cv), vagy utána lehet nézni, miknek kell szerepelnie rajta. Szerintem nem érdemes egy ilyen mintát teljes egészében átvenni, érdemes egy kicsit egyedivé tenni, de legalábbis kitörölni belőle azokat a részeket, amelyek ránk nem vonatkoznak. Ne hagyjunk üres rubrikákat. Fontos részlet még, hogy áttekinthető legyen.

A workánia oldalán például van egy jó anyag a témában. De én is írtam már arról korábban, hogy hol csúszhat el egy önéletrajz.

motlev_1.jpg- Motivációs levél. Sajnos, az is része az álláskeresésnek, hogy tudsz írni egy korrekt motivációs levelet az önéletrajzod mellé. Ennek a kinézetének is ugyanolyan pontos formája van, mint egy önéletrajznak. Egy motivációs levél nem csupán egy E-mail arról, hogy mennyire jó vagy és hogy Téged kell választani. Nézz utána. Találtam egy használható cikket róla a Monster állásportálon, de meglepetésemre az Origón is.

- Internetes álláskeresés. Sajnos akármennyire nem szimpatikus ez a fórum, haladni kell a korral és meg kell ismerkedni az internettel. Legalább annyira, hogy az ember el tudjon készíteni egy E-mai fiókot és tudja használni azt. Az állások legnagyobb része neten van, így ez kikerülhetetlen, de legalábbis nagyon sok lehetőségtől esik el valaki, ha nem keres állást itt.
Meg kell ismerni azokat az oldalakat, ahol álláshirdetések vannak. Nem elég csak az egyiket használni. Lehet, hogy a Google-t is segítségül kell hívnunk, vagy cégek saját weboldalain böngészni.

- Interjúzás. Sajnos, arra is rá vagyunk kényszerülve, hogy a legjobb oldalunkat mutassuk egy-egy ilyen beszélgetés során. Még akkor is, ha ennek kevés vagy semmilyen köze sincs az elvégzendő tevékenységhez. Tisztában kell lennünk, hogy milyen jellegű kérdéseket tehetnek fel nekünk (Lásd: Tipikus állásinterjú kérdések); hogy nem késhetünk, mert az egy rossz pont lesz; hogy jó modorral kell viseltetnünk az interjúztató felé akkor is, ha netán ő nem az (Lásd: A jómodor és az álláskeresés); hogy néha azt kell mondanunk, amit elvárnak, nem pedig, amit a szívünk diktál (Pl. Állás hosszú távra) stb. Érdemes kész válaszokkal nekiindulnunk, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Mondjuk arra a kérdésre, hogy miért az adott céghez akarunk menni...

A lényeg a lényeg: ez egy szakma, amelyet el kell sajátítani. De el lehet, nem vészes és nem túl nehéz. Kíváncsi vagyok a véleményetekre ez ügyben (is).

Szólj hozzá!

Címkék: munka álláskeresés állásinterjú önéletrajz

Kamu álláshirdetések 2.

2013.01.03. 13:40 Allaskereso

Aki már keresett valaha is állást és olvasgatott álláshirdetéseket akár interneten, akár újságban, minden bizonnyal találkozott már nem valós illetve "átverős" hirdetésekkel. Sajnos, mivel sokan keresnek munkát, nem beszélve a pályakezdőkről, folyamatosan lesznek emberek, akik bedőlnek ezeknek. Ez nem a munkanélküliek hibája. Senki sem készíti fel az embert ilyesmire. Bár egy korábbi cikkben írtam erről, ismét eszembe jutott egy s más a témához.

Lássunk a hirdetések mögé! Mit jelentenek a sokat használt, hangzatos szavak?

A lenti információk elsősorban pályakezdőknek lesz segítség, de elképzelhető, hogy tapasztaltabbak is találhatnak közöttük újdonságokat.

Ami valótlan hirdetést sejtet:
8435_small.jpg- mosolygó, öltönyös vagy kosztümös hölgyek, urak a fényképen
- stabil, multicég (és ehhez hasonló kifejezések), miközben elérhetőségként freemail, gmail cím van megadva
- biztos állás, jó csapat... és hasonló lelkesítő kifejezések
- jövedelemkiegészítés
- otthoni munka
- gyors karrierlehetőség
- időpont-egyeztetés. Ha ez magas fizetéssel társul, akkor több mint valószínű, hogy telefonos értékesítésről van szó. Miért fizetne egy cég rengeteget valakinek, aki időpontokat beszél meg telefonon ismeretlen emberekkel? Abból még nincs üzlet, még el sem jöttek, ráadásul még a telefonszámlát is bele kell kalkulálni.
- szakképzettség nélkül, korhatár nélkül
- bankjegyek vannak a képen a hirdetés mellett - ez gyakorlatilag 99 százalék, hogy kamu.
- egyéb olyan dolgok vannak a képen, amelyek nem magára az állásra utalnak (tengerpart pl.)
- "független" hölgyet keresnek

Természetesen ezek önmagukban nem feltétlenül jelentik azt, hogy mindenképpen kamu állásról vagy átverésről van szó. Ellenben, ha a fentiek közül több is jellemző, akkor az már erősen elgondolkodtató.

Ha egy hirdető többféle, egymástól gyökeresen eltérő jellegű állásokat hirdet, és nem cégként, hanem magánszemélyként magán E-mail címmel (freemail, gmail stb.), az nem korrekt. Többségében átverés, mondjuk úgy, hogy pénzt akar beszedni regisztrálás címén. Itt említem meg, hogy aki pénzt kér azért, hogy Neked állásokat mutasson Magyarországon, az átverés. A közvetítő cégek nem Tőled, álláskeresőtől kérnek fizetséget, hanem azoktól a cégektől, akiknek felkutatják a munkavállalót. Elméletileg külföldi munkavállalás esetén az ügynökség kérhet Tőled pénzt (ebben nem vagyok annyira járatos), de ahhoz társulnia kell egy normális szerződésnek is.

Kifejezések, amelyeket félreérthetünk:
- teljesítményarányos bérezés: ez korrekten hangzik, ellenben sok esetben azt jelzi, hogy a fizetés jutalékos és nincs fix része.
- értékesítő: ezzel sincs semmi gond, csak tudjunk róla, hogy itt nem egy passzív bolti eladót vagy egy pénztárost keresnek, hanem egy olyan valakit, aki fel tudja mérni a betérő vásárlók igényeit, jól ismeri a termékeket, nem fél megszólítani embereket és alapvetően értékesíti a termékeket. Nem csupán leszámlázza és szatyorba teszi, mint a bolti eladó esetében.
- telemarketing: itt általában telefonos hideghívásokra kell gondolni, vagyis olyan embereket hívunk, akik még nem hallottak az adott cégről, termékekről, azzal a céllal, hogy eladjunk nekik szolgáltatásokat. Nem könnyű munka, valódi szakértelem kell hozzá. Így fura, ha szakértelmet, tapasztalatot nem kérnek hozzá.
- szexmentes munka: olyan munka, ahol nagy valószínűséggel erotikus jellegű tevékenységeket kell csinálni, mint például erotikus masszás, chates munkák, aktfotózás stb.
- összetett irodai munka: olyan adminisztratív tevékenység, amely több mindent foglal magában. Konkrétan a Zepter cég részére többszázezres lámpák értékesítése, telefonálás, időpont-egyeztetés, rendezvényeiken való részvétel, a vásárlók meggyőzése. Mindez valószínűleg bejelentetlenül. Ha ehhez 13. kerület és Budapest társul és svájci céget emlegetnek, akkor 100 százalék, hogy róluk van szó. Például itt.
- betanított munka: olyan munka, amely nem igényel szakértelmet, hanem betanítanak rá. Ebből adódóan ne várj magas fizetést. Ha mellette magas vagy versenyképes bért ígérnek, a dolog igen kétséges.

Ha valami kimaradt, légyszi, jelezzétek kommentben. :)

Szólj hozzá!

Címkék: álláshirdetés kamu hirdetés

Ismerőseink

2013.01.03. 12:13 Allaskereso

people-person1.jpgIsmerőseink, barátaink tudnak-e segíteni abban, hogy munkánk legyen?

Többekkel beszéltem, akik szerint ez alap, olyanok is akadtak, akik szerint CSAKIS így lehet elhelyezkedni. Erről szeretnék írni egy keveset, az én tapasztalataimról.

Nem igaz az, hogy csak protekcióval lehet bejutni valahová. Az állásaim, alkalmi jellegű munkáim kb. felére teljesen ismeretlenül jelentkeztem és teljesen standard módon jutottam be. A mostani is ilyen. Ettől függetlenül vétek kihagyni egy olyan lehetőséget, mint a kapcsolatok felhasználása.

Fejvadász barátom azt vallja, hogy ha megszűnne a munkahelye, első lépésben végighívná az ismerőseit, tudnak-e valamit. Én az E-mailes formát (is) csinálnám. Végigírnék az összes ismerősömnek, tudatnám velük, hogy állást keresek, mihez értek, mit csináltam az elmúlt években, milyen suliba jártam. Nem kell persze önéletrajzot írni nekik, hiszen többé-kevésbé nyilván ismernek. Csak röviden, tömören, de legyen benne minden fontos adat. És megkérném őket, ha tudnak valamit, értesítsenek.

Párom jelenlegi állását úgy találtuk, hogy egy ismerősünk felírta a Facebook-ra, hogy munkatársat keres a saját cégébe. Megláttam, írtam neki. Párom ugyanúgy végigment az interjúkon, és végül megfelelt. Azóta ott dolgozik.

Hallottam olyan kijelentést ezzel kapcsolatban, hogy az milyen "égő", hogy valaki munkát keres, és ezzel megkeresni a barátokat, mennyire kellemetlen. Lehet. De szerintem munka és pénz nélkül lenni még kellemetlenebb, meg amikor le kell mondani közös programokat, mert nincs rá keret (volt, hogy nem tudtam elmenni osztálytalálkozóra, mert sem jegyre nem tellett, sem pedig az étteremben nem tudtam volna kifizetni a számlát).

A másik nézőpont: nekem nem kellene egy olyan "barát", aki másként gondol rám, ha munkanélküli vagyok. Meg aztán, én mindig szívesen segítek, ha egy ismerős azzal keres fel, hogy szóljak, ha neki való álláslehetőségről hallok. Ebből kiindulva, gondolom, mások is így vannak vele.

Nálatok ez az ismerősi vonal mennyire jött be? Ti hogyan jutottatok hozzá a (korábbi) munkátokhoz?

1 komment

Címkék: facebook ismerősök

A Facebook és az álláskeresés

2013.01.02. 23:22 Allaskereso

logo_facebook_1.jpgA tapasztalataim szerint a Facebook egy nagyon jó fórum arra, hogy állást találj. A jelenlegi munkámat pont a cégem Facebook oldalán találtam. Mivel szerettem a termékeit, like-oltam őket, hogy ha újdonságok vagy akciók vannak, tudjak róla. Néhány hónapja rá kiírták, hogy embert keresnek több helyre is. Plusz egy telefonszám. Ez pénteken este volt. Hétfőn délelőtt felhívtam őket, másnap reggel már volt munkám. Ez volt tavaly nyáron.

A párom állását úgy találtuk, hogy egy ismerőse megosztotta, hogy munkatársat keres a cégébe két pozícióra is. Írtam az illetőnek. Néhány hét múlva felvették. :)

Az is előfordult, hogy egy ismerős kiírta, hogy állást keres, én pedig pont tudtam egy neki testhez állót. Végül nem azt a munkát választotta, hanem egy másikat, de bekerült interjúba és fel is vették volna.

Szóval, a Facebook egy jó lehetőség erre. Léteznek olyan oldalak is, ahol konkrétan állásokat hirdetnek. Pl. ilyen a Szárnyas fejvadász, de én magam is szoktam álláshirdetéseket feltenni a Hurrá, állást keresek oldalamra, ha találkozom valamivel.

Többen mondják, hogy a Facebooknak vannak árnyoldalai, az ember megadja az adatait stb. Ez igaz. Ellenben számtalan ember küldd el minden gondolkodás nélkül egy önéletrajzot egy számára teljesen ismeretlen E-mail címre. Az ugyanúgy magában hordoz némi kockázatot. Mondjuk én nem szoktam postacímet megadni, bizonyítványt sem szoktam előre beszkennelni. Csak ha kérik a későbbiekben a szerződéshez. Akkor meg többnyire oda lehet adni személyesen is.

Ha az ember készít egy Facebook profilt, akkor számítania kell arra, hogy esetlegesen rákeresnek munkáltatók is. Főként, ha különlegesebb neve van és könnyű megtalálni. Azt hallottam, hogy ez van, ahol szokás. Ezért érdemes megnézni, hogy mit osztunk meg úgy, hogy az a nyilvános jelölést kapja illetve, meg hogy milyen fényképet használunk. Bár végül is bármit használhatunk, ha úgy állítjuk be, hogy idegen (azaz, aki nem ismerősünk a rendszerben), ne lássa.

Ti mit gondoltok erről? Fent vagytok a Facebook-on? Szoktatok álláshirdetésekkel találkozni?

Szólj hozzá!

Címkék: facebook

Nincsenek a szakmámnak megfelelő állások

2012.09.06. 09:47 Allaskereso

A minap keresgéltem a választ egy munkajogi kérdésemre, és elvetődtem egy oldalra, ahol egy diplomás pályakezdő írja, hogy fél év alatt kb. 12 helyre küldte el a jelentkezését. Ennek okát úgy határozta meg, hogy nincsenek olyan állások meghirdetve, ahová alkalmas lenne a szakmája alapján vagy ahová elég lenne szimplán az érettségi.

Itt valami nem stimmel. Én éveken keresztül dolgoztam érettségi nélkül (nemhogy diplomám nem volt, de érettségim sem). 12 helyre elküldeni jelentkezést fél év alatt? Napi szinten kellene ennyi helyre jelentkezni...

Most teljesen jóindulatú vagyok, és nem feltételezem azt, hogy ő naphosszat lustálkodott és élvezte a "meghosszabbított" diákságot, és a csak a neki kifejezetten testhez álló állásokat pályázta meg. Hanem abból indulok ki, hogy nagyon nem tudja, mit kellene tennie. Ilyenkor látom azt, hogy az emberek mennyire híján tudnak lenni annak a szakismeretnek, hogy miként kell állást találniuk. És itt most nem a jó állásról beszélek, még csak nem is a megfelelőről, hanem egyszerűen csak egy munkáról, ahonnan havi szinten egy még tűrhető fizetés áramlik be. Talán ez főként a pályakezdőkre jellemző, nem tudom.

ötlet4.pngAzt tapasztaltam az álláskeresős időszakaim alatt, hogy ez a tevékenység egy kreatív tevékenység és bele kell tanulni. Hogy miért nem tanulják ezt meg a diákok még a diákéveik alatt a középiskolában, az jó kérdés - szerintem ez az oktatási rendszer hibája.

Meg kell nézni, hogy milyen iskolá(ka)t végeztem, hogy mihez értek egyébként, mikben van akármennyi gyakorlatom, mit szeretnék megtanulni, mi tartozik még tágabb értelemben a szakmámhoz stb.

Nekem főként kereskedelemben van gyakorlatom (szakma nélkül). Sok ideig dolgoztam eladóként, pénztárosként. Szerettem is. Egy időben azt csináltam, hogy felmentem a szokásosabb oldalakra és beírtam a keresőbe, hogy "eladó" vagy azt, hogy "pénztáros". Erre az oldal leszűrt nekem álláshirdetéseket. Azokra, ha alkalmasnak bizonyultam (tehát nem vártak el szakképzettséget vagy nem középkorú hölgyet vagy erős fizikumú férfit kerestek éjszakára), azokra jelentkeztem.

Ennyi.

De rá kellett jönnöm, hogy ez nem feltétlenül elég, sajnos. Már azért sem, mert a kereskedelem egy olyan szakterület, ahol rengetegen keresnek megélhetést. Tehát kellett még találnom olyan területeket, amire még alkalmas lehetek. Először is, évek óta számítógépekkel dolgozom, levelezek, netezek, egy időben hirdetéseket adtam fel egy ingatlanos cégnek, szövegszerkesztésben egészen otthon vagyok. Elkezdtem nézegetni, hogy milyen állásokra jelentkezhetnék még a fenti eladó-pénztárosi pozíciók mellett. Adatrögzítés például. Ilyet csináltam is régebben. Vagy ajánlották nekem a telefonos ügyfélszolgálatot. Barátnőm mondta, hogy ott napi szinten kell számítógépes programokat használni (céges adatbázist, weboldalt), így ha ilyesmiben otthonos vagyok, az náluk konkrétan (egy bankban dolgozik) előny.

szakmák.jpgAztán: tudok főzni, évek óta én főzök magamra. Tény, nem pályázhatok meg egy szakács állást, ellenben konyhai kisegítőnek tudok jelentkezni. Vállaltam is ilyen nyári munkát, tehát konkrét tapasztalatot is írhatok már.

Tehát a kereskedelmi állásokon felül: általános adminisztrációs állások, multicégek ügyfélszolgálatai (Vodafone, Telenor, bankok, internetes és kábeltévé szolgáltatók), adatrögzítés, konyhai kisegítő munkák. És ezen felül vannak még a szakképzettséget nem feltétlen igénylő munkák (szórólapozás, takarítás), és mivel jelenleg is tanulok, korrepetálhatnék is gyerekeket.

Magyarul: ha nekem van egy magyar tanári szakos diplomám, akkor nem csak magyar tanári állásokat keressek. Ez alapvetően szörnyű, hiszen azért tanult meg az ember egy szakterületet, mert azon szeretne dolgozni, érvényesülni, és nem könnyű lejjebb adni. De nem erről van szó, hanem arról, hogy találunk egy kevésbé (vagy egyáltalán nem) szakmába vágó munkalehetőséget, elkezdünk dolgozni, és közben folyamatosan keresünk jobbat vagy a szakmánknak megfelelőt.

Mi a véleményetek erről?

8 komment

Címkék: szakma álláskeresés multicégek

Álláshirdető oldalak 2.

2012.08.25. 22:55 Allaskereso

Egy korábbi cikkem folytatásaként újabb olyan oldalakat szedtem össze, ahol állásokat lehet találni. Néhány szót írtam róluk.

szamitogep.jpgwww.allasok.com - normális oldalnak tűnik, viszont arra figyelni kell, hogy lehetnek rajta régebbi, minden bizonnyal már elavult hirdetések is.

allasok.net - meglepően jó állásokat találtam rajta. Szinte nem is láttam valótlannak tetsző hirdetést.

kozigallas.gov.hu - ezen az oldalon hivatalos, közszférában lévő állások találhatók.

jófogás.hu - hirdetőként tiszta szívemből gyűlölöm ezt az oldalt, de munkakeresésre használható. Meglepően normális hirdetéseket találtam rajta. Ügyelni kell, hogy nagyon régieket (akár egy éveseket) is lehet találni. Ha hirdetést adnál fel rajta, ne lepődj meg, hogy többedszer is visszadobják a legkülönfélébb indokokra hivatkozva. Írj nekik választ, és kérd, hogy vizsgálják fel. Akkor többnyire kiteszik.

szakibázis.PNGszakibázis.com - ezt írják róla: "Magyarország első álláskereső közösségi portálja. Az álláskeresést új alapokra helyeztük, s valljuk, hogy közösségben, közös erővel mindenkinek könnyebb megfelelő munkát találnia, amellett, hogy barátságos hangulatban tudsz a fellelhető állások között böngészni. Ismerőseiddel megoszthatod tapasztalataid, felteheted felmerülő kérdéseid. Egy szó, mint száz, új alapokra helyeztük az álláskeresést."
Ez egy közösségi oldal, mint a Facebook. Hasonló is a megjelenése. Fogalmam sincs, mennyire hasznos, de vannak rajta álláshirdetések szakma szerint csoportodítva. Láttam nagy cégek hirdetéseit is, mint pl. egy szentendrei LIDL. Nincs tapasztalatom a hasznosságáról, ha valakinek van, írja meg.

www.cvcentrum.hu - nekem hasznos oldalnak tűnik.

work24.hu - főleg munkaközvetítő cégek ajánlatait láttam rajta. De teljesen használható.

hirdetés.com - küllemre igényes hirdetőoldal, de sajnos elég sok benne a valótlan álláshirdetés. Hátránya még, hogy nem lehet városra lebontva keresni (vagy legalábbis én nem találtam meg) és egyben van az álláskereső és az állást kínáló apróhirdetés.

eladoiallasok.blogspot.hu - kereskedelmi állásokra kihegyezve. Sok rajta sajnos a lejárt állás.

www.grafton.hu - ők egy munkaerőközvetítő cég, elsősorban diplomás szakmunkásokat keresnek, de ha nem vagy az, akkor is érdemes lehet rajta körülnézni.

jobmonitor.hu - itt rengeteg állás van, de általában más helyekről (pl. profession, workánia vagy épp a munkaügyi központ oldala, az ÁFSz). Ez lehet az előnye is, hiszen nem kell minden oldalra külön felmenni. Kérdés persze, hogy mennyire kerül fel minden. Esetleg érdemes lehet ezt használni először.

allas24.hu - ez sem rossz oldal...

Tipp: a kulcsszavas keresés nem mindig elegendő, hiszen az "eladót" is nevezhetik "értékesítőnek" vagy a "adminisztrátort" megtalálhatod "asszisztensként" is stb. Ha Nektek is vannak kedvelt oldalaitok, amit itt és a korábbi cikkben még nem említettem, akkor írjátok meg! Köszönöm.

Sok sikert és gyors állástalálást! :)

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés weboldalak álláshirdetés

Ne olvass újságot

2012.07.05. 10:42 Allaskereso

ujsag.jpgDrágább lehet az alkalmassági orvosi vizsgálat. Elbocsátásokkal járhat a két cég összevonása. Növekedett a munkanélküliek száma. Közel 12 hónapba telik állást találni. Ősztől nehezedik a diploma megszerzése...

Sokunk olvas újságot, akár online, akár papír formában. Ilyen és ehhez hasonló hírek zúdulnak ránk naponta. Bizonyára ismerős.

Nem tudom, miért, de van a sajtónak egy olyan tulajdonsága, hogy nem szereti elénk tárni a pozitív dolgokat, ellenben hajlamos erőteljesen felnagyítani a negatívumokat.

Hogy ez miért van így, nem tudom, lehetne is erről filozofálgatni, de most nem ez a lényeg.

Aktív álláskeresőként (meg talán egyébként is) nagyon nem ajánlatos újságcikkeket olvasni. Miért? Mert csak feleslegesen stesszel minket, ráadásul nem is tudunk semmit kezdeni az így kapott információkkal. Arról nem is beszélve, hogy még azt sem tudjuk, hogy igazak-e.

Drágább lehet az alkalmassági vizsgálat. Feltételes mód. Az újságírók kedvelt igemódja, amivel igencsak könnyen lehet félrevezetni és félelmet kelteni. Mit szűr le belőle az illető? Hogy majd többet FOG fizetni, amikor legközelebb munkába állás miatt fizetnie kell az orvosnál. Nem az jön le belőle, hogy LEHET, hogy soha nem lesz drágább. Ez azért is gonosz, mivel még csak el sem jött az a rossz, miért kell már előre félni tőle? Azt meg mintegy mellékesen megjegyezzük, hogy ez az esetek nagy részében egyébként is a munkáltatót fogja terhelni, és nekünk nem kerül egy forintba sem...

Elbocsátásokkal járhat a két cég összevonása. Nézzük, mit látunk ebben. Tegyük fel, ez nem járHAT, hanem tényleg azzal FOG járni. Oké. És? Ennek milyen információ értéke van számunkra, mint álláskeresőknek? Semmilyen. Valami fog történni valahol, ami elég nagy valószínűség szerint nem érint személyesen minket, hiszen még csak állásunk sincs, tehát biztosan nem fognak minket elbocsátani. :) Legfeljebb baráti, családi körben érinthet ez bennünket. Vagy ha pont ahhoz a két említett céghez akartunk volna jelentkezni. De ez - valljuk meg - azért nem túlságosan valószínű.

Növekedett a munkanélküliek száma. Ez mit jelent? Semmit. Vannak olyan ismerőseim, akik évek óta folyamatosan dolgoznak. Fiatal is, idős is, középkorú is, nyugdíjas is. Ez megint egy olyan információ, amit egyrészt nem tudunk ellenőrizni, másrészt nem tudunk vele semmit sem kezdeni. Ellenben hátráltat minket, hiszen már előre rosszul érezzük magunkat, hiszen mi is gyarapítjuk éppen a munkanélküliek számát.

12 hónapba telik állást találni. Tényleg? És egy ilyen ember pontosan mit tesz a nap mondjuk csak 8 órájában, hogy állása legyen? Ezt is meg kell vizsgálni, mielőtt az ember ilyen általános kijelentésekbe bocsátkozik. Ha ezt statisztikák segítségével fel is mérték, akkor szabatosan így kellene hangoznia: "A statisztikák szerint egy munkanélküli Magyarországon átlagosan 12 hónap elteltével helyezkedik el ismét." Hiszen ebben benne van, hogy nem fogad el egy állást, amit felkínálnak neki, 2 hónapig pihen stb. Bármi beleférhet.

Ez nem egy sajtó- vagy társadalomkritika akar lenni, csak az "arcomba" kaptam mostanában néhány ilyen újságcikket, és tudom, hogy mennyire hátráltató tud lenni.

Kíváncsi vagyok, hogy Ti milyen cikkekkel találkoztatok már, ami számotokra feszültségkeltő volt és egyetértetek-e a fentiekkel.

3 komment

Címkék: újságok álláskeresés

Nincs reakció a jelentkezésemre

2012.06.27. 13:09 Allaskereso

workania logo_2.jpgAz álláskeresésben az egyik legutáltabb dolog, hogy nem válaszolnak a hirdetésekre küldött jelentkezésre.

Hetekig rajta marad a figyelem, hogy most hívnak-e vagy sem. Eljutott-e hozzájuk az önéletrajz, meg tudták-e nyitni a küldött file-t. A kevesebb önbizalommal rendelkezők pedig őrlődnek, hogy vajon miért nem feleltek meg.

Úgy gondolom, hogy minden cégnek el kellene küldenie minimum egy automatikus visszajelzést, hogy sajnáljuk, de végül a választás másra esett. Ez nem nagy nehézség és számos cég meg is teszi.

Egy érdekes dologra bukkantam a Workánia weboldalán: a hirdető portál megjegyzi, hogy küldtél az oldalukról egy állásra jelentkezést, és pár hét elteltével kéri, hogy értékeld a céget és a kiválasztási folyamatot (névtelenül).

A következő lehetőségek vannak:
- Pályázatomra nem válaszoltak (sem E-mailben, sem telefonon)
- Kaptam E-mailt, de állásinterjúra nem hívtak be
- Meghívtak az állásinterjúra
- Részt vettem az állásinterjún

Ha az utóbbi háromból választod valamelyiket, a következő szempontok szerint értékelheted 1-5-ig a tapasztaltakat. Ezek a következők: egyáltalán nem értek egyet, nem értek egyet, vegyes érzéseim vannak, fenntartásokkal egyetértek, fenntartások nélkül egyetértek.

1.  Milyen benyomást gyakorolt Önre egészében véve a cég felvételi rendszere?
2. A cég állandó kapcsolatban áll Önnel és tájékoztatja a felvételi rendszer folyamatáról és eredményéről.
3.  Kellőképpen tájékoztatták Önt az adott pozíciót illetően (feladatkör, feltételek, céges kultúra és hasonló).
4. Az interjúztató személy hozzáállása professzionális volt.
5. Anonim üzenet a(z) ... Kft. részére:

Ez nekem személy szerint rettentő szimpatikus! :) Ti találkoztatok esetleg még hasonlóan jó példával akár céget, akár álláskereső oldalt illetően?

Szólj hozzá!

Címkék: weboldalak workánia

Kamu álláshirdetés az Apród.hu oldalán

2012.06.15. 09:19 Allaskereso

aprod.jpgIsmét egy nem valódi álláshirdetéssel találkoztam. Ezidáig csak az Apród.hu oldalán láttam. Egy Zoltán nevű úr hirdet egy semmitmondó E-mail címmel (melohirdetes@gmail.com). Korábban valami munka112 vagy egy ehhez hasonló cím volt megadva.

Ha rámegyünk a hirdető további hirdetésére, akkor elég komoly mennyiségű állással fogunk találkozni, amelyek egymással teljesen ellentmondanak: újsághirdetés, targoncázás, autómosás, sőt még egy bkv ellenőri munka is ott figyel! :)

Amelyik hirdetésnél felfigyeltem rá így hangzott:

Eladók figyelem! Tesco, Auchan, Cora: Azonnali kezdéssel keresek eladókat nagyobb és kisebb üzletláncokhoz! Erkölcsi bizonyítvány feltétel! Hosszabb távra! Szállás biztosított, ha szükséges. Jelentkezni önéletrajzzal a következő címen: melohirdetes@gmail.com.

Mostanában már egy másik E-mail címen is hirdet: munkaltato4@mpp.hu.

A multicégek nem hirdetnek így! Vagy a saját weboldalukon a Karrier rovatban írnak az álláslehetőségeikről, vagy feladnak egy rendes hirdetést a profession.hu-n például. Esetleg megkérnek egy konkrét fejvadász céget, hogy végezzék el ők ezt a munkát. Viszont egy fejvadász cég rendes céges E-mail címmel rendelkezik, nem pedig egy ingyenes gmail fiókkal. És főleg, miért biztosítana bármelyik cég Budapesten szállást? :)

Nem tudom, miért hirdet, lehet, adatbázist akar gyűjteni spam-eléshez. Nem tudni, a lényeg, hogy figyelni kell az ehhez hasonló, teljesen logikátlan szövegekre, és nem küldeni el számára az adatainkat.

Ha valaki tud még efféle lelkes álláshirdetőről, akkor írja meg hozzászólásban.

A BKV-figyelőn olvastam, hogy egy ember jelentkezett egy hirdetésére (a BKV ellenőrire), és ezt az E-mailt kapta vissza:

Tisztelt Munkavállaló!

Köszönjük, hogy jelentkezett a meghirdetett pozícióra, reméljük, együtt meg tudjuk oldani a gondjait. Hiszen, Önnek munkára van szüksége, Munkavállalóra meg nekünk, bízunk abban, hogy ez a kölcsönös folyamat, egész végig pozitív visszajelzést fog adni, mint Önnek, mint cégünknek.

Cégünk foglalkozik munkásszállással is, és albérlet kiadással is, hogy munkahelyére ne kelljen több órákat utaznia, illetve ez a vidékről munkába állóknak kifejezetten egy óriási lehetőség. Az albérlet és a munkásszálló díja levonódik a munkabérből, ha igényli azt.

Jelenleg minden területre korlátlan felvételt hirdetünk, illetve otthonához akár közelebbi munkahelyet is tudunk biztosítani. Minden munka 3 hónapos próbaidővel kezdődik, majd a 3 hónapos próbaidő után béremelésre és étkezési utalványra is jogosult a munkavállaló!

Két dolognak kell megfelelni:
- 1000 forintos regisztrációs díj megfizetése
- magyar anyanyelvű

Ha ezeknek a feltételeknek megfelel, akkor mi fizetés után 24 órán belül megkeressük Önt. Kérjük, közleménybe írja bele a nevét! Köszönjük! Amennyiben nem fizeti be a regisztrációs díjat, úgy állományba venni Önt nem tudjuk és a munkajelentkezésre nem jogosult.

A regisztrációs díjat erre a számlaszámra és névre kérnénk:
11773047-00241348
Pap Zoltán
OTP Bank

Hát, no comment... :(

16 komment

Címkék: álláskeresés

Egy HR-es nézőpontjából 1.

2012.06.12. 07:36 Allaskereso

HR.gifÚj cikksorozatot indítok Egy HR-es nézőpontjából címmel. Létező cégek létező HR-eseit kérdezem meg, hogy mik a módszereik: hol keresik a munkaerőt, mik a "tesztjeik", amelyeken át kell mennie a jelentkezőnek, hogyan dolgoznak, mik a meglátásaik, miket tapasztaltak, milyen egy ideális jelölt stb. Úgy gondolom, hasznos lehet az álláskeresők részére, ha tisztában vannak azzal, hogy mit is várnak el tőlük. És még belegondolni sem kellemes, hogy egy valóban jól dolgozó egyén azért ne kapjon meg egy állást, mert nem szentelt kellő figyelmet egy-egy lényegtelennek ható apróságnak.

Természetesen ezek nem minden esetben és minden cégnél így néznek majd ki, csak egy áttekintést adnak arról, hogy mikre lehet számítani, mire kell figyelni, és hol tudunk például elvérezni egy jelentkezéskor.

Első "interjúalanyom" egy építőipar területén tevékenykedő (értékesítés) magyar cég HR-ese. Értékesítő, adminisztrátor illetve logisztikus munkakörbe kerestek már embert az utóbbi időben.

A hol szoktak hirdetni kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a profession.hu weboldalon, illetve a munkatársak közül van, aki megosztja a Facebook oldalán. Igaz, most már más álláshirdetési oldalakat is kezdenek kipróbálni.

A beérkezett jelentkezések mindegyikét átnézik. Első alapelv, hogy ha az E-mail (levél) nem személyes, tehát nem a cégnek, ill. a hirdetőnek szól, akkor az már rossz pont. Tehát ez az első buktató.

Hogy ez mit jelent? Ne másik cégnek szóljon, ne egy másik céget, cégvezetőt szólítson meg. Ne egy másik munkakör legyen feltüntetve.

Hogyan nézne ki egy szokványos, de megfelelő ilyen levél? "Tisztelt XY Kft! Szeretnék jelentkezni az Önök itt és itt meghirdetett bla (konkrét) állásra. Tisztelettel: YZ"

Egy nem megfelelő példa: "Tisztelt hirdető! Szeretnék az Önök által hirdetett munkakörre jelentkezni. Mellékelten csatolom az önéletrajzomat." Itt azt érzi a HR-es, hogy nem érdekli, hogy hová jelentkezett. Átjut ettől még, de nem pozitív. Ha egy másik ember csak ebben jobb, akkor ő lesz kiválasztva.

cv atnezese.jpgA megnyitott önéletrajzokat osztályozzák.

Vagyis a következő kívánalmaknak kell eleget tenni: a kért végzettség (ha speciális diploma/szakiskola, akkor az), a kért nyelvtudás (ha kell), normális kép (a munkakörhöz illő. Például ha értékesítő az illető, és ingben-öltönyben dolgozik, legyen abban. Ha szerelő munkakör és "villáskulcsos-olajos" fotót csatol, az oké lenne, még poén is; hitelessé válik tőle az illető. Konkrét példa: értékesítőnek jelentkezett, de egy nyaraláskor készült képet csatolt. Alapvetően még nem gond, de mínusz pont. Hölgyek esetében ne legyen szexi kéztartás, beállás stb.), rendes E-mail cím (konkrét példa: egy fiatal hölgy szexi beállással a fotón és diamondka@bla.hu E-mail címmel. Ebből nem azt szűri le, hogy egy komoly üzletemberrel vagy egy profi munkatárssal van/lesz dolga.), friss az önéletrajz dátuma (1-2 hónapnál régebbi ne legyen). Érdemes tehát átdátumozni frissre.

Amelyek nem kellenek: általánosságok (jól kommunikálok, csapattag vagyok, nagy a teherbíró képességem stb.). Hiszen ezt úgysem tudja bizonyítani, majd az interjún és/vagy munkába állás után mutatkozik meg.

Pozitívum tehát egy cv-ben:
- jól átlátható, logikus sorrendű
- friss dátum
- normális kép (a szépség nem számít; a fotón az egyik legfurcsábban festő jelölt idáig, aki a leginkább megfelel emberileg és szakmailag egyaránt. Ráadásul, ha nem profi fotós készíti, lehet, hogy igen előnytelen lesz a kép.)
- rendes E-mail cím
- a cégnek szól (esetleg benne van a megpályázott pozíció is).
- a munkakörök leírása röviden (nem csak a pozíció neve)

Fizetési igény: ha túl magas, akkor nem foglalkoznak vele, mert a cégben nem fogja tudni azt az adott összeget (amit szeretne) megkeresni.

Itt mondta a HR-es, hogy egy logisztikus pozícióra egyszer jelentkezett egy HR-es végzettségű egyén, aki következetesen ilyen területen is dolgozott korábban. Semmi sem utalt arra, hogy miért akarna egy egészen más területen dolgozni. Nem is értette, hogy miért küldte el a jelentkezést az illető. Tehát ilyen speciális esetben érdemes ezt megindokolni az elküldött anyagban.

phone.jpgEzután a megfelelt önéletrajzok gazdáit felhívják telefonon. Ez még csak egy előzetes szűrés, tehát nem időpontot egyeztetnek. Részletekről szokták itt a jelölteket kérdezni: tényleg van-e nyelvtudás, jogsiját használja-e napi szinten vagy milyen gyakran. Egyéb dolgokat is megfigyelnek: hogyan veszi fel a telefont (vagyis udvariatlan-e). Ha egyfolytában mániákusan beszél az ember, és nem hagyja szóhoz jutni a HR-est, az nem előny. :)

Itt történt már olyan, hogy az elméletben megfelelt személy udvariatlan volt a telefonban. Ennek eredménye az volt, hogy egy vonással át lett húzva az önéletrajza és ki lett dobva a szemétbe. :(

Ha oké, utána visszahívják interjúba. Lehetőleg rövid időn belül.

Az interjúban negatívumok: nagyzolás, fellengzősség (konkrét eset: "én bármit tudok értékesíteni!"), nem jön el (és nem jelez), kiderül, nincs meg a képzettsége, ami kell (pl. angol nyelvtudás; ez is itt van tesztelve), nem a kérdésre válaszol. (Pl. Kérdés: "Mondana nekem egy konkrét helyzetet az életében, amelyet sikeres kezelt?" Válasz:" Mindig dicséretet kaptam, mert imádtak a munkahelyen. Sok dolgot elvégeztünk a munkatársaimmal..." A kérdés az volt, hogy egy "konkrét".) Tehát a kérdésekre érdemes odafigyelni és pontosan felelni.

Pozitívum az őszinteség, még akkor is, ha van negatívuma és elmondja. Nem akarja megdumálni a HR-est, hanem csak mondja az adatokat. Lehet, hogy akkor nem fog megfelelni az állásra (pl. nem jó az angolja, nem használta már régóta a jogsiját stb), de előre kiderül, és lehet, így akár egy másik pozícióra fel akarják majd venni. Jelenleg több személyt keresnek.

Ekkor kérnek referencia személyt. Utána tényleg felhívják a megadott elérhetőségen.

Legfeljebb egy héten belül kiértesítik a pályázókat, hogyha nem lett felvéve, nem szeretik várakoztatni az jelentkezőket. Minden esetben kap jelzést, ezt így érzik a cégben korrektnek. Ha nem felel meg az önéletrajz, akkor is küldenek neki egy rövid (és névre szóló) E-mailt.

Remélem, hasznosak voltak az információk. Ha van véleményetek, hozzáfűznivalótok vagy tapasztalatotok és megosztjátok velem meg a blog olvasóival, azt köszönöm. :)

A következő cikk egy főként mérnököket és informatikusokat kereső fejvadász cég egyik vezetője lesz. Várlak benneteket akkor is. :)

4 komment

Elvállaljam vagy ne vállaljam

2012.06.09. 10:51 Allaskereso

Előző cikkemben említettem, hogy szó lesz még a hosszú idejű munkanélküliségről egy kicsit. Többször kerültem olyan helyzetbe, hogy felvettek volna egy adott munkahelyre, de bizonyos szempontból az állás nem nyerte el a tetszésemet. Például túlságosan messze volt, túl sok órára jött ki a teljes munkaidő a szünetekkel együtt, abszolút nem érdekelt a tevékenység, amit csinálnom kellett volna, viszonylag rosszak voltak a körülmények, netán nem éppen magas a fizetés...

Nyilván, ilyet mindenki tapasztalt. Volt, hogy nem vállaltam el, de volt, hogy igen.

Azt szűrtem le tanulságként, hogy számos esetben a rossz munka sokkalta jobb, mint a semmi munka. Ráadásul, kerültem olyan helyzetbe, hogy végül elutasítottam egy lehetőséget (amire már igent mondtak), gondolván, hogy egy másik, amelyik "folyamatban van", úgyis az enyém lesz. Hát, mégsem lett az.

"Két szék közül a padlóra" esete. :(

Arra jutottam, hogy sokkalta ésszerűbb elvállalni egy kevésbé jobb munkát, és közben keményen keresni másik állást, mint munka nélkül lenni továbbra is. Itt arra gondolok, hogy közben ténylegesen keresni a másikat, nem csak olyan tessék-lássék módon.

Egy barátnőm gyűlöli a munkahelyét, de csak max. havonta, ha elküld két önéletrajzot. Igaz, diplomás, de ez a kiáramlás akkor is majdnem hogy a nullával egyenértékű. Ha hétvégente nekigyürkőzne, simán találna egy hónapon belül állást. Tudom, mert képzett, két nyelven beszél, precíz, megnyerő a stílusa és látom, hogy amint munkanélküli lesz, általában néhány héten belül szerez magának állást.

Visszatérve: még miért is érdemes a rossz munkát elvállalni? A pénz miatt. Engem személy szerint, annyira el tud keseríteni, ha nincs pénzem, hogy arra alig van kifejezés! Egy kisebb saját keresettől már annyira fel tudok lelkesedni, hogy rögtön jobban megy az álláskeresés is és szebb az élet. :)

Mindenféle lelkiismereti kérdést meg nem kell belőle csinálni. Mint ahogyan egy ismerős lány esetében, akiről lentebb meséltem.

Természetesen van olyan eset, amikor amit kínálnak, olyan szinten borzalom, hogy szinte bűn igent mondani rá. Vagy ha éppen havi szinten kapok járadékot a munkaügyi központból, akkor sem biztos, hogy érdemes elvállalni egy olyan munkát, ami nagyon nem fizet eleget.

Mit gondoltok? Nálatok volt ilyen konkrétan esetleg?

9 komment

Címkék: elhelyezkedés

Hosszú ideje munkanélküliként

2012.06.08. 07:35 Allaskereso

A napokban találkoztam egy ilyen mondattal: "3 éve munkanélküli vagyok". Az illető egy hölgy volt, aki ráadásul azt is megírta magáról, hogy viszonylag iskolázott.

Ezen fennakadtam. Én ugyan nem vagyok egyáltalán iskolázott, sőt, az érettségimet is így 25 év felett fogom befejezni és csak jövőre fogok egyetemre menni. Semmilyen előképzettségem sincs, sem OKJ-s tanfolyamom. A középfokú végzettségem is ezzel csak szimpla gimnáziumi érettségi lesz, semmi szakterület. Nem szakmunkás vagy szakközép.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem értek semmihez vagy nem tanultam semmit, csupán semmiről sem tudok papírt felmutatni.

Mivel összességében sokat (inkább sokszor) voltam munka nélkül, abszolúte megértem az állástalan ember helyzetét. Szívesen segítek a barátaimnak, ismerősöknek (sőt, idegeneknek is) állást találni. Amint hallok egy lehetőségről, ami valakinek passzolna, rögvest igyekszem összehozni őket. Ezidáig több embert sikerült elhelyezni a közreműködésemmel. Amire büszke vagyok. :)

Viszont voltak olyanok közöttük (ismerősök), akiknek semmilyen álláslehetőség nem volt jó, semmilyen tanács "nem vált be". És akik hosszú időn át voltak munkanélküliek.

Az én tapasztalatomból kiindulva, van egy kevés olyan eset, amikor tényleg nehéz az álláskeresés. Ilyen eset például, amikor az ember annyira nem tudja, hol és hogyan tud állást keresni, hogy egyszerűen ezért képtelen arra, hogy munkát találjon. Én az elején nem voltam képes egy épkézláb önéletrajzot megírni. Vagy például egy barátom azt hitte, hogy az önéletrajz olyan, mint az írók, költők életrajza, vagyis hosszan kell egy egybefüggő szövegben beszélni arról, hogy mikor és hol születtünk, kik a szüleink, milyen iskolákat végeztünk el, hol dolgoztunk stb. Nincs az a HR-es aki ezt elolvassa! Na jó, biztosan van, de lényegesen kevesebb, mint a többiek.

Szóval, létezik egy a kis réteg, aki nagyon el van veszve, de emlékszem, én még így is tudtam munkát találni, mert volt, amikor úgy hirdettek, hogy csak egy telefonszám volt megadva, és minden önéletrajz nélkül behívtak egy interjúba és kész.

Előfordul, hogy valaki olyannyira nem ért az internethez és nincs is neki otthon, vagy nem tudja, hol tudna (akár ingyenesen, akár kevés pénzért) netezni, akkor is ugye elég szép számú álláslehetőségről marad le.

Előfordulhat az is, hogy valaki tényleg egy kis faluban, községben él, ahol őrjítően nincs munkalehetőség. Netán a származása vagy más (kisgyermek, kor stb.) miatt komoly előítéletekkel kell megbirkóznia.

De ezek azért kisarkított példák. Akikkel én találkoztam, ők Budapesten éltek, képzettséggel rendelkeztek és az úgymond legideálisabbnak mondott korcsoportba tartoztak.

Egy példa még "HR-es" koromból (vagyis amikor nyári munkán egy fejvadász cégben dolgoztam asszisztensként). Egyik délután felhívta a céget egy fiatal nő. Én beszélgettem vele. Azt mondta, hogy eljuttatta nekünk az önéletrajzát, még nem kapott választ, és úgy általában nem kap választ. Végső kétségbeesésében azt találta ki, hogy megkér minket, nézzük meg az önéletrajzát, hogy van-e vele valami baj, hiszen nem nagyon hívják sehova. Megnéztem. E-mailben tartottuk a kapcsolatot. Szimpatikus, értelmes nő volt. Kereskedelmi végzettséggel, eladóként vagy pénztárosként szeretett volna főként elhelyezkedni. Találtunk pár pontot az önéletrajzában, amin változtatnia kellett. Pl. Százhalombatta volt megadva lakóhelyeként, de hozzánk is budapesti állásra jelentkezett. Kiderült, hogy amint lesz munka, tervezi a felköltözést, de addig nem akarja bevállalni. Teljesen jogos, de ezt nem írta bele az anyagába. Szóval, egy-két ilyen "apróság".

Mivel épp keresett a cégem egy nagy élelmiszer láncnak pénztárosokat, beajánlottam őt a kolléganőmnek. Örült is neki, mert valamiért kevés volt rá a jelentkező, és közülük sem mindenki felelt volna meg.

A lány bejött első körös interjúra. Találkoztunk, beszélgettünk is. Átment, és jött a második kör (már az élelmiszercég személyzetisével). Amire nem ment el, és nem is jelzett, hogy most mi történt. Meggondolta magát, valami ilyesmi. Nem én beszéltem vele.

Szóval, sima volt az útja, felvették volna. Kizárólag rajta múlott, senki máson. :(

Másik példa: a HR-es cégnél nekem kellett vezetnem minden nap, hogy kik jöttek el az interjúkra. Minden nap volt vagy 3 ember, akik lemondták. Átlagban 10-12 jelölt lett beidőpontozva egy napra, és mindegyikük a telefonos egyeztetés után kapott még egy E-mailt is arról, hogy mikor és pontosan hová kell jönnie. Ezek után MINDIG volt valaki, aki nem jött el.

Egy ismerős most lett segítő egy munkaügyis mellett. A napokban beszélgettünk, és meglepődve mesélte, hogy voltak, akik nem jöttek el az interjúra, egy lemondta, egy pedig be sem szólt. Náluk 5-6 jelölttel van időpont egy nap.

Hű, de hosszan írtam. :)

Azt akartam ebből kihozni, hogy ha valakinek egy éve nincs munkája, akkor ott valami nagyon "bűzlik". Pláne három! Ha én egy normális felnőtt ember vagyok, értek valamihez, ténylegesen akarok dolgozni, és következetesen küldözgetem az önéletrajzom (vagy telefonálgatok) a cégeknek, illetve bogarászom a hirdetéseket, akkor egyszerűen képtelenség, hogy ne tudjak fél éven belül elhelyezkedni vagy akár csak átmeneti munkát találni magamnak!

A következő cikkem is ezt a témát boncolgatja majd még egy kicsit. Kérlek, írjátok meg, ha van véleményetek, esetleg, ha én rosszul látom a dolgot vagy vannak még az említetteken túl olyan esetek, amikor valóban kínkeserves az álláskeresés. Hátha arra is találunk valami megoldást.

26 komment

Címkék: álláskeresés hosszú ideje munkanélküli

Jelentkezés újra

2012.06.05. 18:19 Allaskereso

Történt már Veletek olyan, hogy nagyon, de úgy igazán akartatok egy konkrét állást? Szimpatikus a cég, könnyű lenne a bejárás, jó a fizetés, élvezetes a munka. Legalábbis a hirdetés nagyon felkeltette az érdeklődéseteket, el is küldtétek a jelentkezést E-mail-ben, de semmi válasz.

Emlékszem, egyszer megcsináltam egy állásnál, hogy ismét jelentkeztem rá. Többször, vagy háromszor. Persze mindig újként, mintha teljesen újonnan jelentkeznék rá. Gondoltam, lehet, hogy el sem olvasták. Végül jelentkeztek. :) A harmadik után. Azelőtt semmi.

Arra jutottam, hogy simán el lehet küldeni ismét az önéletrajzot. Miért ne? Nem tudom, mások hogy vannak vele, lehet, hogy ez csak nekem nem jutott eszembe korábban. Ha belegondolunk, hogy mennyi önéletrajzot kaphat egy-egy cég, simán előfordulhat, hogy észre sem vették az én anyagom, el sem jutottak odáig. Könnyen meglehet az is, hogy csak a frissen érkezetteket nézik meg, a régebbiekre nincs idő. Fene tudja, a lényeg, hogy ismétlés a tudás anyja... Ha ezt nem is erre értik. :)

Mit gondoltok? Nálatok volt olyan, hogy többszöri megkeresés után kaptatok interjúidőpontot?

Szólj hozzá!

Címkék: jelentkezés

Az álláskeresés mennyisége

2012.06.03. 19:43 Allaskereso

Már egy korábbi cikkben írtam arról (egy kellemetlen eset után), hogy az álláskeresés lényeges része a gyorsaság. Miután sikeresen lemaradtam egy-két olyan álláslehetőségről, ami nagyon megfelelt volna, leszűrtem azt, hogy gyorsnak kell lenni: AZONNAL felhívni a telefonszámot, AZONNAL elküldeni az önéletrajzot...

A másik dolog, amit megtapasztaltam, és ami vetekedik a gyorsaság fontosságával, az a mennyiség. Nagy mennyiségben kell folyamatosan kifelé áramoltatni, hogy meglegyen az állás. Főleg olyan tucatszakmákban, mint az adminisztrátor, az eladó vagy éppen a recepciós. Ezt nem leértékelésként értem, hogy tucatszakma, hanem egyszerűen nagyon sok olyan ember él itt Magyarországon, aki ezeken a területeken akar elhelyezkedni.

Mit értek mennyiség alatt? Azt, hogy RENGETEG helyre kell elküldeni a jelentkezést. Persze, ez attól is függ, hogy milyen szakterületen keresünk munkát, hiszen designert például nyilván nem keresnek minden cégnél. Meg vannak elvek is a világon, meg bérigény.

Amint megszűnik az állás, vagy amint más munkahely után kell nézni, rögtön neki kell látni a keresésnek. Ha végignéztük az éppen aktuálisan eszünkbe jutó álláshirdetős oldalakat, utána szét kell nézni a cégek honlapjain. Azután ismerősökkel is érdemes tudatni, hogy álláskeresésben vagyunk. Egy HR-es barátom a jelenlegi válságos, válságból kilábaló (vagy mi...) helyzetben a fő megoldásként az ismerői vonalat látja. Ismerősökön keresztül a legkönnyebb elhelyezkedni, hiszen nem a több százból kell kiválasztani Téged, hanem már beajánlottak, már jó pontot szereztél, mindenki más előtt nézik meg a Te jelentkezésed. Sőt, az is lehet, hogy még csak jelentkezni sem kell, hanem egyből fel vagy véve.

Ha kifogytál az ötletekből, gondolkodj. Hová, milyen formában tudnál MÉG jelentkezni? Konyhai állást keresel? Végigjártad már a helyi bevásárló központok étkezős részeit? Én többször láttam már kiírva ilyen helyeken, hogy felszolgálót, konyhai dolgozót keresnek. Írtam egy listát korábban, ami segíthet.

Közhely, de nagyon igaz, hogy az álláskeresésre úgy kell tekinteni, mint egy teljes idős állásra. Napi 8 órát hétköznap érdemes belefektetni, és tényleg megtérül a ráfordított energia. Azt is délelőtt, mert a legtöbb cégben akkor van munkaidő. Számtalanszor volt már olyan, hogy megtaláltam a hirdetést, de épp nem tudtam felhívni, mert már elmúlt a munkaidő, amit megadtak.

Ezt is saját bőrömön tapasztaltam. HR-es barátom segített nekem munkát találni. Átnéztük az önéletrajzomat, kitaláltuk, hová tudok jelentkezni stb. Sajnos, ő közvetlenül nem tudott elhelyezni, mivel nálam sokkalta képzettebb egyéneket keresett, főleg reál területen. Vagy egy hónap telt el, de nem jutottam igazán sehová. Talán egy-egy állásinterjú becsúszott, de semmi komoly. Aztán rákérdezett, hogy igazából mennyi időt szoktam ezzel tölteni? Elgondolkodtam és arra jutottam, hogy napi 1-2 óránál többet összességében biztosan nem foglalkoztam álláskereséssel.

Azt mondta, hogy ez nagyon kevés. Legyek kreatív, ha végignéztem a szokásos oldalakat, akkor tanakodjak, hogy mi lehet még.

Ezután nagyon "ráfeküdtem" erre, nyomtam "ezerrel". :) Nem telt bele két hét sem, és volt munka, nem is rossz. Olyan, ami megfelelt nekem. :)

Konklúzió: pörögni kell, időt, energiát belefektetni. Minél több idő telik el, annál nehezebb, annál inkább elmegy az ember kedve az egésztől, annál több a kudarc érzése, annál rémisztőbb az a sok hónap, ami óta nincs állásunk és fizetésünk.

Mit gondoltok? Van tapasztalat ilyesmiben? Kíváncsi vagyok a véleményetekre, ha van kedvetek, írjátok meg. :) Sok sikert minden álláskeresőnek!

Szólj hozzá!

Címkék: álláskeresés idő

Tipikus állásinterjú kérdések

2012.06.02. 15:31 Allaskereso

Jó néhány állásinterjún voltam már, és találkoztam visszatérő kérdésekkel. Ezeket most felsorolom, és kiötlünk rá jó válaszokat. Olvasgattam HR-esek véleményét, írásait és ezt is igyekeztem belevenni az írásomba.

Miért akarsz pont ennél a cégnél dolgozni?
Na, ezen én akkor szoktam fennakadni, amikor olyan állásra kell beadnom a jelentkezésem, ami - mondjuk finoman - nem hivatásom. A Tesco-nál volt így. Egyetlen porcikám sem kívánta, hogy egy ilyen általánosan lenézett cégnek dolgozzam. Tanakodtam is keményen, hogy mit is mondhatnék ilyenkor. Legalábbis egy multi cég esetében. Azt találtam ki, ami be is vált, egy ilyen után fel is vettek (és nem kérdeztek tovább erről, nem kötött bele senki): "Mert egy stabil cégben szeretnék dolgozni, ahol nem fenyeget a létszámleépítés veszélye. Mivel korábban beleestem egy ilyenbe egy kis cég esetében."

Mik a terveid 5 év múlva?
Na, ez egy kellemetlen kérdés. Semmiképpen sem érdemes azt mondani, hogy gyermeket szeretnék 1 év múlva. :) Persze, munkahely függő is, de azért ezt ne firtassuk. Ha mégis erre kérdeznek rá, akkor diplomatikusan azt kell felelni, hogy egyelőre még nincs tervben ilyesmi, hiszen ezt meg kell alapozni stb.
Ez az a kérdés, amire többször őszintén azt feleltem, hogy tanulni szeretnék levelezőn. Na, ez senkinek sem jött be. Sőt, mondták is, hogy ez igazán dícséretes, aztán nem hívtak többet. :( Ilyet maximum akkor érdemes bedobni, ha azon a szakterületen akarsz továbbtanulni, ahová dolgozni jelentkezel. Akkor valószínűleg jó pont.

Mennyi a fizetési igényed?
Na, itt egy egész sor véleménnyel lehet találkozni. Én a se nem túl nagy, se nem túl alacsony kategóriát mondanám. Ha nettót tudok, akkor hozzá kell mondani, hogy nettó (mert ő érthet bruttót is alatta). Előtte mindenképpen tudni kell, hogy abban az adott munkakörben általában mennyi a szokásos. Én pl. nem tudnám megbecsülni, hogy mennyit keres egy informatikus mérnök. Ha valaki pályakezdő, akkor tájékozódjon előtte. Tényleg. Én azt szoktam mondani, hogy a próbaidő letelte után olyan x-y közötti összeget gondoltam. Azért persze ne legyen közte túl sok, mert akkor annak semmi értelme sincsen.
Ne legyen túl alacsony sem, mert abból bizony az jöhet le, hogy nagyon nem vagyunk megelégedve magunkkal, és saját megvallásunk szerint sem "érünk többet".

Miért Téged válasszunk?

Ez egy jó szemét kérdés, mi tagadás. :) Ilyenkor ki kell választani azokat a dolgokat (tulajdonságok, szakértelem, szakiskola, szakmai múlt, érdeklődés, akár hogy nem-dohányzó, közeli lakhely stb.), amelyeket ők elvárnak, amelyek ahhoz a pozícióhoz valóban fontosak.
Ne legyünk nagy dumásak, vagyis ne szálljunk el, hogy mi vagyunk a világ legjobb értékesítői, meg ilyenek. Ez szerintem sokaknak nem jön be.

Mondj 3 jó tulajdonságodat!
Nyilván olyanokat vegyünk ide, amelyek az adott munkához szükségesek. Pl. pontos vagyok (sosem kések), kommunikatív (persze, ha pont az ellenkezőjét "csináljuk" épp, akkor inkább ne), türelmes és a többi.

Mondj 3 rossz tulajdonságodat!

Itt érdemes olyat mondani, ami nem szükséges az adott álláshoz. Pl. egyszer egy állásinterjún, ahol nem kértek nyelvtudást (nem volt szükség rá a munka során), azt mondtam, hogy nehezen tanulom a nyelvet. Sok időt kell bele fektetnem. Ami sajnos igaz is, már ami a beszédet illeti. Ezzel egyet is értettek.

Vagy ide jöhet még egy-egy olyan tulajdonság, ami végül is valahol pozitív, de esete válogatja. Pl. maximalista vagyok. Ez lehet negatívum is, de mégiscsak jól hangzik!

Mennyi idő alatt érsz be a munkahelyre?
Ez szívatós kérdés lehet. Igyekezni kell minél kevesebb (persze még reális) időt mondani. Sok munkáltatónak nem reális, hogy napi 2-3 óra utazást jól fogsz bírni. Nyilván, ha munka kell, akkor az ember utazik és kész. Esetleg lehet ilyenkor mondani valamit, hogy pl. megszoktam már, szeretek járművön olvasni, tanulni stb.

Miért részidő?
Mármint ha részidős állásra jelentkezel. Lehet, hogy csak azért jelentkeztél, mert jobb egy 20 órás állás, mint a semmi fizetés. Oké, de ezt nem kötjük az orrukra. Ha részidős állásra jelentkezel, akkor előtte ki kell találni, hogy pontosan mit mondj egy ilyen kérdésre. Ezt ilyenkor szinte mindig megkérdezik. Jogosan. Én konkrétan részidő esetén a tanulásra hivatkoztam (ami igaz is volt), valamint tervbe vettem egy vállalkozást, ami mellett "kellett az állandó, stabil állás". Ez is így igaz volt. Ez jól hangzik, és nem azt mutatja, hogy amint lesz egy teljes idős lehetőség elmész, meg hogy közben keresel.

Milyen sikereket értél el az életedben/munkáid során?
Érdemes lehet egy-egy ilyet kigondolni az interjú előtt.

Miért hagyta ott az előző munkahelyét?
Ha lehetséges, szépítsünk a dolgon. Például: nekem volt egy állásom, amit gyakorlatilag azért hagytam ott, mert csak részben volt bejelentve és addig kavartak a beosztásokkal, míg egyre többet kellett bemennem, ráadásul ment egy kis hamisítgatás is a jelenlétikkel. Viszont határozott idejű szerződés volt az év végéig. Így csak azt mondtam, hogy határozott idejű volt. Igaz, ha nem pedzegettem volna a dolgokat, ott maradhattam volna... Na mindegy. Bár a kínos az, hogy ha erre rákérdeznek. De ha a fenti esetben a teljes igazságot akarjuk elmondani, akkor azt szépen meg kell fogalmazni, ne az jöjjön le, hogy mekkora egy sz*r cég volt. Nálam volt egy ilyen, jelentkeztem egy állásra, ahol azt feleltem erre a fenti kérdésre, hogy nem voltam bejelentve teljesen. Na, kiderült, hogy az új munkahelyen sem lettem volna. :( Ami feltétlenül nem lett volna gond, ha nem is hosszú távon, de rövidebb távon elvállaltam volna, de ezek után sejtették, hogy tőlük is elmegyek előbb-utóbb emiatt...

Összegzés
Az egész interjúból az kell, hogy átmenjen a vizsgáztatónak, hogy Te egy stabil ember vagy, aki megfelelő és akire stabilan számíthat a cég. Hiszen Te is ilyen embert keresnél a cégedbe, nem igaz?

A cikkben itt arról van szó, hogyan tudod a legeslegjobbik oldalad megmutatni. Viszont hazudni nem érdemes, hiszen - mint tudjuk - kikerülni egy munkahelyről sokszor sokkalta könnyebb, mint bekerülni. És ha egy hét múlva rájönnek, hogy nem is értesz hozzá, nem is vagy kommunikatív és minden nap elkésel, akkor az egészet megette a fene.

Nálatok voltak még olyan tipikus kérdések, amik itt nem szerepelnek? Van rá netán valami "pöpec" válaszotok?

Szólj hozzá!

Címkék: állásinterjú